Páté zlato! Ženská šestnáctka znovu vyhrála Turnaj olympijských nadějí

Foto: David Peška, Český hokej

Už popáté za sebou si nejmladší české hokejistky nadělily krásný vánoční dárek: Prvenství na Turnaji olympijských nadějí Visegrádské čtyřky! Ve Zlíně slavily i přes porážku 0:1 v závěrečné bitvě se staršími Slovenkami.

Po čtyřech letech se ve Zlíně opakoval stejný scénář. Kdyby Slovenky daly o gól víc, skončily by první ony. Jenže díky nejlepšímu skóre v minitabulce společně s Maďarskem znovu zůstal pohár na domácí půdě.

Česká reprezentace tak vyhrála i pátý z pěti ročníků turnaje!

„Bála jsem se, že nám to skóre nevyjde, ale naštěstí jsme Maďarkám daly hodně gólů a vyhrály jsme. Jsme rády, že v té sérii pokračujeme,“ usmívá se obránkyně Denisa Habartová, jedna z nejzkušenějších hráček.

Češky byly v posledním zápase horším týmem, o dva roky starší Slovenky je větší část utkání přehrávaly a měly mnohem víc gólových šancí. Tu jedinou ale proměnila ve 13. minutě Lívia Kúbeková. „Soupeř byl silový, hrál velmi dobře kombinačně, tlačil se do branky, hodně střílel. Po gólu nás Slovenky dostávaly pod velký tlak,“ říká hlavní kouč Roman Heindl.

Foto: David Peška, Český hokej

Domácí hráčky se po přestávce uklidnily a zpevnily obranu, v útoku jim ale důraz chyběl. Nejlépe pak odehrály třetí třetinu. „Hra se přelévala sem a tam. Když jsme se ale měli dostat do většího tlaku, chyběla střelba od obránců, přihrávka nahoru a větší tlak do brány. Možná už toho měly holky plné zuby, se Slovenkami se těžko hrálo, byly na tom velmi dobře fyzicky,“ ví Heindl.

„Holky ale zaslouží velkou pochvalu, že bojovaly, neskládaly zbraně až do konce,“ pokračuje český trenér. „Slovenky na tom byly herně určitě líp. První dvě třetiny jsme spíš spaly, potom jsme začaly víc bruslit a víc se podporovat,“ pokyvuje Habartová.

Soupeřky si nedokázaly poradit s Alexandrou Hřívovou. Česká gólmanka odchytala životní zápas, zastavila 39 ze 40 střel, vyřešila spoustu závarů. Bez ní by byla porážka výrazně vyšší.

Foto: David Peška, Český hokej

„Saša chytala výborně. Podržela nás v mnoha okamžicích, kdy jsme propadli nebo udělali nějaké fatální chyby. I když byla pod velkým tlakem v ošemetných situacích, tak to řešila dobře. Můžu ji jedině pochválit a věřím, že poroste dál,“ vzkazuje zkušený kouč. „Obě gólmanky na turnaji chytaly dobře, musíme jim poděkovat,“ zmiňuje Habartová i Kateřinu Dvořákovou, která na úvod vynulovala Polsko.

České bojovnice daly do hry obrovské srdce, právě proto si první místo zasloužily. I když je pravda, že závěr nabídl hodně paradoxní obrázek. Slovenky dost bouřlivě slavily výhru v zápase, Češky o chvíli později tu v turnaji.

„Mám radost, že jsme už popáté vyhráli. Ale je to trošku trpké, protože v tom posledním zápase je to přece jenom porážka,“ přemítá Heindl. „Cením si ale toho, že nám Slovenky nedaly druhý gól, který by byl rozhodující. Zvládli jsme to a pohár je tady,“ dodává.

„Jsme skvělá parta, takhle bychom mohly hrát i v budoucnu. Když budeme takhle fungovat jako tým, určitě se dostaneme daleko,“ uzavírá Denisa Habartová.

Foto: David Peška, Český hokej

ČESKO "16" – SLOVENSKO "18" 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávka: 13. Kúbeková (Hajniková).
Rozhodčí: Vaněk – Goňa, Blažek.
Vyloučení: 3:2.
Bez využití.
Střely na branku: 30:40 (11:15, 10:12, 9:13).
Česko "16":
Hřívová – Habartová, Chladová, Vaněčková, Kučerová, Veverková, Mašková, Václavková – Malická, Gruntová, Bartáková – Svatošová, Kalová, Hrubanová – Trnková, Dubová, Pavlasová – Dýcková, Eignerová, Mazancová. Trenéři: Heindl a Kosina.
Slovensko "18":
Zimková – Vysokajová, Leskovjanská, Plankenauerová, A. Šuliková, Vrbinská, Jašková, Kučerková, L. Šuliková – Klimantová, Halušková, Matejková, Hajniková, Nemčeková, Kúbeková, Dobošová, Schredlová, Cengelová, Hudáková. Trenér: Kúdelka.

MAĎARSKO "18" – POLSKO "18" 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Kreiszová, 17. Losonciová (Szelényiová), 40. Kreiszová (Horváthová, Kerekesová), 40. Kerekesová (Kreiszová, Horváthová), 59. Horváthová (Kreiszová), 60. Pázmandiová (Fecskeová).

Konečná tabulka Turnaje Visegrádské čtyřky:

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko "16" 3 2 0 0 1 11:3 6
2. Slovensko "18" 3 2 0 0 1 15:7 6
3. Maďarsko "18" 3 2 0 0 1 12:8 6
4. Polsko "18" 3 0 0 0 3 3:23 0

Foto: David Peška, Český hokej

Soupiska českého týmu

Brankářky:
Kateřina Dvořáková (Benešov), Alexandra Hřívová (Nový Jičín).

Obránkyně:
Denisa Habartová (Příbram), Anežka Hračová (Uničov), Anna Václavková (Černošice), Viktorie Chladová (Ledeč nad Sázavou), Eliška Vaněčková (Havířov), Lucie Kučerová (Vítkovice), Karolína Veverková (Kadaň), Tereza Mašková (Cheb).

Útočnice:
Barbora Bartáková (Příbram), Anna Jiřina Pavlasová (Děčín), Adriana Dubová (Kutná Hora), Beáta Svatošová, Andrea Trnková (obě Choceň), Dominika Malická (Třinec), Aneta Dýcková (Vlašim), Markéta Mazancová, Lucie Eignerová (obě Sušice), Lucie Gruntová, Anna Kalová (obě Kadaň), Gabriela Hrubanová (Prostějov).

Realizační tým:

Manažerka: Petra Herzigová
Hlavní trenér: Roman Heindl
Asistent trenéra: Roman Kosina
Trenér brankářek: Martin Pošusta
Lékař: MUDr. Vojtěch Třebický
Hospodář: Josef Polenský

Foto: David Peška, Český hokej

Foto: David Peška, Český hokej

Foto: David Peška, Český hokej

Foto: David Peška, Český hokej

Foto: David Peška, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz