Para hokejisty čeká boj o bronz! Před rekordní kulisou padli s USA

Foto: paraostrava2019.cz

3. května 2019, 21:57

Adam Bagar

Ostravské MS v para hokeji znovu přepisovalo historické tabulky, na semifinále českého národního týmu s Američany dorazila vyprodaná Ostravar Arena – 8 600 diváků. Senzaci ale neviděli. Češi dřeli, bojovali, na ledě nechali všechno, ale na favorita nestačili. Po prohře 2:10 je čeká v sobotu boj o třetí místo, od 13 hodin budou bojovat s Jižní Koreou, která padla s Kanadou 0:10. Zámořské finále pak startuje v 16:30.

Američané šli do semifinále po třech dnech odpočinku v roli velkého favorita. Ale proti nim stál rozjetý český výběr, který mezi nejlepší čtyři došel při famózním skóre 22:1. Národní tým měl parádní nástup, soupeře zaskočil chutí, aktivitou a v čase 3:10 i vedoucím gólem. Kapitán Michal Geier nabral rychlost a ač byl tísněn bránícím hráčem, udělal to výborně a únik zakončil nechytatelnou střelou.

Američany nakopla až přesilová hra. Šance Paulse a Roybala ještě zneškodnil Martin Kudela, jenž dostal poprvé na turnaji přednost před Michalem Vápenkou, na akci zakončenou Jackem Wallacem však už byl krátký. Favorit pokračoval v aktivitě. Za dalších 35 sekund už vedl, když Dodson našel skvěle na brankovišti Luka McDermotta, a skóre první části uzavřel po individuální akci Declan Farmer.

Zámořský výběr byl při chuti a vymýšlel nápadité akce, které chladnokrevně zakončoval do sítě. V čase 22:19 už to bylo dokonce 8:1. Dvakrát se prosadil Jack Wallace, po jedné trefě přidali Brody Roybal, Josh Pauls a Declan Farmer. Vyprodaný stánek přesto dál hnal české bojovníky a byl za to náležitě odměněn. V čase 23:13 se dostal k odraženému puku Miroslav Novotný a přízemní střelou snížil.

Za dalších dvacet sekund ovšem aréna ztichla. Tomáš Kvoch schytal u mantinelu ostrý zákrok, loktem jej zasáhl Wallace a střídačka hned volala o pomoc, na ledě se objevila krev a do akce musela nosítka. Japonský rozhodčí Jamaguči atak neviděl a nevylučoval. Druhá třetina pak přinesla další dvě trefy, o obě se postaral Jack Wallace, který vstřelil svůj čtvrtý a pátý gól v zápase a zkompletoval desítku.

Ještě na konci třetiny se za bouřlivých ovací vrátil na českou střídačku Kvoch, který byl od třetí části zase na ledě. Společně s ním i odpočatý Vápenka, který mezi tyčemi nahradil parťáka Kudelu. Závěr už se za skvělé atmosféry dohrával z povinnosti, nepřinesl žádnou střelu a logicky ani gól. Čechy čeká už za patnáct hodin bitva o bronz s Korejci, Američané si to v zámořském finále rozdají s Kanadou.

Výsledek semifinálového utkání para hokejistů na MS v Ostravě:

USA – ČESKO 10:2 (3:1, 7:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Wallace (Roybal), 9. Mcdermott (Dodson), 15. Farmer, 16. Wallace, 17. Roybal, 19. Wallace (Farmer), 20. Pauls (Roybal), 23. Farmer, 25. Wallace (Pauls), 29. Wallace (Farmer) – 4. Geier, 24. Novotný (Geier).
Rozhodčí: Jamaguči (Japonsko) – Fergenbaum (Kanada), Lunden (Švédsko).
Vyloučení: 0:2.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 26:8 (16:1, 10:7, 0:0).
Nejlepší hráči: Jack Wallace – Miroslav Novotný.
Diváci: 8 600 (vyprodáno).
USA: Cash – Dequebec, Wallace, Gooley, Pauls – Zych, Farmer, Grove – Roybal, Hargis, McKee – Dodson, McDermott, Roman. Trenér: Hoff.
Česko: Kudela (31. Vápenka) – Kvoch, Kubeš, Doležal – Novotný, Geier, Hábl – Šafránek, Raul, Palát – Krupička, Wágner, Klíma – Kořínek. Trenér: Bříza.

Výsledek druhého dnešního semifinálového utkání:

KANADA – JIŽNÍ KOREA 10:0 (4:0, 4:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Hickey (Larocque), 7. Armstrong, 9. Westlake (Hickey, Bridges), 14. Cozzolino (Bridges), 17. Hickey (Westlake, Gemmell), 21. McGregor (Lavin, Westlake), 28. Bridges (Lehoux, Hickey), 30. McGregor, 37. Hickey, 44. Lavin (Cozzolino).

Výsledek utkání o 5. místo:

NORSKO – ITÁLIE 1:0 po prodloužení (0:0, 0:0, 0:0 – 1:0)
Branka a nahrávka: 53. Vaernes (Bogle).

Další program play off MS v para hokeji 2019

Sobota 4. května:
13:00 Jižní Korea – Česko (o 3. místo)
16:30 USA – Kanada (finále)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz