Derby pro Plzeň, poprvé slaví i Třinec! Litvínov je na dně, v čele Pardubice

Foto: Marek Švamberg, hcplzen.cz

27. září 2022, 19:26

Adam Bagar

Hokejisté Třince a Plzně se až v 5. kole Tipsport extraligy dočkali prvních výher v nové sezoně! Oceláři zlomili trápení na Kometě, indiáni v derby s Energií. Zato Litvínov dál čeká, doma prohrál i s Kladnem a je poslední. Soutěž má i nového lídra, do čela se po vítězství v Olomouci vyhouply Pardubice. V dalších utkáních Sparta zastavila Vítkovice, Hradec Králové přehrál Motor a Mladá Boleslav udolala Liberec.

Oceláři se dočkali výhry, řádil Daňo (2+1)

Mistr po čtyřech porážkách zabral a na jihu Moravy potěšil nového kouče Zdeňka Motáka prvním vítězstvím v sezoně. Dirigoval jej Marko Daňo, jenž se blýskl dvěma góly a navrch přidal asistenci u vítězné trefy Vladimíra Svačiny. Oceláři se v tabulce přiblížili Kometě na bod, patří jim jedenáctá a desátá příčka.

Martin Pešout (trenér Komety Brno): „Do utkání jsme dobře vstoupili, v první třetině jsme měli dobrý pohyb. Bohužel jsme ale po našem gólu inkasovali z oslabení. Tím, že jsme ve třetí třetině dostali další gól, jsme hostům dali šanci hrát jejich defenzivní hru a do konce jsme se přes ni nedostali.“

Zdeněk Moták (trenér Třince): „Bylo to vítězství vůle, odhodlání, nasazení, blokování střel a důsledné obranné hry. Musím říct, že jsme si vyhrát zasloužili. Klukům patří z mojí strany velký dík.“

HC KOMETA BRNO – HC OCELÁŘI TŘINEC 2:4 (1:1, 0:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 9. Zaťovič (Horký, Holík), 59. Horký (Holík, Ščotka) – 16. Daňo (Marinčin, Nestrašil), 42. Daňo (Hudáček, Zahradníček), 48. Svačina (Daňo), 60. M. Růžička (M. Doudera, Voženílek).
Rozhodčí: Jeřábek, Mrkva – Lederer, Synek (Slovensko).
Vyloučení: 3:4.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 22:24.
Diváci: 5 247.
Nejlepší hráči: Radek Koblížek – Martin Marinčin.
HC Kometa Brno: Furch – Ščotka, Holland, Kučeřík, Ďaloga, Gulaši, Hrbas – Zaťovič, Holík, Horký – Flek, Zbořil, Koblížek – Kollár, Malý, Šalé – Kratochvíl, Dufek, Vincour. Trenéři: Pešout, Horáček a Otoupalík.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – M. Doudera, Marinčin, Čukste, Adámek, Zahradníček, J. Jeřábek, Jaroměřský – Voženílek, Marcinko, M. Růžička – Nestrašil, Roman, Hrehorčák – Daňo, Hudáček, Svačina – Chmielewski, Dravecký, Lyszczarczyk. Trenéři: Moták a Országh.

Kladno jede, prohloubilo krizi Litvínova

Kladno pod Krušnými horami navázalo na triumfy nad Kometou a Mountfieldem, dokázalo bodovat i v pátém utkání sezony. Zato Litvínov natáhl čekání na první vítězství, jeho krizi v prodloužení prohloubil Martin Procházka. Chemici klesli na samé dno extraligového pořadí, zato Rytíři jsou čtvrtí se ztrátou bodu na čelo.

Karel Mlejnek (asistent trenéra Litvínova): „Dvě třetiny jsme tahali jednoznačně za kratší konec. Bohužel se projevila naše nemohoucnost v přesilovkách. Na druhou stranu jsme zlepšili v posledních dvou utkáních oslabení, to je ale asi tak všechno. Naše produktivita je žalostná, až na Andreje Kudrnu zbytek mužstva střelecky mlčí, což se odráží i na psychice týmu a bodovém přínosu do tabulky.“

Otakar Vejvoda (trenér Kladna): „V první třetině bylo hodně přesilovek a oslabení, hráli jsme slušně. Ve druhé části jsme při hře pět na pět byli lepší, vytvořili jsme si tlak a šance, z jedné jsme dali gól. Ve třetí třetině byl Litvínov ze začátku lepší, mohl dát gól do prázdné brány jako my, ale brankář to chytil. Ke konci byl zápas opatrnější, všichni byli spokojení s bodem. A my jsme rádi, že jsme zvítězili v prodloužení.“

HC VERVA LITVÍNOV – RYTÍŘI KLADNO 1:2 v prodloužení (0:0, 1:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 38. Kudrna (Zdráhal, Estephan) – 40. Filip (Kubík, Plekanec), 62. Procházka (Klepiš, Slováček).
Rozhodčí: Šír, Sýkora – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 7:6.
Bez využití.
Střely na branku: 30:39.
Diváci: 3 415.
Nejlepší hráči: Šimon Zajíček – Landon Bow.
HC VERVA Litvínov: Zajíček – Jaks, Zile, Strejček, Demel, Zeman, D. Kolář, Šalda – Zdráhal, Š. Stránský, Straka – Abdul, Estephan, Kudrna – Hlava, Sukeľ, Zygmunt – Havelka, Helt, Berka. Trenéři: Růžička.
Rytíři Kladno: Bow – Slováček, Dotchin, Ticháček, Sotnieks, Cibulskis, Babka – Brodecki, Plekanec, Kubík – Michnáč, Klepiš, Procházka – Beran, Zikmund, Filip – Melka, Indrák, Bláha. Trenéři: Vejvoda, Burger a Mach.

Liberec si i popáté zahrál prodloužení

Bílí Tygři sice po trefě Adama Najmana v derby vedli, ale nakonec si i popáté se soupeřem rozdělili body. Bruslaři si pomohli přesilovkami. Na startu třetí třetiny vyrovnal Tomáš Fořt a v čase 60:34 dokonal obrat David Šťastný, jenž rozsekl druhé prodloužení v řadě. Boleslav je druhá, Liberec se ztrátou dvou bodů devátý.

Ladislav Čihák (trenér Mladé Boleslavi): „Do utkání jsme vstoupili relativně slušně, prvních deset minut jsme hráli dobře. Pak se ale začaly kupit naše fauly a soupeř nás potrestal. Liberec je silné mužstvo, gól je nakopl. Do konce zápasu jsme spíš dotahovali. Ve druhé třetině jsme vypadli z tempa, na začátku třetí nám ale pomohla branka a hra se trochu srovnala. Nebyli jsme lepší, stále jsme měli několik ztrát. Jsme rádi, že se nám podařilo otočit, ale utkání jsme si zkomplikovali sami. Z chyb se musíme poučit, příště bychom kvůli nim mohli prohrát.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „S prohrou spokojeni nejsme. Mrzí mě druhá třetina, protože jsme v ní měli dobrou pasáž. Bohužel jsme si nevytvořili dvoubrankový náskok a ukončili jsme ji s faulem. Na konci závěrečné části jsme faulovali ještě jednou, to pak rozhodlo.“

BK MLADÁ BOLESLAV – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 2:1 v prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 41. Fořt (Lintuniemi, Lantoši), 61. Šťastný (Lintuniemi, Lantoši) – 27. A. Najman (Faško-Rudáš).
Rozhodčí: Hribik, Ondráček – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 27:30.
Diváci: 3 672.
Nejlepší hráči: Gašper Krošelj – Adam Najman.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, R. Jeřábek, Stříteský, Štich – Šmerha, Lantoši, Šťastný – Lunter, Fořt, J. Stránský – P. Kousal, O. Najman, Aberg – Kantner, Bičevskis, Eberle. Trenéři: Čihák a Haken.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Balinskis, Melancon, Vitásek, Štibingr, Derner, J. Dvořák, Rosandić – Birner, Bulíř, Flynn – Vlach, Filippi, Frolík – Ordoš, A. Najman, Faško-Rudáš – Rychlovský, Jelínek, Šír. Trenéři: P. Augusta, J. Kudrna a Jiruš.

Plzeň otočila derby a slaví první body

Petr Kořínek a David Bruk před třiceti lety váleli za Plzeň v jedné formaci, teď se jako kouči postavili proti sobě – spokojenější mohl být první jmenovaný, indiáni díky zdařilému závěru urvali první body v sezoně a rivala o skóre přeskočili. Čtyřmi body (1+3) se v derby zaskvěl Kryštof Hrabík, dva góly vstřelil Petr Kodýtek.

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Pro nás je to vydřená výhra po čtyřech porážkách. Jsme strašně rádi za vítězství. V první třetině jsme do utkání vstoupili úplně zbytečnou chybou a propadnutím, pak se vše srovnalo. Druhá část od nás nebyla moc dobrá, soupeř nás přehrával, měl šance. Strašně důležitým momentem byla využitá přesilovka v závěru této periody. Poslední část byla o jedné brance, hrálo se nahoru – dolů. Pak nám to tam ještě napadalo ke konci, ale utkání bylo velice vyrovnané.“

David Bruk (trenér Karlových Varů): „Výsledek je pro nás krutý, třikrát jsme byli ve vedení. Duel se lámal za stavu 3:2. Kdyby se nám povedlo odskočit na 4:2, mohlo to vypadat úplně jinak. Pak, když jsme obdrželi gól na 4:3 z poměrně velké vzdálenosti, museli jsme hru otevřít a výsledkem je, že slaví domácí a my koušeme porážku.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC ENERGIE KARLOVY VARY 6:3 (2:2, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 11. Kodýtek (Budík, Schleiss), 16. Kodýtek (Zámorský), 40. Hrabík (Rekonen, Kaňák), 50. Blomstrand (Hrabík), 59. Rekonen (Hrabík), 60. Baránek (Hrabík, Blomstrand) – 5. Bernad (Vondráček), 13. Rachůnek (Černoch, Gríger), 25. Vondráček (Bernad, Lukeš).
Rozhodčí: Úlehla, Šindel – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 5:5, navíc Houdek (Plzeň) trest ve hře.
Využití: 2:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 30:34.
Diváci: 4 197.
Nejlepší hráči: Petr Kodýtek – Tomáš Vondráček.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – Budík, Zámorský, Baránek, Piskáček, Houdek, Kaňák – Schleiss, Kodýtek, Rekonen – Blomstrand, Hrabík, Meyer – Suchý, Mertl, Adamec – Lang, Malát, Sedlák. Trenéři: Kořínek a Bombic.
HC Energie Karlovy Vary: Lukeš – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa, Havlín, Pulpán, Rohan – Rachůnek, Gríger, Hladonik – Koblasa, Černoch, Kohout – O. Beránek, Sapoušek, Kofroň – Redlich, Jiskra, Vondráček. Trenéři: Bruk, Grof a Skuhravý.

Pardubice s Frodlem zastavily Moru

Dynamo poprvé v sezoně postavilo do brankoviště Dominika Frodla, jenž lapil 30 z 31 střel a právem přebíral cenu pro nejlepšího hráče utkání. Překonal ho jen Jan Káňa, hostům tak stačily góly Roberta Kousala a Jana Košťálka. Olomouc prvně vyšla naprázdno, Pardubice bodovaly i popáté a posouvají se do čela.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Zápas jsme začali poměrně dobře. V první třetině jsme si vytvořili šance, ale nedokázali jsme je proměnit. První gól soupeře nás potom trochu zabrzdil. Ve druhé třetině jsme využili přesilovku, ale Pardubice následně také. Při závěrečné hře bez brankáře jsme si vytvořili střelecké možnosti, ale nedokázali jsme je využít. Celkově jsme nepodali vůbec špatný výkon. Když budeme takhle hrát dál, budeme bodovat.“

Marek Zadina (asistent trenéra Pardubic): „Bylo to kvalitní utkání plné osobních soubojů. Věděli jsme, že v Olomouci bude složité získávat body, ale byli jsme na to nachystaní. Stálo nás spoustu sil, abychom se prosadili v útočné třetině. Rozhodly speciální týmy. Ubránili jsme pět oslabení, po dvou zápasech jsme proměnili přesilovku. Ve třetí třetině jsme se soustředili na to, abychom soupeře nepouštěli do šancí. Podali jsme velmi dobrý výkon podpořený brankářem.“

HC OLOMOUC – HC DYNAMO PARDUBICE 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 24. J. Káňa (Orsava, Ondrušek) – 15. R. Kousal (Poulíček), 38. Košťálek (Říčka).
Rozhodčí: Hradil, Cabák – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 31:30.
Diváci: 4 665.
Nejlepší hráči: Jan Káňa – Dominik Frodl.
HC Olomouc: Konrád – T. Černý, Ondrušek, Škůrek, Rašner, Švrček, Řezníček, Dujsík – Orsava, Menšík, J. Káňa – P. Musil, Nahodil, Klimek – Bambula, Knotek, Kunc – Kusko, Navrátil, Strapáč. Trenéři: Tomajko a Žabka.
HC Dynamo Pardubice: Frodl – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hrádek, Vála – Hyka, Zohorna, Radil – Cienciala, A. Musil, Říčka – Paulovič, Poulíček, R. Kousal – Urban, Rákos, Koffer. Trenéři: Rulík, Král a Zadina.

Ani skvělý Hrachovina na Hradec nestačil

Dvě třetiny to byl souboj hradeckých střelců s Dominikem Hrachovinou, který přes parádní výkon třikrát inkasoval. Postupně udeřili Nikita Ščerbak, Radek Smoleňák a Aleš Jergl. Jan Růžička měl našlápnuto k nule, ale připravil jej o ni Martin Hanzl. Motor je po druhé prohře v řadě šestý, Mountfield o skóre hned za ním.

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „Měli jsme velice dobrý vstup do utkání a spoustu šancí. Po prvním gólu jsme hned šli do čtyř, ale paradoxně i tam jsme měli dva samostatné nájezdy. Myslím si, že dvě třetiny byly z naší strany velice dobré a Budějovice jsme přehrávali. Strašně důležité bylo, že jsme ubránili i oslabení tři na pět. Ve třetí třetině jsme se trošku strachovali o výsledek a nehráli tak dobře. Jsme rádi za dvě využité přesilovky, naopak co nás nejvíc mrzí, je spousta zbytečných oslabení. Máte tady výborné hráče jako Gulaše a Pecha, a my jim nabídneme tolik početních výhod... To nás příště může mrzet.“

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Měli jsme špatný vstup do utkání, hned jsme dostali gól v oslabení, což začátek poznamenalo. Když jsme se nadechovali a začínalo to být trochu lepší, udělal jsem chybu já. Nechal jsem se unést a zavinil druhý gól, za což jsem se našemu týmu omluvil. Potom jsme se dostávali zpátky do utkání, ale neuhráli jsme to. Měli jsme několik přesilových her, dali v nich jeden gól a měli ještě dalších pár šancí, včetně hry pět na tři, ale nevyužili jsme je.“

MOUNTFIELD HK – HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Ščerbak (Cingel), 21. Smoleňák (Lev, Blain), 31. Jergl – 46. Hanzl (Pech, Dzierkals).
Rozhodčí: Kika, Veselý – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 8:6.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 34:29.
Diváci: 3 673.
Nejlepší hráči: Nikita Ščerbak – Dominik Hrachovina.
Mountfield HK: J. Růžička – Nedomlel, Blain, Kalina, McCormack, Jank, Čáp, Piegl – Zachar, Lalancette, Ščerbak – Smoleňák, Cingel, Lev – Okuliar, Kev. Klíma, Jergl – R. Pavlík, Štohanzl, Pajer. Trenéři: T. Martinec, P. Svoboda a Hamara.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Šenkeřík, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Přikryl, Pech, Gulaš – Koláček, Doležal, Valský – Dzierkals, Toman, Karabáček – Strnad, Hanzl, Tomeček. Trenéři: Modrý, Čermák a Fousek.

Sparta sestřelila Vítkovice z čela

Třetí domácí utkání, třetí vítězství. Sparta je v O2 areně zatím stoprocentní. Vítkovice tam srazila z čela hlavně díky povedenému nástupu, ve 26. minutě vedla 4:1. Roberts Bukarts sice dvěma góly duel dost zdramatizoval, ale další body Ostravané nepřidali, poprvé vyšli naprázdno a jsou třetí. Pražané se ztrátou bodu osmí.

Pavel Patera (trenér Sparty Praha): „Do utkání jsme vstoupili dobře. Pomohl nám šťastný gól na 1:0, ale sami jsme vrátili soupeře do zápasu. Síla Vítkovic je velká, mají teď možná nejlepší tým v lize. Bylo to cítit. Kdykoliv přijeli k nám do třetiny, tak byli hodně nebezpeční. Jsme rádi, že když se to ve třetí třetině stáhlo, tak už jsme je do šancí tolik nepouštěli a závěr jsme odehráli docela zkušeně.“

Radek Philipp (asistent trenéra Vítkovic): „První třetina byla z naší strany směrem dozadu špatná. Dostávali jsme laciné góly po individuálních chybách. Sice jsme si šance vytvořili, ale Sparta vedla 3:1. Na začátku druhé části dala hned brzký gól a my jsme stačili zareagovat. Nehráli jsme špatně, snížili jsme na 3:4 a měli nějaké šance, abychom zápas ve druhé třetině uplichtili. V poslední třetině jsme chtěli vyrovnat, šli jsme za tím, ale moc šancí jsme si nevytvořili. Klukům můžeme poděkovat, že se vrátili do zápasu, bojovali, dřeli, ale bohužel to tentokrát na body nestačilo.“

HC SPARTA PRAHA – HC VÍTKOVICE RIDERA 5:3 (3:1, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Kaše (Tomášek), 11. Safin (Tomášek), 19. Horák (Řepík), 26. Graňák (Sobotka, Řepík), 60. Přibyl – 15. Krieger (Mikuš, Lakatoš), 29. Bukarts (Mikuš, Kalus), 39. Bukarts (Krieger).
Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Brejcha, Klouček.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 32:34.
Diváci: 9 114.
Nejlepší hráči: David Tomášek – Roberts Bukarts.
HC Sparta Praha: J. Kovář – Graňák, Krejčík, Polášek, Jurčina, Němeček, Jandus, Mikliš – Sobotka, Horák, Řepík – Safin, Tomášek, Kaše – D. Simon, G. Thorell, Forman – Dvořáček, Vitouch, Přibyl. Trenéři: Patera, P. Martinec a J. Hlinka.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Klimeš – Grman, Mikuš, Raskob, L. Kovář, J. Stehlík, Gewiese, Prčík – Lakatoš, Marosz, Kalus – Bernovský, Lindberg, Fridrich – Maciaś, Krieger, Bukarts – Šlahař, Chlán, Dej. Trenéři: Holaň a Philipp.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 5 2 2 1 17:12 11
2. BK Mladá Boleslav 5 2 2 0 1 15:8 10
3. HC VÍTKOVICE RIDERA 5 3 0 1 17:15 10
4. Rytíři Kladno 5 2 1 2 0 14:12 10
5. HC Olomouc 4 3 0 0 1 9:4 9
6. HC Motor České Budějovice 5 3 0 0 2 16:13 9
7. Mountfield HK 5 2 1 1 1 11:9 9
8. HC Sparta Praha 5 3 0 0 2 13:13 9
9. Bílí Tygři Liberec 5 0 3 2 0 12:11 8
10. HC Kometa Brno 5 1 0 3 14:16 5
11. HC Oceláři Třinec 5 1 1 3 11:15 4
12. HC Škoda Plzeň 5 1 0 4 12:16 3
13. HC Energie Karlovy Vary 4 1 0 3 8:16 3
14. HC VERVA Litvínov 5 2 3 8:17 0

Další program Tipsport extraligy

Čtvrtek 29. září – předehrávky 6. kola:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – BK Mladá Boleslav
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň (O2 TV Sport)
18:00 Rytíři Kladno – HC Oceláři Třinec

Pátek 30. září – 6. kolo:
17:30 HC Motor České Budějovice – HC Olomouc
18:00 HC Kometa Brno – Mountfield HK
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)

Neděle 2. října – 7. kolo:
16:00 HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary
16:00 BK Mladá Boleslav – Rytíři Kladno
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Kometa Brno
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Motor České Budějovice
17:00 HC Olomouc – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:00 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec
17:20 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK (ČT sport)

Úterý 4. října – dohrávka 6. kola:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov

Úterý 4. října – předehrávka 10. kola:
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Motor České Budějovice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz