<

Patrik Machač se vrátil do mateřského Kladna. Vášnivý tenista po náročné přípravě relaxoval v Maroku

Foto: hc-kladno.cz

15. července 2013, 12:14

Adam Bagar

Teprve devatenáctiletý Patrik Machač působil poslední dvě sezony v Ontario Hockey League, kde byl v juniorském Bramptonu po všech stránkách spokojen. Přesto dle vlastních slov neviděl šanci probojovat se v budoucnu výše a zvolil návrat domů do mateřského Kladna. "Věřím si a budu bojovat o co nejlepší pozici v týmu," říká talentovaný útočník v rozhovoru pro hokej.cz.

Už v sedmnácti letech zamířil šikovný centr do zámořské soutěže, kde oblékal dres Bramptonu. A mohl být po všech stránkách spokojen. „Kvalitní zázemí, výborný trenér a hodně prostoru, takže super,“ vykládá Machač, který zvládl i tradičně těžké začátky. „Každý si tím musí projít. Zpočátku jsem měl docela i problém s jazykem, ale všechno se postupně zlepšovalo. Je to vždy těžké přijít do nové party, kde nikoho neznáte,“ hlásí.

Dvouletá zámořská štace mu přinesla nejen zdokonalení po hokejové stránce, ale i po té lidské. „Měli jsme opravdu skvělého trenéra s dobrými názory. Snažil se nám neustále tlouct do hlavy, že jak přistupujeme k hokeji, tak pak je to stejné i v životě,“ vypráví rodák ze středočeského Hýskova, který se přesto rozhodl vrátit domů do České republiky, kde bude v následující sezoně oblékat dres kladenských Rytířů.

„Hrál jsem v zámoří dva roky a nebyl jsem za tu dobu draftovaný. Už jsem neviděl nějakou šanci dostat se tam výše, takže jsem zvolil jinou cestu přes českou extraligu,“ vysvětluje mladý sympaťák přesun do české nejvyšší soutěže, kde se bude potkávat i s bývalým spoluhráčem Matějem Machovským, který zamířil do Plzně. „Celou sezonu se vědělo, že Matěj někam odejde, takže jsme se o tom bavili hodně,“ říká.

Zámořský juniorský hokej je od extraligového značně odlišný a pro Machače tak bude zpočátku těžké zvykat si na nový herní styl. „Abych pravdu řekl, tak nevím, co mám očekávat. Nemyslím si, že se bude hrát jako v Kanadě nahoru dolů, extraliga se hraje s větším přehledem,“ myslí si sympatický forvard, který chce na Kladně dostávat co největší porci prostoru.

„Věřím si a díky novému pravidlu budu muset nastupovat, ale pochopitelně ve čtvrté formaci nedostanete tolik prostoru, takže bych byl rád, kdybych se probojoval do nějaké lepší pozice v týmu,“ říká odhodlaně. Zvykat si musel také na odlišnou přípravu. Zatímco poslední dvě sezony se připravoval individuálně, letos polykal těžké tréninkové dávky společně s dalšími Rytíři.

„Řekl bych, že to byla má nejtěžší příprava, kterou jsem absolvoval. Při individuální přípravě se asi nedonutíte tak jako ve skupině, přestože jsem netrénoval špatně a fyzicky i po silové stránce jsem na tom byl dobře,“ říká. „I kluci z áčka říkali, že to byla náročná příprava, ale zvládl jsem to,“ usmívá se Machač, který na Kladně vyrůstal. „V týmu je ještě pár kluků, se kterými jsem hrál v juniorce, nebo se s nimi potkal v Kanadě.“

Kladenská příprava letos nebyla jen o běhání a posilovně, ale trenérské trio Vojta – Tatíček – Kopecký připravilo i menší zpestření. „Pan Tatíček má sportovní centrum, kde má badminton a squash, takže jsme si občas zpestřili přípravu těmito sporty,“ přiznává Machač, který však libuje úplně jinému sportu. „Baví mě hlavně tenis, takže teď jsem v podstatě každý druhý den na kurtu,“ usmívá se.

Patrik Machač určitě myslí také na juniorské mistrovství světa, které se letos uskuteční ve Švédsku. „Myslím si, že letos budu mít lepší výchozí pozici. Vloni mi to o kousek nevyšlo, ale letos snad budu mít dobrou sezonu a zahraji si na světovém šampionátu,“ přeje si jedna z kladenských posil, které fandí celá rodina. „Mohou vidět mé zápasy, ale musím říct, že už všechna zámořská utkání sledovali na internetu,“ přiznává.

Patrik Machač si našel čas i na zasloužený relax. „Byl jsem s přítelkyní v Maroku, takže jsem si odpočinul výborně, ale hned jak jsem přiletěl, tak jsem začal trénovat.“ Na ledě se Rytíři představí poprvé už v pondělí 22. července a hráči už se samozřejmě nemohou dočkat. „Těším se moc, ale než sehrajeme první přátelské utkání, tak odjedu na reprezentační sraz, kde nás čekají zápasy s Ruskem,“ uzavírá devatenáctiletý talent.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz