Parádní generálka! Dvacítka dala Slovákům kanára

Foto: Martin Voltr

Česká reprezentace do 20 let se na start mistrovství světa v kanadském Edmontonu naladila tím nejlepším způsobem. V přípravném utkání proti Slovákům dominovala na střely 49:14 a vyhrála 6:0 po brankách šesti různých hráčů.

Pro hráče bylo utkání poslední a jedinou možností, jak zabojovat o konečnou nominaci. Mimo sestavu zůstali obránce Daniel Poizl a útočníci Ondřej Pšenička s Matějem Tomanem, ale která tři jména trenéři vyřadí, na to si musíme počkat až do Štědrého večera.

Návrat k zápasu po pěti měsících se neobešel bez velkých mezer, které dělali Češi okolo své modré čáry. Klíčovou postavou prvních deseti minut tak byl brankář Nick Malík – zasahovat musel proti brejkům Mykluchy, Chromiaka a Kašlíka.

Mlejnkovi svěřenci ale postupně ovládli hru a ještě v první třetině nasypali Slovákům tři góly!

Dvě druhé asistence si připsal Stanislav Svozil, mladičký zadák Komety byl dokonce u všech branek. Tu první obstaral přesnou tečí Hašovy nabídky Pavel Novák, potom našel Vitouch v přečíslení volnou hokejku Michala Teplého před prázdnou klecí.

Pochvalu zasloužil i Jakub Rychlovský za dvojici vybojovaných přesilovek, které hráli Češi skvěle. Ve třetí výhodě se 16 sekund před pauzou položil do Pytlíkovy přihrávky Adam Raška a mířil přesně.

Slováci pak hru uklidnili a než dominantní brankář Hlavaj ve 34. minutě přenechal místo náhradníkovi Latkóczymu, k vidění byly jen náznaky šancí. To se však nedalo říct o finiši druhé třetiny, kdy český tým opět zatlačil. Zejména díky další přesilové hře.

Co se nepovedlo Myšákovi či Vitouchovi, to zvládl Jaromír Pytlík. Jeden z očekávaných tahounů mužstva si počkal na Klikorkovu střelu od modré a puk tečoval mimo dosah gólmana.

Po těžkém úvodu čekal Malík dlouhé minuty na práci, spoluhráči totiž v pohodě dominovali. Na ledě byl v každém svém střídání cítit Adam Raška, jenž po pěti minutách vybojoval pátý gól – Michalu Gutovi už stačilo jen natáhnout hůl před prázdnou branku.

Vzepětí soupeře v závěru zmařil zákrok Samuela Kňažka. Slovenský kapitán naskočil ze střídačky a nachytal Martina Langa, za což od rozhodčích dostal velmi přísný trest na pět minut a do konce zápasu.

Češi tak ještě zvýraznili své vítězství díky střele Radka Mužíka z pravého kruhu. Svozil zapsal u jeho branky třetí asistenci! Škoda jen zbytečného faulu Adama Rašky 16 sekund před koncem, za který český bojovník rovněž vyfasoval vyšší trest.

Nejlepším hráčem národního výběru byl vyhlášen brankář Nick Malík, jenž proti Slovákům vychytal druhé čisté konto v řadě. Stačilo mu k tomu 14 zákroků.

SLOVENSKO – ČESKO 0:6 (0:3, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 8. Novák (Haš, Svozil), 15. Teplý (Vitouch), 20. Raška (Pytlík, Svozil), 40. Pytlík (Klikorka, Teplý), 45. Gut (Raška, Haš), 58. Mužík (Gut, Svozil).
Vyloučení: 6:1, navíc Turan 10 minut, Kňažko – Raška oba 5 minut a do konce utkání.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 14:49 (8:14, 4:16, 2:19).
Bez diváků.
Nejlepší hráči: Juraj Eliaš – Nick Malík.
Slovensko:Hlavaj (34. Latkóczy) – Golian, Mudrák, Kňažko, Stacha, Petrovický, Nemec, Bečár, Turan – Faith, Jellúš, Mrázik – Slafkovský, Myklucha, Chromiak – Turanský, Sojka, Mešár – Kašlík, Eliaš, Kolenič. Trenéři: Petrovický, Čacho a Štrbák.
Česko: Malík – Krutil, Kučeřík, Haš, Svozil, Jiříček, Klikorka, Kubíček, Suhrada – Vitouch, Myšák, Teplý – Přikryl, Pytlík, Mužík – Novák, Gut, Raška – Rychlovský, Najman, Koffer – Beránek, Lang. Trenéři: Mlejnek, Bruk a Trnka.

Kanadě stačil v hokejové klasice jeden gól

Že by snad měl být slabinou domácí Kanady brankářský post? Devon Levi na to v opakování loňského finále odpověděl tím nejlepším způsobem. Tváří v tvář totiž přechytal ruské gólmany a zápas dvou největších favoritů šampionátu vyhrály javorové listy fotbalově 1:0.

Jediný gól vstřelil až ve třetí třetině obránce Jamie Drysdale. Mnohem horší zprávou bylo pro Kanaďany odstoupení kapitána Kirbyho Dacha, který si v souboji poranil ruku a pak doslova utíkal do šatny. O hvězdě z Chicaga prozatím nejsou žádné zprávy.

KANADA – RUSKO 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 44. Drysdale (Perfetti, Byram).
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Bez diváků.
Nejlepší hráči: Devon Levi – Jaroslav Askarov.
Kanada: Levi – Byram, Drysdale, Harley, Schneider, Guhle, Barron, Korczak, Spence – Quinn, Cozens, Dach – Holloway, Newhook, Pelletier – Perfetti, McMichael, Krebs – Zary, Byfield, Mercer – Suzuki. Trenéři: Tourigny, Dyck a Love.
Rusko: Askarov (41. Achťamov) – Muchamadullin, Čisťakov, Čajka, Kuzněcov, Kirsanov, Kňazev, Šechovcov, Byčkov – Amirov, Chusnutdinov, Podkolzin – Safonov, Činachov, Gricjuk – Afanasjev, Spiridonov, Abramov – Grošev, Ponomarjov, Bardakov – Baškirov. Trenéři: Larionov, Filatov, Golubovič a Potapov.

Program MS do 20 let

Pátek 25. prosince:
20:00 Švýcarsko – Slovensko (sk. A, ČT sport)

Sobota 26. prosince:
0:00 Německo – Finsko (sk. A)
3:30 Rusko – USA (sk. B)
20:00 Švédsko – Česko (sk. B, ČT sport)

Neděle 27. prosince:
0:00 Německo – Kanada (sk. A)
3:30 USA – Rakousko (sk. B)
20:00 Finsko – Švýcarsko (sk. A, ČT sport)

Pondělí 28. prosince:
0:00 Slovensko – Kanada (sk. A)
3:30 Česko – Rusko (sk. B, ČT sport)

Úterý 29. prosince:
0:00 Rakousko – Švédsko (sk. B)
3:30 Slovensko – Německo (sk. A)
20:00 USA – Česko (sk. B, ČT sport)

Středa 30. prosince:
0:00 Kanada – Švýcarsko (sk. A)
3:30 Rakousko – Rusko (sk. B)
20:00 Finsko – Slovensko (sk. A)

Čtvrtek 31. prosince:
0:00 Švýcarsko – Německo (sk. A)
3:30 Rusko – Švédsko (sk. B)
20:00 Česko – Rakousko (sk. B, ČT sport)

Pátek 1. ledna:
0:00 Kanada – Finsko (sk. A)
3:30 Švédsko – USA (sk. B)

Sobota 2. ledna:
18:00 1. čtvrtfinále
21:30 2. čtvrtfinále

Neděle 3. ledna:
1:00 3. čtvrtfinále
4:30 4. čtvrtfinále

Úterý 5. ledna:
0:00 1. semifinále
3:30 2. semifinále
23:30 zápas o 3. místo

Středa 6. ledna:
3:30 finále

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Edmontonu je o 8 hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz