První zápas od Vánoc? Strašně nervózní. Snad to bude lepší, věří Valla

Foto: Martin Voltr

Jak by asi mohl vypadat zápas skoro po půl roce? No... Asi takhle. Houževnaté a důrazné Francouzky přidělaly českým děvčatům řadu problémů, řadu si vinou nerozehranosti způsobila sama. Nic to ale nemění na tom, že byla jasně lepší a na úvod Evropského poháru zaslouženě vyhrála 5:1.

„Chyby se v tomto systému turnaje neodpouští. Každá by byla potrestaná tím, že bychom nedošli tam, kam chceme dojít,“ hlásí na úvod trenér Rudolf Valla. Se svým týmem chce totiž do finále, a to se bude týkat jen vítězů základních skupin.

Těžko říct, jestli i tohle vědomí nemohlo hráčkám trochu přítížit. Spíš šlo ale o tíhu vstupu do turnaje.

„Celé utkání bylo z naší strany strašně nervózní. Odskakovaly nám puky a dělali jsme naprosto zbytečné fauly, které pramenily z toho, že jsme nebruslili a dělali chyby v obraně. Hráli jsme strašně moc oslabení, i když jsme v jednom paradoxně dali gól,“ připomíná Valla nepříjemně vysoký poměr vyloučení 8:8.

„Odskakovaly nám puky a dělali jsme naprosto zbytečné fauly, které pramenily z toho, že jsme nebruslili a dělali chyby v obraně.“

Marná sláva, přítomnost jediné větší akce v dosavadním kalendáři byla znát. „Byl to první zápas po dlouhé době, naposledy jsme hráli v prosinci. Doufám, že to postupem času bude jenom lepší a lepší,“ hlásí český kouč.

Podobné bitvy jsou vždy z velké části o prvním gólu. Zvlášť když se hrají třetiny jen na patnáct minut... Zrádnost tohoto systému už u dívčí šestnáctky poznalo několik trenérů, Vallu nevyjímaje. Úvodní trefa pár chvil před koncem první třetiny tak týmu hodně pomohla.

„Stoprocentně, ten gól nás uklidnil. Francouzky vůbec nehrály špatně, dobře bruslily, hrály organizovaně v obraně a těžko jsme se prosazovali,“ přitakává kouč. Že budou soupeřky tak důrazné, asi nečekal. „Byla to pro nás neznámá. Ale nepočítal jsem s tím, že by se hrálo až tak tvrdě,“ říká s vědomím snadnějších zápasů z minulosti.

Před turnajem zmiňoval, že obě gólmanky jsou ve výborné formě. Jako první dostala šanci Aneta Šenková a jeho slova potvrdila. „Gólmanka zachytala výborně. Měla to těžké, protože na ni nešlo tolik střel, takže se musela koncentrovat,“ podotýká Valla.

„Urvaly jsme zasloužené vítězství. Francouzky byly jedním z těch slabších týmů, ale nepodcenily jsme je a pořád jsme makaly,“ hlásí litoměřická brankářka, která si vyzvedla cenu pro nejlepší českou hráčku utkání.

„Tlačily jsme je a už jim docházely síly. Naštěstí jsme ve třetí třetině daly dva góly, které nás uklidnily.“

Na prořídlý program v letošní sezoně, a tedy i málo šancí ke kvalitní konfrontaci, se vymlouvat nechtěla. „Měly jsme jednu velkou akci v Polsku v Katovicích, tam jsme vyhrály, a potom ještě další kempy. Nemyslím si, že by to pro mě bylo těžké,“ hlásí navzdory náročnému květnovému termínu.

Po většinu utkání se Šenková dívala, jak se její spoluhráčky pokoušejí rozebrat tuhou francouzkou obranu. A definitivně si ulevila až v závěru, kdy hubenější vedení 3:1 potvrdily dvěma trefami.

Foto: Martin Voltr

„Tlačily jsme je a už jim docházely síly. Naštěstí jsme ve třetí třetině daly dva góly, které nás uklidnily,“ říká mladá gólmanka. „Skvěle nám vyšla přesilovka, krásně jsme zahráli to, co jsme cvičili. Doufám, že se nám bude v tomhle ohledu dařit líp a líp,“ komentuje Valla závěrečnou tečku Klaudie Slavíčkové.

Druhá bitva na turnaji čeká národní výběr ve čtvrtek od 11:30 proti Norsku, které na úvod neskórovalo a Švýcarsku podlehlo 0:2. Jestli jsme teď mluvili o nečekaně tuhé bitvě, pak by ona tuhost asi měla proti Seveřankám ještě stoupnout...

„Možná hrají ještě zarputilejší hokej, než hrály Francouzky,“ potvrzuje Valla. „Budeme se to snažit urvat tak, jako dneska,“ dodává Šenková.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz