<

Pacinův start? Vítězství s nulou! Češky nedaly Maďarkám nárok

Foto: Karel Švec, Český hokej

18. prosince 2020, 20:05

Martin Voltr

Česká reprezentace žen zvládla úvodní zápas nové sezony na výbornou, v Litoměřicích porazila Maďarsko 5:0. Vítěznou premiéru u týmu tak prožil nový hlavní trenér Tomáš Pacina, čisté konto vychytala brankářská jednička Klára Peslarová.

České hokejistky narazily na Maďarsko téměř přesně po roce, domácí dvojzápas má pro ně velkou váhu. Je dobře, že klíčovému soupeři pro olympijskou kvalifikaci ukázaly svou sílu, ale Maďarky na druhou stranu nebyly bez přiležitostí.

„Maďarsko hrálo velice intenzivní a rychlý hokej. My jsme sice měli daleko víc šancí a byli jsme lepší na puku, ale co se mi nelíbilo, že nás soupeřky v určitých situacích přebruslovaly a během prvních dvou třetin jsme prohrávali osobní souboje,“ říká hlavní kouč Tomáš Pacina.

Velkou zásluhu na úspěchu mělo české mládí – po dvou gólech vstřelily Klára Hymlárová a Sára Čajanová. První jmenovaná svými trefami celý zápas orámovala, v obou případech přitom trefila krásně levý horní růžek. Střeleckou pohotovost ukázala po přihrávkách Aleny Mills a Venduly Přibylové, s nimiž nastoupila v elitní formaci.

Od Čajanové se takový příspěvek čekal o dost méně. Na ledě byla z domácího týmu vůbec nejmladší, minulý čtvrtek oslavila teprve 18. narozeniny! Sluší se ale dodat, že ačkoli nastupuje v obraně, má dost zkušeností i v ofenzivních řadách. A taky nejvíc zkušeností proti Maďarkám, které několikrát potkala v mladších kategoriích.

„Sára je jedna z předních obránkyň tady v Česku. Je to mladá a nadějná hokejistka, která může hrát v útoku i v obraně. Je na tom výborně bruslařsky. Dojíždí souboje, je klidná na puku a může hrát na přesilovce. Je to opravdu velká naděje českého ženského hokeje,“ chválí Pacina.

Vsetínská obojživelnice hrála teprve sedmý zápas za seniorskou reprezentaci a své životní brankové konto otevřela dvojicí ran z větší vzdálenosti. Při té první jí ale významně pomohla maďarská teč před brankou, kde v souboji odvedla perfektní práci Lenka Serdar.

Prostřední trefu zaznamenala Tereza Vanišová. Ve druhé třetině ji našla přihrávkou napříč pásmem Aneta Tejralová, česká zástupkyně ze zámořské NWHL potom uspěla na druhý pokus z dorážky.

Brankářka Klára Peslarová si pro své dvanácté čisté konto v národním týmu došla čtrnácti zákroky, nejvíc jich měla v první třetině. Pět minut před koncem musela uhasit samostatný únik Gasparicsové, ale hodně jí při tom pomohla dotírající Čajanová.

Domácí reprezentace tak v premiéře pod novými trenéry uspěla. „Máme novou filozofii a přístup ke hře, což bylo v některých částech vidět a povedlo se nám do hry některé prvky dostat. Občas jsme se ale hodně vraceli do minulosti – nehráli jsme dostatečně pospolu, na puku a nechávali jsme chodit soupeřky do brejků,“ hodnotí Pacina před sobotní odvetou.

„I když jsme vyhráli 5:0, Maďarky si vytvořily dost šancí. V sobotu musíme být silnější v soubojích a mít rychlejší přístup k puku,“ uzavírá trenér.

Druhý zápas startuje ve 13:15, v přímém přenosu ho znovu odvysílá Hokejka TV.

ČESKO – MAĎARSKO 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Hymlárová (Mills), 15. Čajanová, 23. Vanišová (Mrázová, Tejralová), 36. Čajanová (Lásková), 55. Hymlárová (Přibylová, Mills).
Rozhodčí: Novotná – Svobodová, Smetková.
Vyloučení: 4:7.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 35:14 (13:8, 14:1, 8:5).
Bez diváků.
Česko: Peslarová – Horálková, Tejralová, Lásková, Čajanová, Jůzková, Škrdlová – Přibylová, Mills, Hymlárová – Neubauerová, Mrázová, Křížová – Vanišová, Serdar, D. Pejšová – Lédlová, Sarnovská. Trenéři: Pacina, Dušek a Peslar.
Maďarsko: A. Némethová – Kiss-Simonová, Mayerová, Kneeová, Odnogaová, B. Némethová, Szamosfalviová, Partosová – Pázmandiová, Rónaiová, Kissová – Gowieová, L. Pintérová, Seregélyová – Gasparicsová, Kreiszová, Jókai-Szilágyiová – Szicková, Horváthová, H. Pintérová. Trenéři: Haleyová, Väärälä a Kis.

Druhý zápas v Litoměřicích

Sobota 19. prosince:
13:15 Česko – Maďarsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz