Pešán chválí za trpělivost, proti Švédům nasadí Hronka i Zadinu. A co další posily?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

12. května 2021, 23:24

Jan Šimek

Sedm utkání – sedm výher. Národnímu týmu se v přípravě na mistrovství světa daří, úspěšně vstoupil také do Českých hokejových her, kdy otočil duel s Finskem. „Narazili jsme na nejlépe bruslící tým v turnaji. Chvíli nám to trvalo, ale pak jsme se Finům v bruslení vyrovnali. Byli jsme ale důraznější v osobních soubojích, což asi rozhodlo,“ hodnotí hlavní kouč české reprezentace Filip Pešán.

„Bylo to velice vyrovnané utkání. Okénka v obraně jsme měli jak my, tak soupeř. Byli jsme aktivnější a o ten jeden gól jsme možná byli lepší než Finsko,“ říká na úvod Pešán. „Narazili jsme na nejlépe bruslící tým v turnaji. Chvíli nám to trvalo, ale pak jsme se Finům v bruslení vyrovnali. Byli jsme ale důraznější v osobních soubojích, což asi rozhodlo,“ dodává.

Jeho výběr finského soupeře jasně přestřílel v poměru 37:22 „To sice ano, ale počet střel neberu jako měřítko aktivity týmu či převahy. Počítám šance. A těch jsme neměli až tolik, vzhledem k času, který jsme odehráli v útočném pásmu. Je ale třeba říct, že jsme hráli proti výbornému soupeři směrem do defenzivy,“ přiznává.

Národní tým severského soka přehrával, do vedení šli ovšem paradoxně právě Finové. Další dvě třetiny ovšem Češi využili k obratu. Nejprve srovnal obránce Libor Šulák a vítěznou trefu zařídil ve 49. minutě nejlepší střelec extraligy Matěj Stránský. „Je dobré, že se nám daří zápasy otáčet. Našeho plánu se držíme během celého utkání, jsem rád, že jsme takhle trpěliví,“ pokyvuje kouč české reprezentace.

Právě Šulákův zásah přišel v početní výhodě. S nimi ale reprezentanti určitě mohli naložit lépe. „Už o přestávkách jsme s Martinem Strakou říkali, že nám chybí daleko víc agresivity a zakončení. Držení puku v přesilovce nic neznamená. Na výborného brankáře Finů jsme hledali cestu, a nakonec jsme ji našli. V přesilovkách si ale potřebujeme pomáhat více,“ má jasno Pešán.

Radost mu dalším parádním výkonem jistě udělali brankář Roman Will, jenž znovu předvedl spolehlivý výkon, či útočníci Michael Špaček s Matějem Stránským. „Odchytal fantastický zápas. To je vše. Nechtěl bych z toho vyvozovat nějaké důsledky,“ zůstal tajemný kouč národního týmu. „Michal měl dvě asistence a Stráňa dal rozhodující gól. Odehráli velice slušné utkání, pracují velice poctivě pro tým,“ cení si.

Ve čtvrtek večer vyrukují Češi na Švédy. Chytat by měl Šimon Hrubec a trenéři do hry pošlou i posily z NHL – Filipa Hronka s Filipem Zadinou. „Ano, oba by měli nastoupit,“ potvrzuje Pešán. Ze zámoří už za národním týmem míří další hráči. „Libor HájekFilipem Chytilem by měli dorazit ve čtvrtek. Jakub VránaDominikem Kubalíkem přijedou později a nejspíše nestihnou zasáhnout do turnaje,“ informuje.

Do Českých hokejových her by mohl zasáhnout i bek Lukáš Klok. „V nejbližších dnech se dostaví do kempu a zapojí se do turnaje. Měl by odehrát sobotní zápas. Jsou tam ale ještě drobné detaily. Budeme to řešit operativně až v den zápasu.“ A co Jan Kovář? „Ve čtvrtek by měl být tréninku, ale nepředpokládám, že by hned nastoupil do utkání,“ doplňuje Filip Pešán.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz