Prvoligové ambice prozatím nemáme, přiznává táborský Jakub Matušík. Do role favorita pasuje Havířov

10. dubna 2013, 14:14

Adam Bagar

V těchto dnech bojuje pětice celků o prvoligovou účast pro následující sezonu. Jedním z nich je i Tábor – klub, který po nedávných finančních problémech musel začínat prakticky od nuly. Přesto se rychle oklepal, postoupil do druhé ligy a po výborné sezoně si užívá barážové účasti. "Prvoligové ambice tady prozatím nejsou," přiznává nejproduktivnější Kohout Jakub Matušík.

Na jihu Čech si dávali před sezonou cíle skončit do čtvrtého místa. Nakonec však Tábor předčil veškerá očekávání, druholigovou skupinu Západ zcela ovládl a dobrou formu následně potvrdil i v play off. "Před sezonou jsme příliš nevěděli, jak bude druhá liga vypadat a jestli na to budeme stačit," objasňuje Matušík. "Dali jsme si alespoň nějaké cíle, abychom ve čtvrtfinále play off začínali doma. Nakonec jsme vyhráli celou skupinu, takže panuje spokojenost," doplňuje.

Přitom ještě nedávno to s hokejem v Táboře nevypadalo vůbec dobře. Po finančních problémech musel klub odstoupit z první ligy a následně začínat prakticky od začátku. Postoupit během dvou let z krajského přeboru by tak byl úctyhodný počin. "To by bylo asi hodně pěkné, ale je to nereálné, především co se týče financí. Zatím bych řekl, že tady prvoligové ambice nejsou," přiznává pětadvacetiletý útočník.

"Tím však nechci říci, že bychom nechtěli vyhrávat, ale už jsme si to tady zkusili a není to žádná sranda," naráží na poslední prvoligovou účast Tábora, která nedopadla příliš dobře. "První liga je taková nevděčná soutěž, protože to už musí být hráč profík a pokud za to nedostane zaplaceno, tak je to špatně," pokračuje nejproduktivnější hráč Tábora, který jen v základní části nasbíral úctyhodných 60 bodů a se čtyřicítkou asistencí se pasuje do role tvořitele akcí.

"Je to dáno hlavně tím, že hraji centra, který by měl hru tvořit a rozehrávat puky, takže už jen kvůli tomu jsem spíše nahrávačem než střelcem," hodnotí své bodové úspěchy, které pomohly Kohoutům až na vrchol druholigové skupiny Západ. "Vždycky jsem měl tak nějak větší radost, když jsem někomu mohl nahrát před prázdnou branku než když jsem dal gól sám," dodává sympatický tahoun Jihočechů.

Jeho tým už stačil v baráži odehrát tři utkání. Hned z prvního duelu v Berouně si ovšem druholigový celek odnesl nepěknou vzpomínku. "Odehráli jsme tam dobrý zápas, ale bohužel se tam stala taková věc ohledně rozhodčích. S něčím takovým jsme se za celou sezonu nikde nesetkali," mrzelo Matušíka. "Jsme rádi, že nejsme jediní, kdo si to myslí a máme i pozitivní reakce od lidí, kteří nemají s táborským hokejem nic společného," těší jej. "Ale nechci se k tomu příliš vracet," dodává.

V dalším utkání se Tábor představil před svými fanoušky a dočkal se vítězství, které se však nerodilo vůbec lehce. "Tlačili jsme, ale poněkud smolně jsme prohrávali 0:2. Nakonec jsme to otočili a vyrovnávali jsme až při hře bez brankáře čtyři vteřiny před koncem. Sice jsme získali dva body, ale ceníme si toho jako tříbodového zisku," říká Matušík, který nezapomněl pochválit i fanoušky. "Atmosféra byla tradičně výborná."

Jenže naopak na třetí barážové utkání v Havířově by asi na jihu Čech nejradši zapomněli. "Bylo vidět, že nemáme síly a proto jsme inkasovali osm branek, vůbec jsme jim nestačili," přiznává. "Na druhou stranu musím smeknout před Havířovem, protože hráli pěkný hokej a myslím si, že je to favorit baráže," chválí soupeře, který je v dosavadním průběhu baráže nadále stoprocentní a tradičně se mohl spolehnout i na podporu publika. "Věděli jsme, že nás tam čeká pěkná atmosféra, byl to super pocit," říká.

A jak hodnotí hráč, který má už nějaké zkušenosti s první ligou a dokonce i extraligou úroveň třetí nejvyšší soutěže? "Řekl bych, že úroveň druhé ligy jde lehce nahoru, protože hráčů pořád tak nějak přibývá. Nebál bych se říci, že některé zápasy ve druhé lize už se dají srovnat s první ligou. Také tato baráž by měla ukázat, že spolu hrají nejlepší týmy druhé ligy s tím spodkem první ligy, takže teoreticky by měly být zápasy vyrovnané,“ uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz