PREVIEW: Boleslav vsadí na hvězdné lídry. Bude černým koněm?

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Michal Vondrka, Jakub Klepiš a nově i Martin Ševc. Mladá Boleslav vstoupí do sezony se třemi velkými osobnostmi, díky kterým může Bruslařský klub pomýšlet vysoko.

Hlavně v případném play off může být Mladá Boleslav hodně nevyzpytatelná. Kromě výše zmíněných veteránů jsou totiž na soupisce i mladí hráči s reprezentačním potenciálem.

Tým se přes léto vhodně doplnil a vypadá silněji než loni. Nečekaný odchod trenéra Miloslava Hořavy také nemusí být citelný. „Pokračujeme ve filozofii, kterou jsme praktikovali už s Milošem," říká totiž nový hlavní kouč Radim Rulík.

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 7. místo

Osobnost týmu – Michal Vondrka

Po úvodních jedenácti zápasech uplynulé sezony měl na kontě jediný gól. Pak se ale rozjel a nakonec se 41 body ovládl týmovou produktivitu. Je to hráč, který posouvá tým na jiný level.

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (10/15): Jan Růžička je mladý a pořád si buduje pověst. Zatím nemá renomé špičkového extraligového gólmana, letos ho ale možná čeká sezona, po které si hokejová veřejnost řekne: Jo, je fakt dobrej... Gašper Krošelj byl loni v podstatě krizovým řešením, když Růžička na delší dobu ulehl na marodku. Zkušený Slovinec si ale vedl výborně, úspěšnost zákroků dostal nad 92 procent a vychytal hned pět čistých kont. Právě post brankáře ale zůstává největším otazníkem před nadcházejícím ročníkem. Mladá Boleslav si totiž se svou obranu a útokem může dělat velké ambice. Bude pro ni dvojice Růžička–Krošelj jistotou?

Obránci (10/15): Mladoboleslavská defenziva loni fungovala hodně dobře. Méně gólů dostaly jen Plzeň a Třinec. Zadní řady přesto v létě prošly výraznou obměnou. Na papíře se ale zdá, že dokonce k lepšímu! Lídrem bude Martin Ševc. Velkou posilou je reprezentant Marek Hrbas, který přišel z KHL a během vítkovického angažmá patřil k nejefektivnějším bekům při hře 5 na 5. Protože se ale jedná o velmi kvalitního beka v ideálním věku, stále pokukuje po zahraničí. V případě zajímavé nabídky by tedy mohl Bruslaře opustit. Reprezentační ambice si může dělat i Martin Pláněk. V extralize si loni velmi dobře vedl David Bernad, který má zajímavý potenciál. Horou v obraně je metrák vážící Ondřej Dlapa. Zkušenosti dodá Sabahudin Kovačević, který se loni během hostování osvědčil. Kanadskou posilou je Mitch Fillman. Jakou pozici si v této konkurenci získají František Hrdinka a Jiří Kurka?

Útočníci (11/15): Mladá Boleslav má za sebou sezonu, která by se dala shrnout jako nemastná a neslaná. Tým nezklamal, jenže ani nezazářil. Zůstal na svém. Problémem číslo jedna bylo dávání gólů. Méně branek než Bruslaři vstřelily jen čtyři extraligové týmy. Nelze to ale vyčítat Michalu Vondrkovi, který se bodem podílel na 32 % mladoboleslavských branek. Také další hvězda Jakub Klepiš sbíral skoro bod na zápas. Problémem bylo, že Klepiš kvůli zranění vynechal čtvrtinu sezony. To samé platilo o Lukáši Žejdlovi, který mohl – nebýt zdravotních problémů – atakovat hranici dvaceti gólů. Dobrými analytickými statistikami zaujal Pavol Skalický. Letního reprezentačního kempu se účastnilo hned trio mladých útočníků: čahoun Radim Zohorna, posila z mistrovského Třince David Cienciala a Pavel Kousal. Z dřívějších let mají zkušenosti s nároďákem Pavel Musil a David Šťastný. Už jen z toho je vidět, že se nesmí opakovat uplynulá sezona kdy dávali Středočeši v průměru jen 2,46 gólu za zápas. Abychom byli spravedliví, je potřeba říct, že forvardi hráli spolehlivě dozadu. V přípravě si slušně vede posila ze slovenské extraligy Adam Zbořil. Talent má i Ondřej Najman. Zkušenosti pak dodá nestor Lukáš Pabiška a z Chomutova přišel silový forvard Jan Stránský.

Ostatní (7/10): Radim Rulík je úspěšným koučem: býval asistentem u národního týmu (má zlato z MS 2005), trénoval v KHL a s Litvínovem získal titul. Bruslaři by tedy po delší době mohli mít kouče, který u týmu nějaký čas zůstane.  

CELKEM: 38/55.

Soupiska 

Brankáři: Gašper Krošelj, Jan Růžička, Matěj Kmec, Tadeáš Zeithaml.

Obránci: David Bernad, Ondřej Dlapa, Mitchell Fillman, Marek Hrbas, František Hrdinka, Karel Klikorka, Sabahudin Kovačevič, Jiří Kurka, Martin Pláněk, Martin Ševc.

Útočníci: David Cienciala, Oscar Flynn, Jan Grim, Vladislav Houška, Jakub Klepiš, Pavel Kousal, Pavel Musil, Ondřej Najman, Lukáš Pabiška, Michal Simon, Pavol Skalický, Jan Stránský, David Šťastný, Michal Vondrka, Adam Zbořil, Radim Zohorna, Lukáš Žejdl.

Změny v kádru

Příchody: Martin Ševc (O, Liberec), Marek Hrbas (O, Chabarovsk, KHL), Mitchell Fillman (O, České Budějovice), Sabahudin Kovačević (O, Karlovy Vary), David Cienciala (Ú, Třinec), Jan Stránský (Ú, Chomutov), Adam Zbořil (Ú, Nové Zámky, SVK).

Odchody: Dominik Groh (G, Znojmo, EBEL), Oldrich Kotvan (O, ?), Jan Hanzlík (O, konec kariéry), David Němeček (O, Rauma, FIN), Tomáš Knotek (Ú, Karlovy Vary), Martin Látal (Ú, Pardubice), Dominik Pacovský (Ú, ?), Lukáš Volf (Ú, Vsetín), Martin Procházka (Ú, Vsetín).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Martin Ševc
Jeho přesun z Liberce do Mladé Boleslavi šokoval. U Bílých Tygrů vychvalovali jeho vliv na mladší spoluhráče – v podstatě každý rok vedle něj vyrostl z mladého talentu špičkový bek. Navíc je to pořád hráč, který může sbírat půl bodu na zápas.

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Citelný odchod – Oldrich Kotvan
Mladou Boleslav nepotkal žádný odchod, který by jim vyloženě zkomplikoval situaci. Pokud někdo odešel, přišla adekvátní náhrada. S Kotvanem se Bruslaři rozloučili první srpnový den po vzájemné dohodě. Urostlý bek byl platný při přesilovkách a pravidelně sbírá okolo dvaceti bodů za sezonu.

Koho sledovat?  Jan Růžička
Loňský ročník promarodil – za Mladou Boleslav odchytal jen devět utkání základní části. Před sezonou mu přitom Bruslaři chtěli svěřit post jedničky. Letos je zdravý a může pokračovat v rozletu.

Mohl by zazářit – Mitchell Fillman
V Chance lize si udělal výborné jméno: Motor ho hodně vytěžoval a Fillman bavil ladným bruslením. Nový asistent sportovního ředitele Václav Nedorost ho právě z Českých Budějovicích dobře zná.  

Talent – František Hrdinka
Je možné, že vzhledem k přetlaku v obranných řadách zamíří znovu na hostování do Chance ligy. Loni odváděl parádní výkony ve Slavii, letos pak během přípravy nastoupil za Porubu. Do budoucna to ale bude bek, na kterém to mohou Bruslaři postavit.

Trenéři – Radim Rulík a Pavel Patera
Svérázný kouč Miloslav Hořava v klubu na jaře nečekaně skončil. Je to ztráta, Radim Rulík má ale coby trenér také obrovské renomé a jejich spolupráce s legendárním Pavlem Paterou loni klapala.

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Přípravné zápasy
Litvínov 3:4pr. Mladá Boleslav
Kladno 1:4 Mladá Boleslav
Mladá Boleslav 4:3 Litvínov
Mladá Boleslav 3:1 Karlovy Vary
Sparta 3:1 Mladá Boleslav
5. září – Mladá Boleslav vs. Sparta

Chronologická umístění
2012/2013 – Chance liga
2013/2014 – Chance liga (postup)
2014/2015 – 8. místo
2015/2016 – 4. místo
2016/2017 – 10. místo
2017/2018 – 11. místo
2018/2019 – 8. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz