PREVIEW: Jihlava má za cíl postup, přivedla obávané střelce

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Jihlava vydržela v nejvyšší soutěži jen sezonu. Nevedla si špatně a byla v ní důstojným účastníkem, v baráži však neuspěla.

A tak ji znovu čeká Chance liga. A jak to tak po sestupu bývá, výrazně se změnil kádr: odešli všichni tři gólmani, všichni cizinci a dále oblíbenci fanoušků Richard Diviš, Radek Hubáček nebo Filip Seman. 

Zároveň ale na Vysočinu dorazila jiná zajímavá jména v čele s Matějem Pekrem, Janem Pohlem či Mihou Štebihem. Cíl je proto jasný – postoupit.

„Cíle máme nejvyšší: postoupit do extraligy. To je ten hlavní a taky asi jediný cíl," potvrdil v rozhovoru pro hcdukla.cz Petr Štindl, akvizice z Kladna.

Vlastimil Dostálek, další výrazná posila, dodal: „Hráči i lidé v klubu drží pospolu. Je tu taková rodina. Myslím, že právě to hrálo roli při postupu v roce 2017. Pokud to takhle půjde dál, myslím, že návrat do extraligy možný je." 

Momentální tip Hokej.cz na umístění po základní části: 2. místo

Osobnost týmu – Tomáš Čachotský

Dvakrát vyhrál kanadské bodování první ligy a v minulém extraligovém ročníku získal 37 bodů. Při pohledu na jeho bruslení byste neuhádli, že v průběhu sezony oslaví 37. narozeniny. Podle mnohých je vůbec nejlepším hráčem Chance ligy.

Tomáš Čachotský.

Tomáš Čachotský. | Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (11/15): Niklas Lundström měl našlápnuto k zajímavé kariéře: dělal jedničku Švédska na MS "18" i MS "20", chytal v nejvyšší švédské soutěži a skrze farmářské ligy se pokoušel probojovat do NHL. Jeho výkony pak ale spíše stagnovaly než gradovaly. V Jihlavě – pod uznávaným trenérem brankářů Petrem Jarošem – by mohl znovu pookřát. A nebo taky ne... V přípravě nicméně chytá dobře. Jeho parťák Jan Brož dosud mezi profesionály nehrál. Stále je však hodně mladý a minulou sezonu v Moravských Budějovicích měl parádní.

Obránci (12/15): David Kajínek s Petrem Štindlem by měli v Chance lize patřit k nejlepším všestranným bekům. Štindl byl v předchozí sezoně nejlepším hráčem ve statistice +/- (+31). Další posila Jan Pohl se bude starat hlavně o produktivitu, v první lize má průměr 0,57 bodu na zápas. Přesilovky by měl hrát i veterán Jakub Suchánek. Střední generaci zastupuje Miha Štebih. Slovinský obránce strávil minulý rok ve Villachu v EBEL (54 utkání, 0+12). O další místa v sestavě se poperou mladíci jako Václav Půža, Lukáš Mareš nebo David Váňa.

Útočníci (13/15): Tomáš Čachotský s Adamem Zemanem jsou sehranou dvojicí, ke které se upínají jihlavské naděje. V přípravě (i loni v extralize) s nimi nastupoval Vlastimil Dostálek, který má potenciál nasázet přes dvacet gólů. Toto číslo se očekává i od Matěje Pekra, jenž Duklu vždy trápil jako soupeř. Posila z Kladna hrála v přípravě vedle zkušeného centra Josefa Skořepy a Lukáše Anděla, jehož udržení je pro Duklu zásadní. Anděl hrál v extralize výborně a nyní by měl udělat další výkonnostní skok. Jihlavu upřednostnil před nabídkami z extraligy. Užiteční v útoku i v obraně jsou Tomáš Jiránek s Michalem Hlinkou, na první ligu nadstandardní forvardi. Po dvou a půl letech se na Vysočinu vrátil Tomáš Harkabus, který se pokusí napodobit své výkony z předchozího jihlavského angažmá. Průlomová sezona možná čeká Davida Čermáka a na zkoušce jsou Martin Osmík s důrazným Dominikem Hrníčkem.

Ostatní (8/10): Jihlava vyřešila problémy se střechou stadionu a v azylu hrát nemusí. No, vyřešila... Spíše problém o další rok oddálila. Dukla může těžit z dlouhodobé práce Petra Vlka, dobré party a hlavně loňských zkušeností z nejvyšší soutěže. 

CELKEM: 44/55.

Soupiska 

Brankáři: Jan Brož, Niklas Lundström.

Obránci: David Kajínek, Lukáš Mareš, Jan Pohl, Ladislav Pospíchal, Václav Půža, Jakub Suchánek, Miha Štebih, Petr Štindl, Matěj Vála, David Váňa, Petr Veleba.

Útočníci: Lukáš Anděl, Tomáš Čachotský, David Čermák, Vlastimil Dostálek, Tomáš Harkabus, Michal Hlinka, Tomáš Chlubna, Tomáš Jiránek, Martin Osmík, Matěj Pekr, Josef Skořepa, Adam Zeman, Dominik Hrníčko.

Změny v kádru

Příchody: Niklas Lundström (Hvidovre, DÁN), Miha Štebih (Villacher, EBEL), Petr Štindl (Kladno), Jan Pohl (Slavia), Matěj Pekr (Kladno), Vlastimil Dostálek (Č. Budějovice), Tomáš Harkabus (K. Vary), Martin Osmík (K. Vary), Dominik Hrníčko (Benátky n/J).

Odchody: Jakub Škarek (NY Islanders), Josef Kořenář (San Jose Sharks), Lars Volden (Pantern, SWE2), Erik de la Rose (Vítkovice), Petr Šidlík (Vítkovice), Nicolai Bryhnisveen (Coventry, EIHL), Jan Zdráhal (Prostějov), Matěj Stříteský (Liberec), Richard Diviš (Řezno, GER3), Filip Seman (Havířov), Lukáš Žálčík (Prostějov), Zach Hamill (?), Wacey Rabbit (Jacksonville, ECHL), Petr Straka (Plzeň), Jiří Rys (?), Radek Hubáček (?).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Vlastimil Dostálek
Dukle pomáhal na střídavých startech už v minulé sezoně a působení v Jihlavě si užíval. V Českých Budějovicích hrál také dobře, na gólové počiny z Přerova však nenavázal. Stane se opět dvacetigólovým střelcem?

Vlastimil Dostálek.

Vlastimil Dostálek. | Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Citelný odchod – Josef Kořenář
Dukle odešli po sezoně všichni tři gólmani včetně Josefa Kořenáře. Právě brankářský post je před startem sezony největším otazníkem. Naváže nová dvojice na výborné předchůdce: od Filipa Novotného, Davida Ritticha, Jakuba Škarka po Davida Honzíka či Miroslava Svobodu?

Koho sledovat? Niklas Lundström
Oslím můstkem se dostáváme k Lundströmovi. Právě jeho případný přínos je největší tajenkou před startem sezony. Bývalý mládežnický reprezentant je v klubu na zkoušce, takže pokud trenéry nepřesvědčil, Jihlava bude gólmana hledat dál. Zatím si ale vede solidně.

Mohl by zazářit – Jan Brož
V minulé sezoně patřil k nejlepším gólmanům druhé ligy a byl oporou Moravských Budějovic. Letos ho čeká výzva, která se už nemusí opakovat: má šanci ukázat, že patří do profesionálního hokeje. 

Talent – Tomáš Chlubna
Po 24 letech by si mohl za jihlavské áčko v soutěžním zápase opět zahrát Tomáš Chlubna. Šestnáctiletý útočník jde ve stopách svého otce a mohl by mít podobně zajímavou kariéru. V mládežnických reprezentacích dává jeden gól za druhým.

Trenéři – Petr Vlk a František Zeman
Petr Vlk má od vedení velkou důvěru a zůstal i po sestupu. V Dukle začne už devátou sezonu za sebou! 

Petr Vlk.

Petr Vlk. | Foto: Tomáš Lysý, hcdukla.cz

Přípravné zápasy
Jihlava 2:0 Kokšetau (KAZ)
Jihlava 2:1 Olomouc
Zlín 6:2 Jihlava
Přerov 3:0 Jihlava
Nové Zámky 2:3 Jihlava
Olomouc 2:1 Jihlava
30. srpen – Jihlava vs. Zlín

Chronologická umístění
2011/2012 – 4. místo
2012/2013 – 6. místo
2013/2014 – 3. místo
2014/2015 – 4. místo
2015/2016 – 1. místo
2016/2017 – 2. místo
2017/2018 – ELH (13. místo)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz