Prohraný soud by IIHF mohl zničit, říká Bříza o výzvách a Rusku. Co Světový pohár?

Foto: Karel Švec, Český hokej

28. května 2022, 13:40

Dominik Dubovči

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Ještě před vypuknutím semifinálových duelů promluvila k veřejnosti IIHF. A po tiskové konferenci i český zástupce v jejím vedení – místopředseda International Ice Hockey Federation Petr Bříza. Co řekl o přeložených turnajích, suspendaci Ruska a výhledu do příštích let?

O letošní sezoně:

„Byla plná výzev. Volby byly v září, takže jsme museli nastavovat novou strukturu. Chtěli jsme učinit určité změny ve způsobu práce a do toho jsme vybírali nového generálního sekretáře, který si musel najít kancelář. Proces trval několik měsíců. Výzvou byla také vlna omikronu, která zastavila rozehrané mistrovství světa dvacítek v Edmontonu. NHLPA přišla na poslední chvíli se zákazem startu hráčů NHL na olympiádě. V průběhu ledna jsme pak museli řešit řadu logistických problémů s hráči a jejich testováním."

O řešení problémů v rámci IIHF:

„Přineslo nám to hodně radosti a pozitivity, protože jsme všichni pracovali s respektem a dohromady, když jsme rušili juniorské MS. Byla tisková konference, která pro nás byla hodně nepříjemná – všichni byli zklamaní a frustrovaní. Ale hned druhý den jsme měli úplně věcný, racionální ale přátelský mítink s Hockey Canada. Říkali – dejte nám pár týdnů, my se zkusíme poradit a přijdeme s návrhem, jak bychom tu situaci řešili. Tak jsme to zvládli i se všemi organizátory, kteří přišli o peníze. Nebo i jednotlivými federacemi."

„Hockey Canada ohledně dvacítek přišla s dobrým návrhem, který pomůže všem účastnickým zemím. Teď jsou osmnáctky žen v červnu, MS U20 v srpnu. Problémy se nám povedly vyřešit."

O komunikaci:

„Kooperace, spolupráce, vzájemný respekt – to je jediný recept, jak tyto situace zvládat. Vzájemné osočování a obviňování blokuje jakékoli řešení, ale to se u nás neděje. Kultura IIHF je založená na rodinné sounáležitosti a soudržnosti. A na tom, že si máme vycházet vstříc. Problémy se potom řeší mnohem snáz. Hockey Canada ohledně dvacítek přišla s dobrým návrhem, který pomůže všem účastnickým zemím. Teď jsou osmnáctky žen v červnu, MS U20 v srpnu. Problémy se nám povedly vyřešit."

O absenci Ruska na šampionátu:

„Rusko je bezesporu velmi důležitým článkem té TOP skupiny. Na turnaji by odehráli sedm zápasů, které mají nespornou kvalitu. Přinášejí s sebou jak fanoušky, tak partnery, kteří jsou důležití pro Infront (marketingovou agenturu vlastnící práva na MS – pozn.red.). Probíhají jednání mezi námi a jimi, řešilo se, jestli se bude účastnit Gazprom a další. Oni přišli o vysílací práva v Rusku a další čtyři partnery – třeba Ligu Stavok, což je něco jako Tipsport. Nedají se samozřejmě lehce nahradit. Ale hlavně hokejově na MS jednoznačně patří. Celá Rada IIHF si však  za rozhodnutím stojí. Suspendovat jejich účast na turnajích je řešení, které zajistí bezpečnost a integritu šampionátu. Neumím si teď představit, že by Rusové na turnajích byli. Představte si osmnáctileté kluky, které by doprovázeli bodyguardi a jednotka speciálních sil, abychom je dovezli na zimák a zpět. To není funkce sportu."

„Základní nebezpečí je ale v té porušení bezpečnosti, které dosud nikdy nebylo víc přítomné."

O tom, jak je v Rusku provázaný sport s režimem:

„My samozřejmě dbáme na to, aby jakákoli propagace… Aby byly zachované principy neutrality. Bez ohledu na pocity. Ve skupině 82 zemí se samozřejmě dostaneme do spousty konfliktů, kdy samozřejmě nejsme soudci, abychom je rozhodovali. Základní nebezpečí je ale v té porušení bezpečnosti, které dosud nikdy nebylo víc přítomné."

O pomalejší reakci IIHF:

„Nereprezentujeme svoje země. Jsme zvolení nezávislým kongresem, který nás do Rady IIHF volí pro dobro hokeje. V Radě je 13 lidí… Ten proces – který začal v září 2020, kdy jsme odebrali pořadatelství Minsku, což bylo poprvé v historii tak velkého šampionátu – jsme se taky museli naučit. Přicházely žaloby od běloruské hokejové federace na nás ve Švýcarsku. Všechna naše rozhodnutí tedy musí být podložené tak, aby nebyla napadnutelná. V té chvíli se dostáváme k tomu, že je ten proces pomalejší. Chápu, že v reálném vnímání se žádá rychlejší řešení, ale my ho musíme mít podložené. Popíšeme rizikové faktory, vývoje, předvídatelnost, a až na základě toho pak Rada IIHF rozhoduje. Jinak by nás napadli, že chceme někoho diskriminovat."

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Jak se rozhodovalo ohledně Ruska a Běloruska:

„Velmi razantně jsme reagovali čtyři dny po zahájení invaze. Oznámili jsme, že rozhodnutí bude platné do odvolání, a že nevylučujeme další balík opatření. Na dalším zasedání se pak řešilo MS 2023, a v tu dob už jsme pracovali na dokumentacích a faktech, abychom mohli podložit svůj postup. Špatná kauza u soudu by totiž mohla zlikvidovat celou IIHF.  Rozhodli jsme, že Rusko s Běloruskem nebudou hrát celou sezonu 2022/23. Máme jeden kongres v září, jeden v květnu. To nám dává prostor trochu předvídat, jak se bude situace vyvíjet. Uvidíme. Pokud bude konflikt nadále pokračovat tak, jako do teď, tak za rok můžeme udělat úplně stejné rozhodnutí i o další sezoně."

O případném návratu Ruska na MS:

„Sportovně Rusko jednoznačně patří do první skupiny. Pokud bychom ho pak umístili jinam, tak bychom znehodnotili turnaj. A čelili bychom kritice, že jsme diskriminační. Za studené války se turnaje různě bojkotovaly. Stanovy federací teď ale mají chránit každého člena, a suspendace přichází až ve chvíli, kdy jednotlivá federace začne porušovat stanovy. Pokud se dostaneme přes tuto čáru, tak přijde kolo diskusí, že by v IIHF neměl být kvůli politice ani tenhle a tamten."

O halách, kde se konají mistrovství:

„Jasně, je naším snem, aby se hrálo v halách, které budou mít patnáctitisícovou kapacitu. Ale máme zkušenost z Česka s halou v Brně, která už deset let stojí jen na papíře. Víme, jak je složité vybudovat takhle velkou infrastrukturu. Co se povedlo v Tampere je úplně unikátní a úžasné. Důležitá je ovšem hlavně schopnost organizovat takovou mezinárodní a velkou akci. Pokud pak bude hala trochu menší, rozhodně to není problém.“ 

O požáru v helsinské hale a reakci pořadatelů:

„Jako šéf turnaje IIHF jsem byl před měsícem v Istanbulu, kde se nejdřív rozbil kompresor, a pak utek amoniak. Za jeden den jsme se stěhovali třikrát… Ale tady byli profíci z požárního sboru, byli tam profíci na bezpečnost, skvěle zareagoval organizační výbor. S Infrontem jsme rychle vyřešili i časový posun vysílání, takže jsme to měli během třiceti minut vyřešené.“

O Světovém poháru, který by se měl konat v únoru 2024:

„Měli jsme jednání před mistrovstvím světa. Zástupci NHL a NHLPA byli jak v Helsinkách, tak i Tampere. Dohodli jsme se, že budou mít individuální hovory s kluby, ligami i naším marketingovým partnerem. Příští týden se vracíme k vyhodnocení zpětných vazeb a našich pocitů. Budeme dál pokračovat v jednání, je tady oboustranný zájem na tom, abychom byli dobrými partnery. Máme samozřejmě rozdílné pohledy na termíny, lokace a podmínky. Je to velmi složitý světový podnik. Ale máme zájem být u stolu, pořád jednat, vysvětlovat si argumenty a společně fungovat.“

O předčasném ukončení hráčských smluv v KHL:

„Někteří hráči chtěli dohrát sezonu, takže zde nebyl jednotný postup. My žádný skupinový dopis nedostali, pouze jednotlivé dotazy. Rusko je členem mezinárodní hokejové federace a pořád jim to zajišťuje práva, která musí IIHF plnit. Kontrakt mezi klubem a hráčem je ale úplně něco jiného, mimo pravomoci IIHF. Do našich rukou to padá ve chvíli, kdy se to transferuje. Pokud umožníme hráči odejít bez toho, aniž by plnil platnou smlouvu, tak následná žaloba míří na IIHF. Museli bychom pak kompenzovat celé smlouvy, soudili bychom se s ruskou hokejovou federací. A momentálně je pro následující sezonu v KHL registrováno sedmnáct cizinců.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz