Puljujärvi? Musíme si dát pozor, varuje Krejčík. V Oulu je šťastný

Foto: Matti Raivio/AOP

9. listopadu 2019, 10:50

Václav Jáchim

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Dnešního soupeře české reprezentace velmi dobře zná. Jakub Krejčík strávil minulou sezonu v Lukko Rauma, letos válí v zadních řadách Kärpätu Oulu. „Finové jsou hodně nebezpeční, bude to těžké utkání," nepochybuje majitel bronzové medaile z mistrovství světa 2012.

Krejčík v finské soutěži zdomácněl. Zvykl si, že každý zápas má ohromné tempo a nasazení. Tým Suomi vyhrál na jaře mistrovství světa, daří se i mládežnickým výběrům. Panuje v zemi jezer hokejový boom? "Úplně do toho nevidím, ale určitě to pro Finy byla obrovská vzpruha. Myslím, že mají na čem stavět," hlásí..

Co myslíte, bude hrát finský výběr podobně jako dřív, nebo zkusí něčím překvapit?
Neřekl bych, zase to bude hodně o bruslení. Musíme se na ně dobře připravit, bude to určitě rychlý zápas. Nemyslím si, že by nás měli něčím překvapit.

Narostlo vám po výhře ve Švédsku sebevědomí? Ve smyslu, že když se plní taktika, tak herní systém funguje?
Tohle nás povzbudilo určitě hodně. Máme potřebné sebevědomí, které je důležité.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Švédové se v Leksandu snažili neustále kontrolovat puk a vstupovat do pásma. Finsko bude vyžadovat na české beky asi jiné nároky, že?
Budou si to nahazovat, chodit za puky. Tady to bude trochu jiné v obranném pásmu. Švédové se snaží dávat takové ty krátké nahrávky, což teď hrozit nebude, Fini budou chtít rychle do středního pásma a začnou si házet puky za nás.

V jejich týmu je Jesse Puljujärvi, kterého z Oulu dobře znáte. Znamená bývalý útočník Edmontonu největší finské nebezpečí?
Daří se mu. Je skvělý hráč. Velký, silný, má dobrou střelu. Určitě si na něj musíme dát pozor. Ale nebude to jenom o něm. O něčem svědčí, že Finové mají v týmu 15 mistrů světa. Zlepšují se, v Bratislavě se semkli bez kluků z NHL a hráli dobrý hokej.

Když byla řeč o Oulu, jak se vám ve městě a v klubu líbí?
Super, jsem tam nesmírně spokojený. Nemůžu říci nic špatného.

Loni vyhrálo mistrovství světa Švédsko, letos Finsko. Udávají skandinávské země tón evropskému hokeji?
Rok od roku to máte jiné, týmy jsou trochu odlišné. Je ale vidět, že obě země odvádějí práci dobře. Hlavně mají z čeho vybírat, těží z obrovské základny. Když vidím mladé kluky, kteří ve finské lize nastupují... Někteří už jsou rovnou hotoví hráči.

Co je zdobí především?
Nějaké zvyky z minulosti tam jsou. Řeknete Finsko a každý vám hned vypálí, že bruslení. Podle mě je to nastavené i domácí ligou.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Co podle vás charakterizuje český hokej?
My jsme ti vychcánci (směje se). Šikovnost v nás je, vždycky si raději nahrajeme, než abychom nesmyslně vystřelili od mantinelu.

Pokud dnes český národní tým Finy porazí, zajistí si triumf na turnaji Karjala. To by byl start do sezony, co říkáte?
Každý chce vyhrávat. Určitě to není o tom, že si jdeme zahrát. Doufám, že si teď dojdeme i pro druhé vítězství.

Trenér Miloš Říha o tom v Leksandu mluvil podobně. Nejít si zahrát a podat dobrý výkon, nýbrž zvítězit!
Jasně, to je vždycky základ. Když to převedu na fotbalovou Slavii, hraje skvěle, má v Lize mistrů nádherné zápasy. Ale bohužel ne body, to je nejdůležitější. Ano, proti Finům jdeme vyhrát!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz