Pavlu – Ital s českými kořeny. Děda má tituly s Brnem, táta hrál s Jágrem

Foto: Alena Zapletalová

16. května 2019, 18:55

Adam Bagar

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Že vás to jméno v italském týmu zaujalo? Není divu. Obránce Jan Pavlu má české kořeny, jeho dědeček Jaroslav dřív hrával za Plzeň a Brno, s nímž slavil tři tituly.

K Česku má pořád vztah, čas od času tam zavítá. „Jednou ročně jezdím v létě za dědečkem. Žil v Itálii, ale před pár lety se odstěhoval zpátky do Česka. Už je mu 82 let, tak se na stáří vrátil do své rodné země,“ líčí Jan Pavlu, jehož účast na MS je pro celou rodinu velkým svátkem.

„Nedávno jsem viděl, jak dal čtyři branky v jednom zápase. To je prostě neuvěřitelné.“

„O víkendu přijede dědeček a bude tady tak tři až čtyři dny. Je šťastný, že mě uvidí. Zbytek rodiny už tady je. Všichni jsou šťastní, že mohu na takovém turnaji hrát. Včetně táty.“ I ten má za sebou bohatou hráčskou kariéru, za italský nároďák bojoval na několika velkých akcích.

„Táta hrál hodně dlouho, asi do 42 let. Byl dokonce na třech olympiádách a dva týdny si zahrál taky s Jaromírem Jágrem, takže jej trochu zná,“ popisuje nadšeně Pavlu, který se s legendou českého i světového hokeje potkal ještě jako kluk na zimních olympijských hrách v Turíně.

Foto: Alena Zapletalová

„Byl jsem tam s tátou a pamatuju, že jsem byl ze setkání nadšený,“ vzpomíná na rok 2006. O třináct let později Jágr pořád válí. „Vím. Myslím, že všichni ho sledují a vědí, že má už 47 let. Nedávno jsem viděl, jak dal čtyři branky v jednom zápase. To je prostě neuvěřitelné,“ smeká Pavlu.

Poprvé se na MS představil loni, kdy Italové slavili postup. Mezi elitou letos hraje premiérově. „Moc si to užívám. Je to pro nás velká šance poměřit se s týmy nejvyšší úrovně. Ale zároveň je to pro nás těžké, výsledky jsou horší,“ říká po čtyřech porážkách při strašidelném skóre 0:30.

„Celý turnaj je pro nás velkou zkušeností, naší snahou je každý zápas bojovat a hrát co nejlépe. Víme, že ostatní týmy jsou lepší. Snažíme se hrát tak dobře, jak jenom můžeme, ale top týmy jsou stále daleko před námi,“ přiznává Pavlu, který v utkání s Rusy schytal ránu pukem do tváře.

Odneslo to pár zubů, ale Pavlu věří, že rána Michaila Sergačjova jej nepřipraví o páteční duel s Čechy, který by pro něj byl pikantní. „Těším se. Proti českému národnímu týmu jsem nikdy nehrál, akorát proti pár českým klubům,“ sděluje hokejový univerzál, který zná jen pár českých slov.

Foto: Alena Zapletalová

„Napočítal bych jich tak deset, jako jsou ahoj, jak se máš, děkuji. Nikdy jsem se česky neučil, protože jsem žil v Německu a Itálii. To byly jazyky, které jsem se musel učit, když jsem byl mladý. Táta s dědou mluví německy a italsky, takže jsem s tím nikdy neměl problémy,“ prozrazuje.

Čtyřiadvacetiletý hokejista aktuálně hraje v německém Heilbronnu, který působí v tamní druhé nejvyšší soutěži. U našich sousedů se mu líbí, smlouvu má i na další sezonu. „Chci si jednou zahrát i v DEL. Musím na sobě dál pracovat, abych se tam dostal,“ zakončuje Jan Pavlu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz