Pešána potěšilo nasazení a bojovnost. Co další posily pro šampionát?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

22. dubna 2021, 21:20

Pavel Mandát

Národní tým má za sebou první zápasovou prověrku před blížícím se světovým šampionátem. Družina hlavního trenéra Filipa Pešána splnila roli favorita a přemohla domácí Rakousko jednoznačně 5:0. Není se co divit, že v hodnocení šéfa české střídačky převládala pozitiva.

„Byl jsem spokojený s bojovností a nasazením. Vzhledem k tomu, že to byl první zápas po dlouhé pauze, který řada kluků odehrála, tak se v něm přirozeně objevila i řada nepřesností. Ale celkově musím říct, že kluci do zápasu vstoupili velmi bojovně a celý zápas nás ta bojovnost neopustila. Na konci chtěli udržet čisté konto, což je samozřejmě další pozitivum zápasu,“ hlásí Filip Pešán.

Hned čtyři z pěti českých gólů vstřelil hokejisté hrající mezinárodní KHL, právě s jejich přínosem je kouč národního týmu spokojený. Podle něj se u hráčů jako Tomáš Zohorna, Robin Hanzl nebo Andrej Šustr ukázala kvalita v zakončení.

„Jsme rádi, že jsme tenhle zápas mohli odehrát. Ukázala se v něm zkušenost hráčů, kteří hrají nebo hráli KHL, zároveň i jejich kvalita v zakončení.“

„Byl jsem spokojený s bojovností a nasazením."

S výkony mladíků z české extraligy je každopádně Pešán také spokojený. „Musím říct, že kluci mladších ročníků z české soutěže těm zkušenějším zdatně sekundovali.“

To platí zejména o Filipu Suchém z Plzně, který si ve Vídni připsal svou premiérovou reprezentační trefu.

„Jsem samozřejmě rád, že se trefil, je to pro něj povzbuzení. Stejně tak jsem rád, že se trefil i někdo další mimo hráčů z KHL, někdo, kdo může patřit do nastupující generace,“ chválí Filip Pešán.

Dalším úspěšným zakončovatelem byl Andrej Šustr, zadák, který strávil letošní sezonu v čínském Kunlunu. Pro Šustra šlo zároveň o první vstřelený gól v tomto soutěžním ročníku.

„Andrej Šustr splnil svou roli."

„Andrej tím vstřeleným gólem pocukroval svůj dnešní výkon. Hrál dobře defenzivně, využíval svou dlouhou hokejku. Ale nemyslím si, že by ho domácí nějak zvlášť prověřili. Byl to pro něj první zápas po delší pauze, takže z něj nechci vyvozovat nějaké závěry, ale odehrál ho slušně a svou roli splnil,“ dodává velitel české střídačky.

Jistotu měli Češi rovněž v brankovišti, rakouský protivník toho sice moc neměl, ale i tak má vychytaná nula Romana Willa svou hodnotu, s čímž souhlasí i Pešán.

„Michal Řepík se musel omluvit, protože cestuje za rodinou."

„Roman zachytal skvěle, myslím, že hráči mu pomohli, ale v momentech, kdy potřebovali pomoct oni, tak on tam pro ně byl taky.“

A jak to vypadá s dalšími eventuálními posilami zejména z řad poražených semifinalistů, které by mohly národní tým doplnit? „David Šťastný si tento týden přivodil zranění, takže uvidíme, jestli se k nám připojí v Plzni, Michal Řepík se musel omluvit, protože okamžitě cestuje za rodinou,“ objasňuje Filip Pešán.

Neklapne ani příjezd Dmitrije Jaškina. „Už jsem to říkal a platí to stále. Dmitrij národní tým neposílí, omluvil se ze zdravotních důvodů,“ zakončil hlavní trenér české hokejové reprezentace.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz