Po téměř roční pauze návrat domů. Brankář Neuvirth se upsal Spartě!

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

23. ledna 2020, 19:36

Václav Jáchim

Blížící se termín uzávěrky přestupů nabízí v TELH zajímavá škatulata, jednu novinku teď hlásí i Sparta. Vedení klubu se dohodlo na spolupráci s Michalem Neuvirhtem, který návrat k bývalému zaměstnavateli realizuje podruhé v kariéře. Účastník Světového poháru 2016 téměř rok nechytal, teď se ale hlásí do služby!

Michal Neuvirth rozšířil řady sparťanských gólmanů, Pražané mají od začátku sezony k dispozici Matěje Machovského a Jakuba Sedláčka. Návrat někdejšího gólmana NHL nicméně není překvapivý, v metropoli už víc než měsíc poctivě trénoval a pod dohledem sparťanského kouče gólmanů Petra Přikryla plnil pravidelné dávky.

„Chci hlavně pomoci týmu, klukům v šatně, ať už budu chytat nebo ne. Kdybych nechytal, budu rád rozebírat gólmany na druhé straně a pomáhat našim klukům v tom, aby byli ještě lepší,“ hlásí Neuvirth na webu Sparty. 

O tom, že by mohl uskutečnit přesun do Sparty, se mluvilo už loni v létě. Neuvirth předtím nechal za zády období, které strávil na marodce. Vinou zdravotních potíží odchytal v ročníku 2018-18 jen sedm utkání NHL za Philadelphii, jeden zápas přidal na farmu Flyers v AHL.

Foto: Stanislav Souček

Po uzdravení koketoval s nabídkou ze švýcarského Bernu, zájem měla Sparta. Ovšem jednatřicetiletý rodák z Ústí nad Labem se pokusil ještě jednou o uplatnění v nejslavnější lize planety. Neuvirth kývl na nabídku zkušebního kontraktu v Torontu, leč proti bylo další zranění, takže z angažmá u Maple Leafs nebylo nic.

Nyní je konečně zpátky. někdejší reprezentační gólman se po dlouhé odmlce těší na ostré zápasy. Do Sparty se její bývalý brankář poprvé vrátil během výluky NHL v ročníku 2013-14, tehdy Neuvirth za Pražany odchytal 24 utkání. Teď přichází pomoci ve zbytku ročníku, k dohodě obou stran došlo osm dní před uzávěrkou přestupního termínu.

„Je to náš odchovanec, ke kterému se nemůžeme nikdy otočit zády,“ vysvětluje Neuvirthovo angažování Jaroslav Hlinka, sportovní manažer klubu. „V momentě, kdy u nás chtěl v létě trénovat, to pro nás byla povinnost a čest. Je příkladem pro naše mladé gólmany, kteří vidí, jak k hokeji přistupuje a jak se připravuje a trénuje. Vnímáme to jako součást naší filosofie, chceme, aby se naši úspěšní hráči do Sparty vraceli zpátky a pomáhali dalším v rozvoji,“ dodal Hlinka. 

Foto: sportsnet.ca

Sparta tak teď disponuje třemi výbornými brankáři. Jak to s nimi bude dál? „Matěj Machovský a Jakub Sedláček u nás nadále zůstávají,“ ujistil Hlinka. „Jsme rádi, že se k nám Michal připojí, ale tito dva brankáři nám odchytali celou sezonu a na jejich pozici se nic nemění. Jsou pro nás prvořadí. Samozřejmě budeme rádi, aby v některém utkání nastoupil i Michal. Kuba Sedláček je nyní pouze limitovaný zraněním, které bude léčit ještě další tři týdny,“ doplnil. 

Pokud nepočítáme zmíněné krátké intermezzo v průběhu výluky NHL, působil Neuvirth od roku 2006 v zámoří. 34. muž draftu 2008 se prosadil do branky Washingtonu, později nastupoval také za Buffalo, New York Islanders a Philadelphii. Tam působil společně s Radko Gudasem, s jehož sestrou Karolínou se později oženil a založil rodinu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz