Potvrzeno! Národní tým povede Fin Jalonen, asistenty Zábranský a Erat

Foto: scb.ch

10. března 2022, 16:09

Ondřej Mach

Po konci Filipa Pešána a jeho asistentů Martina Straky a Jaroslava Špačka u národního týmu je jasno o novém trenérovi: českou reprezentaci přebírá finský kouč Kari Jalonen.

O 62letém trenérovi mluvil jako o možném kandidátovi generální manažer reprezentace Petr Nedvěd už před dvěma týdny po odvolání předchozí realizačního týmu.

Nyní je tato varianta oficiálně potvrzena. Nové trenéry schválil na čtvrtečním online zasedání výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, hlasování bylo jednomyslné.

„Členové výkonného výboru zopakovali, že Kari Jalonen je zárukou nejvyšší trenérské kvality a nemají k němu žádné výhrady,“ uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

„Členové výkonného výboru zopakovali, že Kari Jalonen je zárukou nejvyšší trenérské kvality.“

Oproti původním spekulacím ale Jalonena na lavičce nedoplní Miloslav Hořava a Pavel Gross, na pozici asistentů budou působit Martin Erat a Libor Zábranský. 

Trenérem brankářů naopak zůstává Zdeněk Orct, který měl stejnou funkci už Pešánově realizačním týmu. Nové vedení reprezentace podepíše dvouletou smlouvu do konce května 2024. 

„Se všemi čtyřmi jmény přišel generální manažer Petr Nedvěd. Vysvětlil, co ho k tomuto návrhu vedlo a zmínil se o jednání, které se členy nového trenérského štábu vedl,“ informoval dále Zikmund.

Kvůli možnému střetu zájmů se hlasování o složení trenérského štábu nezúčastnil Zábranský, zároveň z důvodu jmenování rezignoval jako viceprezident ČSLH.

Reprezentační plat navíc věnuje fondu pomáhajícímu ukrajinským dětem, pobírat bude pouze symbolickou odměnu ve výši jedné koruny.

Jalonen se stává prvním cizincem na lavičce české reprezentace. Zkušený kouč za sebou má úspěšnou hráčskou i trenérskou kariéru, naposledy vedl švýcarský Bern.

„Se všemi čtyřmi jmény přišel generální manažer Petr Nedvěd.“

Předtím mezi lety 2014 a 2016 trénoval finskou reprezentaci a na mistrovství světa v Rusku získal s týmem stříbrné medaile. 

Kromě toho disponuje bohatými zkušenostmi z finské Liigy nebo KHL: jako hlavní trenér působil v Helsinkách, Oulu, Turku, Nižném Novgorodu nebo Lvu Praha.

Mezi jeho úspěchy patří šest mistrovských titulů na klubové úrovni, čtyřikrát ve finské nejvyšší soutěži a dvakrát ve švýcarské. V roce 2014 potom se Lvem Praha postoupil do finále Gagarinova poháru.

Jako hráč to Jalonen dotáhl až do NHL, kde oblékal dres Edmontonu a Calgary. Během své úspěšné kariéry hrál ve Finsku, Švédsku nebo Francii, na kontě má také 55 reprezentačních startů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz