Pešán: Neberu to jako propadák. A očekávání? Spíš mediální masáž

Foto: Markéta Křížová

3. června 2021, 23:33

Daniel Kinc

(RIGA, od našeho zpravodaje) Devítileté čekání na medaili ze světového šampionátu se minimálně o další rok protáhne. Češi prožili v Rize na letošním MS jízdu jako na horské dráze, ale o medaili si nezahrají. Na finskou obranu ve čtvrtfinále recept nenašli a po porážce 0:1 končí turnaj na sedmém místě. Nejen o souboji s Finskem, ale také o celém turnaji a dalších okolnostech hovořil po zápase Filip Pešán.

Ve čtvrtfinále s Finy jste se gólu nedočkali. Co říci k zápasu krátce po jeho skončení?
Věděli jsme, že nás čeká souboj s nejlépe bránícím týmem turnaje, který čeká na jakékoliv zaváhání. Chtěli jsme hrát více aktivně a dostávat puky hlouběji za jejich obránce, což se nám také v úvodu duelu dařilo. Následně jsme ale polevili a kromě závěru utkání jsme byli schopni donutit Finy k chybám nebo k faulům, které by vedly k přesilovkám. To je důvod, proč jsme nevyhráli a proč jsme nedali ani jeden gól.

Co dalšího bylo podle vás špatně?
Byli jsme trochu bázliví. Věděli jsme, že Finové hrají extrémně propracovaný systém středního pásma a připravovali jsme se na to. Na můj vkus jsme ztráceli při rozehrávce až moc kotoučů, měli jsme je dostávat více do hloubky. Bohužel po aktivní první desetiminutovce nám začala defenzivní hra Finů tupit naši ofenzivu. Pak jsme při jedné ztrátě ve středním pásmu udělali faul, kde soupeř převzal iniciativu v přesilové hře a nadále vystrkoval svoje ofenzivní růžky. My jsme bohužel nenašli dost odvahy na kotouči a dost drzosti v útočném pásmu, abychom si řekli o přesilovku, jak jsem říkal, nebo překvapili Finy něčím, co se nám nepovedlo.

Do čeho jste tým nabádal, aby prorazil – jak říkáte – defenzivní blok Finů?
Jak jsem říkal, chtěli jsme dostávat kotouče do hloubky, abychom byli první na forčeku, protože hlavně ze začátku byli Finové hodně nervózní a kotouče odpalovali od sebe. My jsme je dokázali, hlavně jejich obránce, dostávat pod dostatečný tlak, aby chybovali. Pak už jsme ale přijížděli pozdě, ztráceli jsme puky, a proto Finové vyhráli.

Oba týmy dostaly v zápase jen jednu přesilovku, to je taky neobvyklé.
Jak jsem říkal, měli jsme soupeře svou aktivitou více nutit k chybám a být jednoznačně silnější na puku a získat přesilovky. To se prostě nestalo a jedna přesilovka byla jednoduše málo.

Jak se vám v zápase líbil výkon Šimona Hrubce?
Chytal skvěle a dal nám šanci držet se v zápase po celý jeho průběh. Sice jsme prohrávali 0:1, ale díky němu jsme měli možnost se zápasem něco udělat.

Nechyběla týmu opět sehranost?
Asi narážíte na to, že byla opět jiná sestava. Myslím si, že to není úplně o sehranosti, jako o nasazení, bruslení a nemyslím si, že sehranost v tom hrála nějakou roli.

Více jste ve čtvrtfinále čekal asi od zámořských tahounů týmu…
Spousta z nich hrála skvělý turnaj a rozhodovala zápasy, které jsme museli nutně vyhrát. Tentokrát nám ale jejich góly chyběly. 

Nelitujete zpětně toho, že jste nenasadil Michaela Špačka?
Stojím si za tím, i když to zní trochu nesmyslně. Celý turnaj nám nešla oslabení a i v tom závěru kluci jako Jirka Smejkal nebo ze třetí lajny Matěj Stránský, to byli kluci, kteří odehráli poslední minuty, protože mají fyzickou sílu a rvou se do branky. Tohle nám v těch předchozích zápasech chybělo a v kombinaci s tím, že nám nešla oslabení, tak jsme zvolili nasazení například Adama Musila jako třináctého útočníka kvůli vhazování a defenzívě. Zároveň jsme naložili více na ofenzivní hráče a myslel jsem si, že ofenzivních hráčů nemůžeme mít zase tolik. Chtěl jsem pomoci oslabením a defenzívě.

Necítil jste, že se vám tým kromě třetí třetiny zápasu se Švédskem prakticky nepovedlo nakopnout do souvislejší formy?
Nemyslím si, že by se nepovedlo tým probudit. Některá utkání jsme odehráli velmi slušně a nemůžu nikomu říct, že by neodehrál turnaj naplno. Samozřejmě nebylo to ideální a kdybych věděl, jak tým naladit lépe, určitě bych to udělal.

Turnaj končí zklamáním, vypadnutím ve čtvrtfinále. Jak jej hodnotíte?
Začátek turnaje byl pro nás těžký, první duely jsme navíc hráli proti silným výběrům Ruska a Švýcarska. Pak už pro nás de facto od třetího utkání začalo play off a každý zápas byl rozhodující. Od třetího utkání jsme museli pouze vyhrát a jsem rád, že se nám to povedlo, ale teď už je konec.

Jak těžké pro vás vůbec bylo vést tým na specifickém šampionátu plném opatření týkajících se koronaviru?
Covidová opatření byla pro všechny týmy stejná, v tom jsme neměli nijak horší pozici. Pravidla umožňovala vzít více hráčů, což spousta týmů využila ke změnám v sestavách, a trochu i strategii nasazování hráčů. Není to běžná věc, mistrovství světa se hrají bez covidových opatření s menším počtem hráčů a my jsme točili sestavou v tomto ohledu. Měli jsme tu dost hráčů na to, aby tým měl sílu, a i na Finy jsme ho postavili tak, jak jsme uznali za vhodné.

Před turnajem byli fanoušci plní očekávání, o medaili se mluvilo dost nahlas. 
To byla spíš taková mediální masáž, protože jsme měli dobré výsledky a předváděli jsme slušnou hru, takže očekávání byla veliká. Ale já sám jsem u týmu před turnajem brzdil atmosféru a náladu, protože to opravdu vypadalo, že jedeme jedině pro zlato. Jak se ukázalo, tak to nebyla pravda, a turnaj byl specifický v tom, že byl plný překvapení včetně čtvrtfinálových bitev.

Zklamaný Pešán: Pár věcí bych asi jinak udělal

Trenéři většinou po skončení šampionátu sami vyvozují důsledky i sami k sobě.
Nevím, jestli narážíte na to, jestli se odvolám, nebo jestli podám demisi. Nevím, na co se přesně ptáte. Před hodinou jsme dohráli zápas, jsem zklamaný a neberu to jako propadák. Beru to jako neúspěch z toho pohledu, že jsem chtěl hrát o medaile. Více k tomu nejsem schopen v tuto chvíli říct.

Když se ohlédnete zpětně, udělal byste něco jinak?
Pár věcí bych asi jinak udělal, ale nemůžu říci nic konkrétního. Je těsně po zápase, jsem zklamaný a nechci dělat analýzu hned. Chci si vzít čas.

A na závěr: Do semifinále nepostoupil ani jeden tým z vaší skupiny. Překvapilo vás to?
Co na to říci, jestli je to souhra okolností… Viděl jsem, že ty dvojice mají více emocí, protože Rusko vs. Kanada, to je velký souboj, stejně jako Švýcarsko vs. Německo. Nejsem překvapený. Mistrovství bylo specifické a stejně tak i tyto výsledky.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz