Před rokem ruské hráče překvapil zastavený autobus, letos pro změnu krádež v šatně

11. května 2009, 9:50

Václav Jáchim

Nejspíš je to náhoda, ale každopádně jde o zajímavé souvislosti. Před rokem získali hráči ruské sborné nevídanou motivaci na finálový duel proti Kanadě ještě dřív, než přišli do kabiny. Autobus s výpravou, který je tři týdny vozil z Quebeku do haly bez jakýchkoli potíží, zrovně ve finálový den zastavili místní policisté. Výprava chvíli čekala, jak všechno dopadne. A nakonec se vydala k aréně pěšky. Hráči se vysoukali na silnici a zhruba kilometr rázovali mezi udivěnými fanoušky pěkně po svých.

Trenér Bykov posléze prozradil, že tahle skutečnost měla v přípravě na utkání velkou roli. Rusové cítili křívdu, nevěřili totiž, že šlo o náhodu. Policisté, kteří autobus zastavili, neustále argumentovali tím, že řidič stroje nemá patřičné oprávnění. Přitom dotyčný byl zaměstnancem místní autobusové spoůečnosti a nikdy prý podobné oplétačky neměl. Ochránci pořádku nechtěli povolit, aby mohl bus pokračovat, hokejistům tedy nezbývalo, než jít pěšky.

Jak to dopadlo? Večer Rusové udolali Kanadu v prodloužení po zlatém gólu Ilji Kovalčuka. Na odpolední příhodu už si poté nikdo nevzpomněl. Letos došlo na něco podobného, tentokrát sehráli hlavní roli pořadatelé švýcarského turnaje, resp. neznámí pobertové. Během noci ze soboty na neděli se totiž někdo nezvaný podíval do ruské šatny. A podle informací serveru championat.ru odtud odcizil luxuní hodinky Sergeje Zinovjeva a Antona Kurjanova.

Oba útočníci si je v Bernu koupili na památku údajně v sobotu před tréninkem, ale udělali chybu - hodinky ponechali v šatně mezi ostatními osobními věcmi. Když ruská sborná dorazila v neděli na rozbruslení před velkým finále, nestačili se hokejisté ani další členové výpravy divit. Dveře byly otevřené, zámek neporušený. Rusové se hnad začali šacovat, ukázalo se, že neznámý zloděj naštěstí okradl jen Zinovjeva s Kurjanovem.

Zůstává otázkou, jak se to mohlo v ostře střežené PostFinance Aréně stát. Služební vchod byl pod dohledem bezpečnostní služby. Nejen do haly, ale ani do přilehlého oploceného areálu neměl přístup nikdo bez patřičné akreditace. Navíc po 24. hodině býval prostor pokaždé vyklizen, dovnitř se mohlo zase až druhý den po osmé hodině ranní.

Případ byl podle ruských zdrojů předán policii, jakmile se o všem dozvěděl prezident ruského svazu Vladislav Treťjak, začal oprávněně soptit. "Je to bezprecedentní událost, tohle jen tak nenecháme. Aby se na mistrovství světa kdokoli nepovolaný dostal do kabiny den před finále, to tedy opravdu nechápu," řekl bývalý legendární brankář.

Vzápětí doplnil, že jde o vyvrcholení celé řady nepříjemností, které letošní šampionát provázely. Hokejové výpravy se připravovaly v nevyhovujících podmínkách, mnohé bydlely v zastaralých a nepohodlných hotelech. Hráči si stěžovali na kvalitu ledu, na vzdálenost od šaten, na těsné kabiny, na dlouhé přesuny za tréninky z Klotenu do Dübendorfu.... Těžko říci, nakolik zmíněný indicent nabudil ruský tým na finále. Jisté je, že Kanaďané měli šatnu přes chodbu. Jim se nic neztratilo, ovšem zlato ani letos nemají.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz