Posila pro českou legii v Tampere. Špaček mění boj o NHL za Finsko

Foto: illegalcurve.com/

4. srpna 2020, 15:04

Václav Jáchim

Pět let bojoval na zámořských kluzištích, z toho tři sezony strávil Michael Špaček v organizaci Winnipeg Jets. Konstruktivní útočník byl několikrát blízko premiéry v NHl, jenže se nedočkal. A teď je jasné, že boj o slavnou ligu prozatím odkládá. Někdejší hokejista Pardubic má totiž namířeno do Finska.

Špaček uzavřel roční smlouvu s Tapparou Tampere, což klub potvrdil na svém webu. Český útočník v týmu doplní tři krajany, kteří dorazili už dřív – členy kádru účastníka Liigy jsou také brankář Dominik Hrachovina, obránce Michal Moravčík a útočník Jiří Smejkal.

„Když se naskytla možnost jít do Tappary, neváhal jsem ani chvíli. Finská liga je hodně kvalitní soutěž a Tappara top tým, kde se můžu dál rozvíjet. Můj sen je vrátit se do zámoří a vybojovat si smlouvu v NHL. Věřím, že právě finská liga mi k tomu může pomoct,“uvedl Špaček v tiskové zprávě společnosti Sport Invest, která hráče zastupuje.

Foto: tappara.fi

Přesun do Skandinávie by měl znamenat pozitivní krok v kariéře. „Finská liga je pro Michaela v dané situaci nejlepší možné řešení, protože se svými parametry nejvíc blíží NHL," připomněl Radek Hampl, manažer pro rozvoj hráčů uvedené agentury. „Zájem Tappary byl dlouhodobý, chtěla ho získat už v průběhu minulé sezony. Počítají s ním jako s klíčovým centrem, který bude mít v týmu důležitou roli: měl by chodit na přesilovky a obecně dostat hodně prostoru.“ 

V uplynulé sezoně nastupoval Špaček za tým Manitoba Moose, který je farmou Jets. Ve 45 zápasech nasbíral devět branek a jedenáct nahrávek. Někdejší juniorský reprezentant byl na podzim i součástí prvního týmu Winnipegu, jenomže příležitost v NHL nedostal a čekal jen coby náhradník.

Počátkem března přišla změna, třiadvacetiletý odchovanec Pardubic se stěhoval na farmu Los Angeles. Jenže sezonu AHL záhy přerušila a nakonec předčasně zrušila pandemie koronaviru. U Králů se tedy český mladík nestihl předvést, za rezervní klub Ontario Reign nenastoupil ani k jednomu duelu.

Foto: Tomáš Kmec, slovakprospects.com

Špaček už se ve finském klubu zapojil do přípravy, před sebou má velké výzvy. „Co se týče rozvoje mladých hráčů, je Tappara jednou z nejlepších adres v Evropě. Zároveň věříme, že by se Michael mohl dostat do hledáčku reprezentačního trenéra Pešána. Prošel všemi mládežnickými reprezentacemi, hrál na juniorských šampionátech, určitě je to útočník s potenciálem pro národní tým,“ doplnil Radek Hampl

Vysněné NHL se pardubický odchovanec poprvé přiblížil v červnu 2015, kdy ho ze 108. pozice draftu získal Winnipeg  Vicemistr světa do 18 let 2014 a účastník tří šampionátů dvacítek odešel záhy do Kanady a nastupoval za přední juniorský tým Red Deer Rebels. V závěru ročníku 2016-17 poprvé naskočil v AHL, celkem má ve farmářské lize na kontě 193 zápasů, 36 branek a 64 nahrávek. Dalších šest startů, gól a dvě asistence přidal v play off.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz