Pokračování kariéry? Nechci, aby se mi smáli, hlásí Jágr. Připouští i pomoc jinde

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Má hodně aktivit, Jaromír Jágr ale všechny povinnosti zvládá v pohodě. Legenda světového sportu je od soboty ve výkonném výboru Českého hokeje, Jágr se také zapojil v Národní radě pro sport. Coby majitel kladenských Rytířů spřádá plány na nový ročník, zatím není jasné, zda do něj vstoupí jako aktivní hokejista. „V téhle chvíli nevím, jestli budu pokračovat," řekl během dnešního rozhovoru s novináři.

Důvodů váhání olympijského vítěze z Nagana je víc. Jeden z nich se týká pandemie koronaviru. „Minulá sezona skončila už v březnu, rozpustil se led – pěti nebo šestiměsíční přestávka mezi tréninky na ledě je pro mě zabíjející. Pokud budu chtít pokračovat v hokejové kariéře, nezbývá mi nic jiného, než se s tím poprat."

Dobře si uvědomuje, že času má stále dost. Nový ročník vypukne naostro až v září, pokud tedy nenastanou nové nečekané události v souvislosti s pandemií. „Výhodou je, že s Kladnem budeme hrát nižší soutěž, ve které jsou nejdůležitější až poslední měsíce sezony. Uvidím, jak se budu cítit na jejím začátku. Nemusím se do ničeho tlačit. Dobře vím, že když to člověk udělá, je velká pravděpodobnost zranění," připomněl.

Jestliže je tady otázka života a smrti, musíš se rozhodnout jinak

Rytíři nezvládli závěr minulého extraligového ročníku a znovu zamířili do Chance ligy. Vedení Českého hokeje nedávno rozhodlo o tom, že v příští sezoně z TELH nikdo nesestoupí, naopak vítěz první ligy může jít mezi elitu přímo. Za předpokladu, že splní licenční podmínky.

Foto: Antonín Vydra

Jágr to vítá. „Kdyby se zavedla baráž, byla by to poprava a zabiják klubů z nižší soutěže. Zvlášť v dnešní době koronaviru, v níž bude problém sehnat peníze i pro extraligové týmy. O těch z nižších soutěží ani nemluvě. Nevěřím tomu, že by v současné situaci dokázal prvoligista postoupit," uvedl.

Kladenští Rytíři postupně budují kádr. Jaromír Jágr sice neoznámil, zda prodlouží unikátní kariéru, hodně se ovšem spekulovalo o jeho možných startech za Spartu. Osmačtyřicetiletý útočník konkrétně nejmenuje, leč přiznává, že si zápasy za jiný klub dokáže představit. „Kdybychom byli zajištěným klubem a neměli žádné starosti, tahle myšlenka by v mé hlavě vůbec nebyla. Jenže bohužel nemám na starosti jen sebe. Jako majitel Rytířů jsem zodpovědný za celý klub, včetně jeho mládeže," vysvětlil.

Pokud by Jágr nebyl pod tlakem nutnosti zabezpečit kladenskou organizaci, podobné úvahy by podle svých slov vůbec neřešil. „Jestliže je tady otázka života a smrti, přežití a nepřežití – čímž neříkám, že konkrétně je, musíš se prostě rozhodnout jinak, než by ses rozhodoval v běžné situaci," zmínil upřímně.

Zkušenosti bych rád předal. Třeba to někomu pomůže

Když byla řeč o Spartě, pro Kladno jde o velkého rivala. Jágrova výpomoc by tím pádem byla hodně pikantní. „Musím se pokusit sehnat co nejvíc peněz. Nejsem člověk, který by si řekl, že musím hrát jen za Kladno. A že když to tak nebude, tak klub radši nebude vůbec existovat," konstatoval obecně směrem k zájmu ze strany dalších klubů.

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Případná spolupráce by platila nejpozději do konce ledna. V závěru sezony bude Jágr pochopitelně k dispozici Rytířům – tedy jestliže se rozhodne u aktivního hokeje zůstat. „Pokud ano, chci hrát tak, abych se za své výkony nemusel stydět. Abych měl pocit, že když nastupuju, tak jsem přínosem a ne na obtíž. Nechci, aby se mi lidi smáli a pomlouvali mě," řekl.

K povinnostem nově zařadil členství ve výkonném výboru Českého hokeje, jeho vytížení bude tím pádem ještě intenzivnější. „Byl jsem oslovený, jestli by mě zajímalo být součástí hokejového svazu. Tohle téma mě zajímá a dobře vím, že jednou s aktivním hokejem skončím. Byl bych rád, kdybych své zkušenosti a názory mohl předat dalším. Třeba to někomu pomůže," doplnil závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz