Po anabázi v NHL chvilku klid. Jan Kovář pomůže Plzni, prozatím na měsíc

Foto: Karel Švec, ČSLH

5. prosince 2018, 9:02

Václav Jáchim

Hektické dny a týdny nechal za zády. Jan Kovář tři měsíce marně bojoval o uplatnění v NHL, když v Bostonu uslyšel negativní odpověď ohledně případné spolupráce, rozhodl se pro návrat domů. Aspoň prozatím. Zkušený útočník a někdejší hvězda KHL míří do Plzně, kam se vrací poprvé od zisku mistrovského titulu na jaře 2013.

Svým způsobem se to dalo čekat, ačkoli zájem na trhu byl o píseckého rodáka veliký. A stále je! „Honza strávil dlouhou dobu na cestách, po hotelech ve Spojených státech. Dělal maximum, aby si splnil sen, nakonec se mu to u New York Islanders ani v Bostonu nepovedlo. Teď chce být doma, po hektickém období by rád působil v prostředí, které dobře zná," vysvětluje Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services, která hráče zastupuje.

Účastník letošní olympiády v Koreji se během pondělí přesunul letecky z Bostonu do Česka. „Honza večer přiletěl, druhý den jsme se v Plzni setkali se sportovním manažerem klubu Tomášem Vlasákem. Jednání probíhalo korektně a rychle jsme se domluvili," hlásí Sivek. Zatímco hokejisté Škody odcestovali na duel Ligy mistrů do Švédska, Vlasák s Kovářem probírali možnou aktuální spolupráci.

Foto: iihf.com

Reprezentační útočník vyjádřil zájem Škodě pomoci. Jde o klub, ze kterého se prosadil do světového hokeje. Kovář v Plzni během letních týdnů pravidelně trénoval a s vedením Škody udržuje neustálé kontakty. Nyní bude někdejší úspěšné spojení oprášeno. „Došlo k dohodě, že Honza plzeňskému klubu pomůže. Těší se, že si po dlouhé době zahraje nejvyšší soutěž. Dohoda má časové omezení. Pokud se naskytne zajímavý návrh ze zahraničí, Kovář může odejít," připomíná Sivek.

V Plzni návrat ostříleného útočníka vítají, Škodě se v Tipsport extralize poslední dobou úplně nedařilo. „Jsme moc rádi, že se Honza rozhodl pro nás. Na druhou stranu nás pochopitelně mrzelo, že se mu nepodařilo proměnit jeho cíl hrát NHL ve skutečnost. Prozatím se jedná o měsíční smlouvu s tím, že samozřejmě doufáme, že spolupráci následně prodloužíme,“ řekl na klubovém webu sportovní manažer Tomáš Vlasák.

Kdyby konstruktivní útočník chtěl, mohl vybírat z lukrativních variant. „Nabídek byla a je spousta. V KHL si Honza udělal vynikající jméno, registrujeme zájem také od klubů ze Švýcarska a z dalších zemí. V tuto chvíli platí, že Kovář nastoupí za Plzeň. Co bude dál, to se uvidí. Klíčové rozhodnutí záleží na Honzovi," připomíná hráčův agent. V Kontinentální lize končí přestupní termín 26. prosince, většina evropských soutěží má uzávěrku koncem ledna nebo v polovině února.

V této sezoně zatím Kovář sehrál 12 utkání AHL, za farmu Bostonu vstřelil čtyři góly a přidal šest nahrávek. V přípravném období nastoupil za New York Islanders, ovšem soutěžní duel u Ostrovanů nestihl ani jeden. To samé poté v Bostonu, který českého útočníka testoval ještě před víkendem.

Teď pro účastníka pěti světových šampionátů dospělých nastává další fáze kariéry. Po víc než pěti letech, které Kovář strávil  na mimořádně úspěšné štaci v ruském Magnitogorsku, zase oblékne plzeňský dres. Pokud všechno klapne podle předpokladů, za Škodu poprvé naskočí v pátečním utkání na ledě Litvínova.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz