Potvrzeno. Grönborg skončil, novým hlavním koučem Švédů je Garpenlöv

29. května 2019, 18:48

Václav Jáchim

Změnu nachystali s předstihem, teď je oficiálně potvrzená. Rikard Grönborg skončil coby hlavní trenér švédské reprezentace, od 1. června se funkce ujme Johan Garpenlöv. Vedení švédského svazu dnes novinku zveřejnilo na svém webu, jasno je také o složení trenérského štábu.

Nástup Garpenlöva byl logickým krokem s ohledem na to, že někdejší vynikající útočník se zkušenostmi z NHL byl členem realizačního týmu Rikarda Grönborga. Johan Garpenlöv u Tre Kronor působil jako asistent, stejnou pozici zastával rovněž Peter Popovic.

"je to pro mě velká výzva, nabídku pracovat jako hlavní trenér u reprezentace jsem dostal už dřív a nesmírně si ji vážím. Hráče znám, měl jsem možnost být součástí týmu na posledních šampionátech, což mi může hodně pomoci," řekl Garpenlöv.

Jako hráč získal v letech 1991 a 1992 tituly mistra světa, Garpenlöv válel NHL za Detroit, San Jose, Floridu či Atlantu. Později byl generálním manažerem švédské reprezentace, vedl Djurgarden, působil rovněž jako skaut Dallasu. Od léta 2016 byl asistentem Grönborga, nyní ho u kormidla vystřídal.

Vousatý kouč mistrů světa 2017 a 2018 chtěl odejít coby ten, jehož tým na šampionátech vybojoval unikátní zlatý hattrick. Nicméně Seveřanům se na Slovensku moc nedařilo, ze skupiny postoupili jako třetí a ve čtvrtfinále vypadli po velké bitvě s pozdějšími vítězi Finy.

Grönborg koketoval s odchodem do NHL, nakonec si plácl s vedením švýcarského SC Curych. U elitního týmu Tre Kronor se rozloučil také asistent Popovic, Garpenlöv bude nově spolupracovat s Marcusem Ragnarssonem a Markusem Akerblomem.

Druhý zmíněný dosud vedl švédskou sedmnáctku, Ragnarsson byl trenérem týmu Almtuna IS a v minulosti byl coby vynikající obránce oporou San Jose nebo Philadelphie.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz