Poučit se z přestřelky a do boje! Sedmnáctka v Kanadě startuje

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

1. listopadu 2015, 14:29

Martin Voltr

Poslední hodiny do startu neoficiálního mistrovství světa odpočítávají čeští reprezentanti do 17 let. Daleko od domova, uprostřed Kanady, čeká mladíky ročníku 1999 dosud nejtěžší životní zkouška v podobě turnaje World Hockey Challenge. Generálku absolvovali proti stejně starým Finům a bláznivou přestřelku prohráli 7:8 po prodloužení, první ostrý zápas sehrají v noci na pondělí proti Spojeným státům!

V mládežnických kategoriích jsou občas i na mezinárodní scéně k videní divoké výsledky, ale tenhle přípravný duel asi překonal všechna očekávání. Chvíli Češi vedli, pak zase ztráceli; ve třetí třetině museli dotahovat ztrátu 5:7. To se jim povedlo, když dvě minuty před koncem vyrovnal sparťan Ostap Safin. Prodloužení ale Finové ukončili po necelých třech minutách a slavili vítězství.

„Z pohledu ofenzivy to bylo dobré. Ale zápas jsme si prohráli sami v obraně. Propadali jsme a nechávali si dávat laciné góly, kdežto na naše branky jsme se museli nadřít,“ říká kapitán českého týmu Martin Nečas (na úvodní fotografii). Přípravný duel odkryl oběma soupeřům silné stránky i slabiny, mladíci vědí, na čem pracovat. „Během turnaje asi tolik gólů v jednom zápase už nepadne. Určitě musíme zlepšit obranu, protože na takovéhle úrovni dát sedm gólů a nevyhrát je ostuda,“ neváhá s přísným hodnocením. O porci minut i inkasovaných gólů se rovnoměrně podělili oba brankáři, Jakub Škarek s Tomášem Vomáčkou.

Pokud se však svěřencům trenéra Pavla Arnošta povede zapracovat na defenzivě, určitě mohou pomýšlet na úspěch. Češi už jsou na start turnaje absolutní světové elity patřičně nažhaveni! „Těšíme se, je to nejlepší turnaj v naší kategorii. Musíme se pořádně připravit na první zápas s Američany. Myslím, že každý zápas bude vyrovnaný a budou rozhodovat jenom maličkosti,“ hlásí Nečas.

 

České reprezentanty do 17 let čeká největší zkouška v letošní sezoně - neoficiální mistrovství světa. V Kanadě dnes...

Posted by Česká hokejová reprezentace on 30. říjen 2015

Národní tým dostal skupinu, ve které ho čeká výhradně zámořská konkurence. Po úvodní bitvě proti Spojeným státům přijdou na řadu dva ze tří výběrů domácí Kanady. Ve čtvrtek je na programu čtvrtfinále, které oddělí úspěšné týmy od zklamaných.

„Cíl jsme si přesně neučili, každý z nás by chtěl turnaj vyhrát. Ale nejdůležitější bod bude asi čtvrtfinále. Kdybychom se dostali dál, myslím si, že by to byl úspěch,“ soudí útočník staršího dorostu brněnské Komety. Čeští mladíci odehrají kompletní program základní skupiny v Dawson Creeku, na místě ale nejsou sami – vydala se je podpořit zhruba desítka rodičů! „Myslím, že i pro ně to je skvělý zážitek. Na druhou stranu, z hlediště nám asi moc nepomůžou, protože tady chodí plná hala Kanaďanů,“ říká Martin Nečas.

Kulisa na zápasech v kolébce hokeje, práce dobrovolníků, kanadská příroda – tohle jsou tradiční parametry turnaje World Hockey Challenge, který je pro všechny zúčastněné hráče i trenéry obrovským zážitkem. „Je to tady skvělé. Jak fanoušci, tak všichni, kteří se o turnaj starají. Všechno je podle našich představ, teda až na tu zimu,“ směje se Nečas.

Češi jdou do boje v noci na pondělí ve 3 hodiny středoevropského času. Zahrát si můžou třeba i proti budoucí jedničce draftu NHL – předloni na turnaji nechyběl Connor McDavid a dala by se jmenovat i celá řada dalších hvězd! Rozhodovat však nebudou individuality, ale tým. A partu má česká sedmnáctka skvělou. „Chceme poděkovat všem, kteří nám drží palce. Budeme dělat všechno pro to, abychom jim udělali radost!“ dodává český kapitán Martin Nečas.

Výsledek přípravného utkání (Fort St. John):

FINSKO – ČESKÁ REPUBLIKA 8:7 po prodloužení (3:3, 4:2, 0:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Hartikainen (Tolvanen, Nyman), 16. Vaakanainen (Tolvanen, Hartikainen), 20. Heponiemi, 27. Moilanen (Teräväinen, Jokiharju), 33. Hartikainen (Heponiemi), 35. Vesalainen (Tolvanen, Moilanen), 38. Moilanen (Vesalainen), 63. Tolvanen (Hartikainen) – 9. Nečas (Kaut), 18. Zadina (Mikyska), 19. Kaut (Nečas, Mikyska), 22. Machala (Zadina), 28. Kaut (Kern, Nečas), 43. Škvrně, 59. Safin (Galvas, Machala).

Finsko: Lehtinen (30. Luukkonen) – Anttalainen, Isiguzo, Heiskanen, Jokiharju, Räsänen, Teräväinen, Vaakanainen, Viitasalo – Engberg, Hartikainen, Heponiemi, Ikonen, Koskenkorva, Luusuaniemi, Moilanen, Nyman, Talvitie, Tolvanen, Vesalainen, Virtanen.

Česká republika: Vomáčka (31. Škarek) – Galvas, Bednář, Mikyska, Gaspar, Král, Šalda, Zelingr, Bukač – Safin, Kondelík, Svoboda – Kaut, Nečas, Kern – Machala, Chytil, Zadina – Novák, Škvrně, Toman.

Program U17 World Hockey Challenge

Skupina A (Dawson Creek)

neděle 1. listopadu:

14:30 Kanada (bílí) – Kanada (černí)
19:00 Česká republika – USA

pondělí 2. listopadu:

14:30 USA – Kanada (bílí)
19:00 Kanada (černí) – Česká republika

úterý 3. listopadu:

14:30 Kanada (bílí) – Česká republika
19:00 Kanada (černí) – USA

Skupina B (Fort St. John)

neděle 1. listopadu:

14:30 Švédsko – Rusko
19:00 Finsko – Kanada (červení)

pondělí 2. listopadu:

14:30 Rusko – Finsko
19:00 Kanada (červení) – Švédsko

úterý 3. listopadu:

14:30 Finsko – Švédsko
19:00 Kanada (červení) – Rusko

Play off

čtvrtek 5. listopadu:

14:30 čtvrtfinále B1 – A4 (Fort St. John)
14:30 čtvrtfinále A1 – B4 (Dawson Creek)
19:00 čtvrtfinále B2 – A3 (Fort St. John)
19:00 čtvrtfinále A2 – B3 (Dawson Creek)

pátek 6. listopadu:

13:30 utkání o 5.–8. místo (Fort St. John)
14:30 utkání o 5.–8. místo (Dawson Creek)
18:00 semifinále (Fort St. John)
19:00 semifinále (Dawson Creek)

sobota 7. listopadu:

15:00 utkání o bronz (Dawson Creek)
19:30 finále (Dawson Creek)

Všechny začátky jsou uvedeny v místním čase, v Česku je 8 hodin víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz