První trenérka v historii! Ženský národní tým povede Kanaďanka MacLeodová

Foto: godinos.com

České hokejistky poprvé v historii povede žena. Národní tým po nečekaném konci kouče Tomáše Paciny převezme Kanaďanka Carla MacLeodová. Její jmenování do funkce hlavní trenérky ženské reprezentace posvětil Výkonný výbor Českého hokeje.

České hokejistky za sebou mají historickou účast na zimní olympiádě v Pekingu, kde obsadily konečné sedmé místo. Výkonný výbor svazu po olympijském turnaji vyjádřil důvěru trenérovi Tomáši Pacinovi, ten ovšem krátce nato ze zdravotních důvodů rezignoval na pozici hlavního trenéra české ženské reprezentace.

Nyní už je jasno o jeho nástupci, lépe řečeno nástupkyni. Český národní tým žen nově povede někdejší vynikající kanadská hokejistka Carla MacLeodová, která má ve sbírce coby hráčka i dvě zlaté olympijské medaile z Turína v roce 2006, kde byla zároveň nejproduktivnější hráčkou turnaje, a o čtyři později z Vancouveru.

S Kanadou se v letech 2005–2009 zúčastnila čtyř světových šampionátů, ze kterých si odnesla jednu zlatou a tři stříbrné medaile. Po konci hráčské kariéry v roce 2010 se stala asistentkou na Mount Royal University, o rok později působila coby asistentka trenéra u kanadské ženské reprezentace do 18 let a v letech 2012–2014 zastávala stejnou roli u ženské reprezentace Japonska, které pomohla k historicky prvnímu postupu na zimní olympijské hry.

V současnosti je Carla MacLeodová hlavní trenérkou a šéfkou ženského hokeje na univerzitě v Calgary. Na University of Calgary bude působit i nadále, k českému národnímu týmu se bude připojovat při reprezentačních akcích, z nichž nejbližší je mistrovství světa na přelomu srpna a září 2022 v Dánsku.

Ženskému hokeji chci pomoci k nejvyšším cílům

„Chtěla bych poděkovat Českému svazu ledního hokeje za tuto příležitost a důvěru. Česká ženská reprezentace má program, který jsem posledních pár let pečlivě sledovala a obdivovala. Nyní je zřejmé, že díky odhodlání a výjimečnosti našich hráček jsme se stali kandidátem na ty nejvyšší příčky na světové scéně ženského hokeje,“ říká Carla MacLeodová.

„Všichni cítíme, že to je jen začátek. Máme velice silné jádro – talentované hráčky, které jsou hokeji a reprezentaci naprosto oddané a realizační tým, který je na tuto velkou výzvu připraven. Být součástí českého národního týmu je pro mě velkou ctí. Těším se, až všechny blíže poznám a pomůžu českému ženskému hokeji dosáhnout těch nejvyšších cílů,“ dodává odhodlaně.

Foto: Andrea Cardin, iihf.com

Ve vedení reprezentace bude Carla MacLeod spolupracovat s asistentem Dušanem Andrašovským, šéftrenérem ženského hokeje a trenérem ženské reprezentace do 18 let. Dívčí reprezentaci do 16 let převezme Jan Lucák.

Výkonný výbor zároveň schválil komisi ženského hokeje ve složení Tereza Sadilová, Dušan Andrašovský, Jan Lucák, Alena Mills, Markéta Mlíkovská a Jiří Šindler.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz