PREVIEW: Jihlava – Kladno. Bitva dvou nejlepších týmů v lize?

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Tohle bude reklama na Chance ligu: hvězdné týmy Jihlavy a Kladna svedou souboj o postup do baráže. Semifinále startuje v pátek.

Kladno má s Jihlavou dlouhodobě špatnou bilanci, Rytíři dokonce letos s Duklou prohráli všechna čtyři utkání! 

V play off to ale jistě 4:0 na zápasy nebude.

„Když nás čtyřikrát porazili, tak jsou jasní favoriti. S tím do toho jdeme. Jdeme to ale vyhrát!“ hlásí na klubových stránkách trenér David Čermák. Obránce Martin Kehar ho doplnil: „V play off už nás dvakrát vyklepli, takže by bylo dobré jim to konečně vrátit!"

Rytíři v sérii proti Přerovu dominovali, do skvělé formy se dostal Tomáš Plekanec (5 zápasů, 2+6). Právě on je nejdůležitějším hráčem Kladna. A právě on může být tím, kdo udělá v sérii největší rozdíl. V takzvaných rozdílových hráčích mohou mít Středočeši mírně navrch: obránce Jiří Říha a Petr Vampola totiž ve čtvrtfinále zářili.

I Dukla má nicméně hvězdné borce jako Tomáše Čachotského, Matěje Pekra a Lukáše Anděla. Takže ač jde o sérii prvního týmu se čtvrtým, je to souboj dvou momentálně nejlepších týmů v Chance lize. České Budějovice nadále pokračují v rozpačitých výkonech a Vsetín měl s Prostějovem co dělat. 

Kladenský Lukáš Cikánek je typem gólmana pro play off – ve vyřazovacích bojích vždy dokáže přepnout na ještě vyšší level. V sérii s Přerovem měl 95% úspěšnost zákroků. „Cigi chytá výborně a vypadá jistě. To pomáhá celému týmu, protože gólman je základ. Víme, že když uděláme nějakou chybu, Cigi nám vzadu pomůže,“ řekl pro rytirikladno.cz Jiří Říha.

Jihlava má na soupisce hned tři kvalitní gólmany – proti Přerovu toho nejvíc odchytal Niklas Lundström, neměl ale úplně oslnivé statistiky (86,52% úspěšnost zákroků). K dispozici jsou také Jan Brož a David Honzík.

Jaká je aktuální situace v týmech? Kladnu ve čtvrtfinále chyběl zkušený obránce Petr Hořava. Jihlavě pro změnu vypadl ze sestavy centr Nicolas Werbik, kterého si stáhl Zlín. Tahle ztráta je pro Duklu hodně citelná. Poslední zápasy nemohl hrát ani zraněný bek Miha Štebih.

Dukla jako jediný tým v základní části předváděla stabilní výkony a lize v podstatě dominovala. Přesto například sázkové kanceláře věří o něco víc Kladnu: nejspíš díky úžasné ose týmu Lukáš Cikánek–Jiří Říha–Tomáš Plekanec. 

Semifinálový souboj začíná v pátek v Jihlavě. Už teď je prodáno přes 4 500 vstupenek. „V play off je to specifické, tam se nenávidí všichni. Tam je to jedno. My samozřejmě víme, že mezi fanoušky to vře. O to vyhecovanější série to asi bude," hlásí Kehar před bitvou o baráž.

Vzájemné zápasy
Kladno 2:3sn. Jihlava
Jihlava 2:1 Kladno 
Kladno 2:5 Jihlava
Jihlava 5:4sn. Kladno 

Tip hokej.cz: 3:4 pro Kladno

Foto: hcdukla.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři:
HC Dukla Jihlava (8/10)
Rytíři Kladno (9/10)

Obránci:
HC Dukla Jihlava (8/10)
Rytíři Kladno (8/10)

Útočníci:
HC Dukla Jihlava (9/10)
Rytíři Kladno (9/10)

Ostatní:
HC Dukla Jihlava (4/5)
Rytíři Kladno (3/5)

CELKEM:
HC Dukla Jihlava (29/35)
Rytíři Kladno (29/35)

Soupiska HC Dukla Jihlava

Brankáři: Jan Brož, David Honzík, Niklas Lundström, Ondřej Chaloupek.

Obránci: David Kajínek, Lukáš Mareš, Jan Pohl, Václav Půža, Miha Štebih, Matěj Vála, David Váňa, Jakub Černohorský, Jakub Suchánek, Jan Holý, Martin Matějíček.

Útočníci: Lukáš Anděl, Lukáš Klíma, David Čermák, Vlastimil Dostálek, Tomáš Harkabus, Michal Hlinka, Tomáš Chlubna, Tomáš Jiránek, Martin Osmík, Matěj Pekr, Josef Skořepa, Adam Zeman, Dominik Hrníčko, Juraj Bezúch, Tomáš Čachotský, Miroslav Juda.

Soupiska Rytíři Kladno

Brankáři: Lukáš Cikánek, Adam Brízgala, David Stahl, Petr Jiroušek.

Obránci: Brendon Nash, Petr Hořava, Martin Kehar, Matyáš Zelingr, Jiří Říha, Linus Svedlund, André Lakos, Josef Zajíc, Václav Veber, Ondřej Volráb, Adam Zich.

Útočníci: Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Petr Vampola, Jakub Strnad, Patrik Machač, Tomáš Redlich, Ladislav Zikmund, Tomáš Kaut, Daniel Kružík, Adam Kubík, Šimon Jelínek, Jakub Hajný, Matyáš Filip, Tomáš Vildumetz, Štěpán Bláha, Ondřej Bláha, Martin Bláha, Antonín Melka.

Příběh série

Matěj Pekr a Jiří Říha se postaví svým bývalým týmům. Pekr už v kariéře několikrát ukázal, že v zápasech proti někdejším zaměstnavatelům září. Říha má pak úžasnou formu – ve čtvrtfinále dal čtyři góly a ač je obránce, celkově jich má v sezoně už dvacet.

Foto: hcdukla.cz

Tváří v tvář (základní část)

Úspěšnost přesilovek: 
HC Dukla Jihlava (17,74 %), 
Rytíři Kladno (14,76 %).

Úspěšnost oslabení: 
HC Dukla Jihlava (86,81 %), 
Rytíři Kladno (87,24 %).

Skóre ze základní části: 
HC Dukla Jihlava (210:119, +91), 
Rytíři Kladno (194:152, +42).

Střely na branku za zápas PRO: 
HC Dukla Jihlava (35,04 střel), 
Rytíři Kladno (31,66 střel).

Střely na branku za zápas PROTI: 
HC Dukla Jihlava (25,00 střel), 
Rytíři Kladno (30,48 střel).

Úspěšnost střelby: 
HC Dukla Jihlava (10,70 %), 
Rytíři Kladno (10,90 %).

Úspěšnost vhazování: 
HC Dukla Jihlava (55,74 %), 
Rytíři Kladno (52,87 %).

Trestné minuty: 
HC Dukla Jihlava (736 TM), 
Rytíři Kladno (934 TM).

Úspěšnost v nájezdovém rozstřelu: 
HC Dukla Jihlava (6 výher, 1 porážka), 
Rytíři Kladno (0 výher, 5 porážek).

Počet zblokovaných střel: 
HC Dukla Jihlava (382 SB), 
Rytíři Kladno (441 SB).

Foto: hcdukla.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz