PREVIEW: S Žukovem v brance? Tak to Jihlava zase může útočit na postup

Foto: hcdukla.cz

Daniel Bukač, Daniel Krenželok, Tomáš Černý, Jan Strejček a Daniel Kolář. To je pětice obránců, o které Jihlava po loňské mimořádně povedené sezoně přišla.

Právě obměněná defenziva budí před startem nového ročníku pochybnosti.

Na druhou stranu...

Jihlava se už loni při bránění spoléhala především na systém, který jí vštípil trenér Viktor Ujčík, a také na bojovnost. Nikoliv na výrazné individuality. Vidět to bylo třeba při play off, kdy Duklu kosila málo vídaná marodka, přesto vzdorovala našlapanému Kladnu.

A hlavně!

S Maximem Žukovem v brance se jí budou góly dávat těžce – i po citelných ztrátách Strejčka a spol.

Dukla byla na jaře jedinou výhru od postupu do extraligy, tak proč by nemohla o první místo v Chance lize zabojovat i letos? Vždyť gólmanský post ani složení útoků nedoznaly mnoha změn.

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 2. místo

Osobnost týmu – Maxim Žukov

Chce se říct: Když máte v brance Maxima Žukova, můžete porazit kohokoliv. Úspěšný jihlavský kádr sice zasáhly citelné odchody, nejlepší hráč však k překvapení všech zůstává. Je to gólman, který sám dokáže vyhrávat zápasy. Navíc se ještě bude zlepšovat.

Foto: hcdukla.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (13/15): Preview o Jihlavě vychází jako první, není ale potřeba nikoho zbytečně napínat – Dukla dostane za brankáře nejvyšší hodnocení ze všech prvoligových týmů. Vždyť Maxim Žukov vstupuje do sezony coby držitel ceny pro nejlepšího hráče play off a v hlasování sportovních manažerů o gólmanovi roku skončil druhý. A to asi jenom kvůli tomu, že toho v základní části moc neodchytal. To, že Dukla udržela Žukova potom, co předváděl v play off, se dá nazvat majstrštykem. Skoro až zázrakem. Otázkou ale je, zda bude mít v Adamu Wolfovi kvalitní dvojku. Někdejší sparťanský talent toho poslední dobou moc neodchytal. A když už se do nějakého zápasu dostal, nepřesvědčil. Trenér brankářů Petr Jaroš mu ovšem věří. A ve světě není moc větších odborníků než on.

Obránci (10/15): Právě jihlavská defenziva prošla po povedené sezoně největšími změnami. Na první pohled chybí typický obránce číslo jedna. Na přesilovkách by tuhle pozici mohl zaujmout zkušený Fin Antti Kauppila, jenž býval dost produktivní v Alpské lize, Norsku nebo DEL2. V tahouna postupně roste Lukáš Mareš, po němž pokukuje extraligová Olomouc. V play off příjemně překvapil dříč Vlastimil Bilčík, nad jehož příchodem do Jihlavy loni v létě mnozí kroutili hlavou, do týmového systému ale zapadl skvěle. Spolehnutí je také na Filipa Eliáše, který by mohl využít odchodů loňských opor a říct si o výraznější pozici. Navzdory stále poměrně nízkému věku má hromadu zkušeností Filip Dundáček, jenž po příchodu z Poruby ožil. A pak jsou tu ještě dvě letní posily: Ján Niko a Daniel Kowalczyk. Niko by mohl pomoct zalátat díru po odchodu Jana Strejčka, typologicky jsou to podobní obránci: obětaví, navíc s chutí podporovat útok.

Útočníci (12/15): Na rozdíl od obrany dokázala Jihlava svůj útok udržet pohromadě. Velké věci loni předváděl Tomáš Čachotský, který i před blížícími se 40. narozeninami patří k nejlepším útočníkům v lize. Je to geniální tvůrce hry a stále excelentní bruslař. Vedle Čachotského v play off procitnul Tomáš Havránek – dával důležité góly a nabral sebevědomí. Co ukáže letos? V Jiřím Fronkovi má Dukla jednoho z nejlepších centrů v lize. V Jakubu Illéšovi pro změnu jedno z nejkomplexnějších křídel – mnohdy působí nenápadně, no a pak rozhodne zápas. Střed útoku kromě Fronka vyztuží dva veteráni: Josef Skořepa a navrátilec Filip Seman. Pořád jsou platní – a charakterově jde o hráče, o nichž sní každý trenér. Se secondary scoringem pomůžou dva urostlí borci: Tomáš Harkabus a Matěj Zadražil, který má na víc, než předváděl loni. Jihlavské angažmá parádně sedlo Petru Lichancovi, asi největšímu bojovníkovi z celého týmu. Hraje jednoduše: bruslí, co to jde, rozdává hity a získává spoustu puků. Dukla si hodně slibuje od letní posily Filipa Helta, rozhodně se vyplatí sledovat i výkony Vladislava Houšky. Už teď jsme se zmínili o celkem jedenácti útočnících. Dukla má přitom v záloze ještě nadané mladíky v čele s Richardem Cachnínem a Vítězslavem Brožem.

Ostatní (8/10): Jihlava odehraje celou sezonu v CZ LOKO Aréně, do azylu zatím nemusí. Samozřejmě všichni v klubu si přáli, aby se konečně začal stavět nový stadion a nic se neodkládalo, pro průběh tohoto ročníku jde každopádně o dobrou zprávu. Silnou stránkou Dukly je trenérský štáb v čele s výše zmíněným Petrem Jarošem a pochopitelně Viktorem Ujčíkem, úřadujícím držitelem Ceny Karla Metelky pro nejlepšího trenéra Chance ligy. Klíčové bude, aby se podařilo udržet parádní partu, která se loni v Jihlavě utvořila. Předpoklady k tomu jsou: tým se lehce změnil, hlavní lídři ovšem zůstávají. 

CELKEM: 43/55.

Soupiska 

Brankáři: Filip Maláč, Adam Wolf, Maxim Žukov.

Obránci: Vlastimil Bilčík, Filip Dundáček, Adam Dvořák, Filip Eliáš, Tomáš Janoušek, Antti Kauppila, Daniel Kowalczyk, Lukáš Mareš, Martin Matějíček, Ján Niko.

Útočníci: Vítězslav Brož, Richard Cachnín, Kevin Coufal, Tomáš Čachotský, Patrik Čermák, Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Filip Helt, Vladislav Houška, Jakub Illéš, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Jan Nevšímal, Hynek Peš, Filip Seman, Josef Skořepa, Matěj Zadražil.

Změny v kádru

Příchody: Adam Wolf (G, Prostějov), Antti Kauppila (O, Bodens, SWE3), Daniel Kowalczyk (O, Třebíč), Ján Niko (O, Vrchlabí), Tomáš Janoušek (O, jun. Hradec Králové), Filip Helt (Ú, Litvínov), Filip Seman (Ú, Havířov), Vladislav Houška (Ú, Kadaň).

Odchody: Jan Brož (G, Briançon, FRA), Tomáš Fučík (G, Havířov), Daniel Bukač (O, Benátky n/J), Daniel Kolář (O, Litvínov), Tomáš Černý (O, Olomouc), Jan Strejček (O, Sokolov), Daniel Krenželok (O, Frýdek-Místek), Tomáš Chlubna (Ú, České Budějovice), Tomáš Jiránek (Ú, Prostějov), Joshua James Mácha (Ú, Olomouc), Matěj Pekr (Ú, Memmingen, NĚM3).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Filip Helt
V extralize moc produktivní nebyl, na starost měl hlavně obranné úkoly. V Jihlavě se to změní, dostane volnost a s tím spojenou šanci ukázat své ofenzivní vlohy. 

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Citelný odchod – Jan Strejček
Šlo o nejlepšího obránce loňského play off. Zářil na obou koncích hřiště: sbíral body, současně bránil při oslabení a blokoval střely. Velký bojovník se nyní vrací na západ Čech – do Sokolova.

Koho sledovat? Antti Kauppila
Nebudeme si nic nalhávat – tohoto hráče opravdu nemáme nakoukaného. Vždyť poslední dva roky strávil ve třetí nejvyšší švédské lize. Nicméně... Když předtím působil v DEL2, Norsku nebo Alpské lize, sbíral mraky bodů. Směrem dopředu by mohl Dukle hodně pomoct. Otázkou je, jak si povede ve vlastní třetině, ve své kariéře totiž – navzdory spoustě kanadských bodů – mnohdy končil hluboko v minusu. 

Mohl by zazářit – Vladislav Houška
Loni v Kadani zaujal – díky urostlé postavě nešel přehlédnout, navíc sbíral body. Není divu, že mu Jihlava dala šanci a přivedla ho na zkoušku. Houška je v přípravě vidět a klidně by si kromě smlouvy mohl říct i o místo v prvních třech útocích.

Talent – Richard Cachnín mladší
Loni to měl hodně těžké: s Havlíčkovým Brodem hrát ani trénovat nemohl, druhá liga totiž předčasně skončila. Naskočit potom za jízdy do jihlavské lokomotivy značky CZ LOKO bylo obtížné. Tentokrát s Jihlavou absolvoval celou letní přípravu a v přípravných zápasech září. 

Trenéři – Viktor Ujčík a Karel Nekvasil
Ujčík vstupuje do sezony coby držitel Ceny Karla Metelky pro nejlepšího trenéra první ligy. V ročníku 2019/2020 si na jeho taktiku museli hráči ještě zvykat, neskončilo to tehdy úspěchem, loni už se ale s novým systémem sžili. Ujčík má přirozenou autoritu a je to někdo, za koho chce kabina bojovat. Společně se svým asistentem Karlem Nekvasilem a také s dobrou duší kabiny kustodem Bohuslavem Tománkem pomohli vytvořit partu, jež byla jediné vítězství od překvapivého postupu do extraligy.

Foto: Roman Mareš, rytirikladno.cz

Přípravné zápasy
Havlíčkův Brod 3:10 Jihlava
Kladno 3:1 Jihlava
Jihlava 3:4sn. Kladno
Kolín 1:2 Jihlava
Znojmo 4:5sn. Jihlava
24. srpna – Jihlava vs. Havlíčkův Brod
2. září – Jihlava vs. Kolín

Chronologická umístění
2013/2014 – 3. místo
2014/2015 – 4. místo
2015/2016 – 1. místo
2016/2017 – 2. místo
2017/2018 – TELH
2018/2019 – 3. místo
2019/2020 – 9. místo
2020/2021 – 2. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz