PREVIEW: Zvučné posily a pakt se Spartou. Sokolov půjde nahoru!

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Zatímco loni – při své nováčkovské sezoně – skončil Sokolov poslední, letos bude bojovat o účast v play off. Na jaře to přitom nevypadalo s Baníkem růžově.

Trenéra Karla Mlejnka, strůjce sokolovských úspěchů, totiž zlákala šance u juniorské reprezentace.

Pak přišel koronavir.

A pak další tvrdá rána v podobě odchodu hlavního partnera Sokolovské uhelné.

Baník se ale z této hrozivé situace dostal.

Až nečekaně dobře!

Oproti poslednímu ročníku dokonce Sokolov navýšil rozpočet a přivedl dva obávané střelce: Martina Kadlece a Davida Tůmu. Navíc se dohodl na spolupráci se Spartou. A mít za zády takový klub, to bude velkou konkurenční výhodou. Nadále navíc pokračuje partnerství s nedalekými Karlovými Vary.

Pokud si vše sedne a aktuální soupisku doplní další hráči z Energie a Sparty (oba týmy mají pořád celkem široké kádry), může Baník ve své druhé sezoně proniknout do play off.

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 11. místo

Osobnost týmu – Martin Kadlec

Zběsilou stíhací jízdou si loni zajistil korunu pro krále střelců – nasázel 32 gólů. Po životní sezoně změnil angažmá. Na čemž nebývá nic neobvyklého, naopak. Co však překvapilo, to bylo jeho nové působiště! Litoměřice, v poslední době nadprůměrný prvoligový tým, totiž vyměnil za Sokolov. Tedy za poslední mužstvo uplynulého ročníku. 

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (10/15): Klíčové bude, kolik toho za Sokolov odchytá Jakub Neužil. Pokud by byl Baníku k dispozici v podstatě po celou sezonu, hned by si Západočeši mohli dělat zálusk na solidní umístění. Neužil totiž loni předváděl fantastické výkony v Kadani. Byly výhry, které Trhačům doslova sám vychytal. Atletický typ gólmana se bude chtít ukázat i ve Spartě, kde vytvoří trojici s Matějem Machovským a Michalem Neuvirthem. Za těmito gólmany to ale bude mít těžké. Sokolov si tedy může dělat naději, že Neužila v brance uvidí často. Když ne, mohl by to být problém. Ostatní brankáři jsou totiž hodně mladí. Patriku Hamrlovi je teprve sedmnáct, Oldřichovi Cichoňovi o rok víc. 

Obránci (7/15): Sokolovská obrana loni nefungovala dobře, i proto Baník skončil až poslední. Napravit to má největší letní posila do defenzivy: Jan Pohl. I když, do defenzivy... Pohl je skvělý hlavně směrem dopředu, dozadu už je průměrný. Každopádně střelci jako David Tůma nebo Martin Kadlec potřebují podporu od zadáků a Pohl jim ji dodá. Má výbornou rozehrávku a v přesilovkách bude obráncem číslo jedna. V podstatě je jediným vyloženě ofenzivním bekem v sestavě. Velmi slušně si v přípravě vede Patrik Kadeřávek, kterého už dokonce v poháru vyzkoušela Sparta. Hodně vytížený byl loni Petr Přindiš. Strašně náročné na psychiku pro něj bylo neustálé prohrávání. Letos míří Sokolov výš a to by mělo pomoci i individualitám. Přindiš už se po třicítce uklidnil, víc než na bitky myslí na rozehrávku. Pokračuje také Adam Rulík, který měl loni velmi slušnou hodnotu +/- (-4), vezmeme-li v potaz, jak se Sokolov trápil. Solidní ročník má za sebou také Denis Zeman, který v 35 zápasech za Trhače zaujal třinácti body. Je mu přitom teprve devatenáct let. Z Kadaně dorazil ještě Jan Klodner. Z mladých hráčů se ale nejvíc očekává od Františka Klejny. Dorazí ještě někdo z partnerských klubů, kde mají stále zadní řady celkem široké? Obraně by občas mohli pomoct třeba Martin Jandus s Radkem Jeřábkem nebo Danielem Kowalczykem. První jmenovaný už je na prvoligové poměry hvězdou.

Útočníci (8/15): Martin Kadlec a David Tůma jsou dva z nejprověřenějších prvoligových kanonýrů posledních let. Od obou se požaduje dvacet a víc gólů. Tůma byl loni nejproduktivnějším útočníkem Vsetína – nestává se často, že získáte posilu z předního týmu soutěže. Na pravém křídle má tedy Sokolov ohromnou kvalitu. Síla je ale i nalevo: Tomáš Vracovský by mohl zastínit i velké letní posily. Martin Osmík pak loni prožil průlomovou sezonu, v níž zaujal 33 body. Každé křídlo vám potvrdí, že k sobě potřebuje kvalitního centra. Jaromír Kverka takovým bezesporu je a v přípravě řádil. Protože moc nevyrostl, využívá hlavně rychlosti a obecně výborného bruslení. Sotva se soupeř ohlédne, už frčí sám na branku... Pozici druhého centra v létě zastával Jakub Vrána. Ten se loni ukázal ve velmi dobrém světle, o čemž svědčí i zájem Havířova, který Vránu přivedl na play off. Asi by se ale Baníku hodil ještě nějaký centr, který by mohl vést právě druhou řadu. Třeba dorazí z partnerské Sparty. První dvě formace bude mít Sokolov dost nabušené. Ale pozor, nebude to jen o nich. O důležité góly se mohou postarat také bojovník Marek Švec nebo mladíčci Otakar Šik s Vojtěchem Kropáčkem a Patrikem Prymulou. Kapitánem zůstává Tomáš Rohan, díky němuž panuje v kabině velmi dobrá atmosféra. Je prvkem, který stmelí hráče ze Sokolova a nově příchozí hokejisty z jiných regionů. A vzhledem ke stále širokým útočným řadám Sparty je klidně možné, že z hlavního města ještě dva forvardi dorazí. Třeba se v Sokolově rozehraje i někdejší reprezentant Daniel Přibyl, který se po třech sezonách bez hokeje snad vrátí na led.

Ostatní (7/10): Sokolov úzce spolupracuje se dvěma kluby: Spartou a Karlovými Vary. Oba týmy mají celkem široké kádry, z čehož by mohl Baník těžit. Ale samozřejmě to s sebou občas přinese i menší problémy. Otázkou také je, jak si v nové roli povede Tomáš Hamara. Navázat na práci uznávaného Karla Mlejnka bude složité.

CELKEM: 32/55.

Soupiska 

Brankáři: Oldřich Cichoň, Patrik Hamrla, Jakub Neužil, Matyáš Pitoňák.

Obránci: Jan Pohl, Denis Zeman, František Klejna, Adam Rulík, Petr Přindiš, Jan Klodner, Patrik Kadeřávek, David Tureček, Daniel Zavřel.

Útočníci: Tomáš Vracovský, Jaromír Kverka, Martin Kadlec, David Tůma, Patrik Prymula, Martin Osmík, Marek Švec, Tomáš Rohan, Otakar Šik, Vojtěch Kropáček, Jakub Vrána, Adam Křemen, Josef Slavíček, Jakub Konečný, Vít Jiskra.

Změny v kádru

Příchody: Oldřich Cichoň (G, jun. Sparta), Jakub Neužil (G, Kadaň), František Klejna (O, Litoměřice), Jan Pohl (O, Jihlava), Denis Zeman (O, Kadaň), Daniel Zavřel (O, Řisuty), Jan Klodner (O, Kadaň), David Tureček (O, jun. Karl. Vary), Martin Kadlec (Ú, Litoměřice), David Tůma (Ú, Vsetín), Jaromír Kverka (Ú, Chomutov), Jakub Vrána (Ú, Havířov), Tomáš Vracovský (Ú, Plzeň), Patrik Prymula (Ú, Kadaň), Josef Slavíček (Ú, jun. Sparta), Jakub Konečný (Ú, jun. Sparta), Otakar Šik (Ú, Karl. Vary).

Odchody: David Fečo (G, konec kariéry), Jan Bednář (G, K. Vary), Tomáš Pařízek (O, Tábor), Patrik Michálek (O, Cheb), Jan Tomeček (O, konec kariéry), Petr Vodička (O, Třebíč), Ondřej Šafář (O, přerušení kariéry), Matěj Zadražil (Ú, Jihlava), Josef Stříbrný (Ú, Most), Pavel Kuběna (Ú, Most), Jan Grim (Ú, Ústí n/L), Tomáš Urban (Ú, Kladno), Vladislav Houška (Ú, Ústí n/L), Jan Bečvář (Ú, ?), Tomáš Křehlík (Ú, Třebíč).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Martin Kadlec
Občas se stává, že v jedné sezoně hráč vylétne a pak už na svoje výkony nikdy nenaváže. Kadlec však své kvality potvrzuje dlouhodobě, jeho loňské střelecké úspěchy nebyly náhodné. Těží ze své rychlosti a současně neskutečně šikovných rukou. Tohle je smrtící kombinace.

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Citelný odchod – Matěj Zadražil
Žádný jiný sokolovský hráč nezískal víc bodů než on – základní část zakončil s bilancí patnácti gólů a pětadvaceti asistencí. Bylo vidět, jak si věří. Vymyslel několik akcí, které okům diváků opravdu lahodily. Od nové sezony oblékne jihlavský dres.

Koho sledovat? Tomáš Vracovský
Nejlepší hokejista Baníku v minulé sezoně. Ve 38 zápasech se blýskl 35 body a před přestupovou uzávěrkou zamířil do Plzně. Tam také ročník dokončil. Dost překvapilo, že se v létě zase vrátil do Sokolova. 

Mohl by zazářit – František Klejna
Klejna v přípravě sbírá dost bodů a vypadá to, že dostane prostor v prvních dvou obranných dvojicích. Dvacetiletý bek má na svou menší výšku ohromnou sílu. Je to bojovník jako Gimli v Pánu prstenů.

Talent – Patrik Prymula
201 centimetrů. I díky tomu Prymulu na ledě jen tak nepřehlédnete. Má opravdu slušné předpoklady, aby se mezi muži prosadil. V mládeži táhl Spartu, dostal se do reprezentací. Obrovská škoda, že většinu loňské sezony promarodil. Snad ho delší pauza do budoucna moc neovlivní.

Trenéři – Tomáš Hamara a Petr Holejšovský
Hamara o svých schopnostech teprve bude muset přesvědčit. Čeká ho první sezona v roli hlavního trenéra profesionálního mužstva. Loni byl asistentem v Kadani. Do Baníku zamířil i díky spolupráci se Spartou, kde v minulosti vedl mládež. Oba partnerské kluby jsou tímto propojené.

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Přípravné zápasy
Slavia 4:3pr. Sokolov
Sokolov 7:2 Klatovy
Sokolov 3:2sn. Slavia
Benátky nad Jizerou 6:3 Sokolov
Kadaň 0:4 Sokolov
Litoměřice 6:2 Sokolov
Sokolov 5:4sn. Karlovy Vary

Chronologická umístění
2012/2013 – 2. liga
2013/2014 – 2. liga
2014/2015 – 2. liga
2015/2016 – 2. liga
2016/2017 – 2. liga
2017/2018 – 2. liga
2018/2019 – 2. liga
2019/2020 – 16. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz