První gól proti osudovému soupeři. Konečně jsem zlomil trápení, raduje se Malát

Foto: Twitter HC Škoda Plzeň

Sebastián Malát potřeboval čtyřicet zápasů, aby se trefil v Tipsport extralize poprvé. Mladý plzeňský útočník vsítil premiérový gól Karlovým Varům, jeho branka navíc byla při výhře Škody 2:0 v dohrávce sedmého kola vítězná.

Malát si premiérový start v extralize připsal 15. listopadu 2019. Také proti Karlovým Varům. Tehdy nastoupil dokonce v první formaci po boku Milana Gulaše a Jaroslava Kracíka. „Měl jsem dvě stoprocentní šance, které jsem ale nedokázal proměnit,“ vzpomíná na více než rok starý zápas.

Od té doby odehrál 39 utkání. Až ve čtyřicátém se dokázal poprvé prosadit, soupeřem znovu byla karlovarská Energie. „Konečně jsem zlomil trápení. Snažil jsem se makat celou dobu a doufal jsem, že mi tam gól padne. Byl to osudový den,“ říká Malát.

Osmnáctiletý křídelník skóroval v 10. minutě po Kracíkově parádní přihrávce. A jelikož se hosté neprosadili, jeho trefa byla vítězná. Karlovy Vary přitom vyprodukovaly 38 střel na branku. „Byl to velmi těžký zápas. Jsme šťastní, že jsme navázali na dvě předchozí výhry,“ připomněl Malát plzeňská vítězství proti Hradci Králové a Olomouci.

„Byl to velmi těžký zápas. Jsme šťastní, že jsme navázali na dvě předchozí výhry.“

Jedinou kaňkou na plzeňském výkonu byla častá vyloučení, jen v první třetině hrála Škoda ve čtyřech celých osm minut. „Hned na začátku zápasu jsem udělal zbytečný faul. Ale snad jsem ho odčinil gólem,“ těší rodáka z Klatov.

Malát dostal prostor právě i při hře v početní nevýhodě a v zápase odehrál téměř jedenáct minut. „Jsem šťastný, že dostávám důvěru i na oslabení, a myslím, že mi zatím vycházejí,“ dodává.

Chválí ho i trenér Západočechů Ladislav Čihák. „Dobře bruslí a čte hru, což je na oslabení klíčové. Všichni chtějí dávat góly, ale zejména mladí hráči se musejí naučit zodpovědnosti vůči týmu, a proto je posíláme na přesilovku soupeře,“ vysvětluje.

„Jsem šťastný, že dostávám důvěru i na oslabení, a myslím, že mi zatím vycházejí.“

„Hokejisté jako Kodýtek, Kantner nebo Pour hrají přesilovky, ale všechny jsme je nejprve posílali na oslabení,“ doplňuje Čihák, který je za Malátovu první extraligovou trefu moc rád.

„Je to mladý kluk a pracuje na sobě. Zaplaťpánbůh se trefil, gól je pro něj odměnou. Věřím, že se začne více prosazovat. I v budoucnu dostane prostor na ledě a záleží jen na něm, jakou bude mít výkonnost,“ uzavírá trenér Škody.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz