Olympijský vítěz 1994 řídil opilý. Soud ho poslal na 2 měsíce do vězení

20. ledna 2021, 16:28

Václav Jáchim

Loni v srpnu naboural pod vlivem alkoholu, Tommy Salo přišel o řidičský průkaz a jeho případ posléze projednával soud. Nyní už zná verdikt, podle deníku Aftonbladet má jít někdejší švédský brankář na dva měsíce do vězení. Majitel zlaté medaile z olympiády 1994 se proti rozsudku odvolá.

Salo pyká za nehodu z loňského srpna, po níž mu byla naměřena hodnota 3,06 promile alkoholu v krvi. U soudu mu původně hrozil nepodmíněný trest až na dva roky, bývalý gólman New York Islanders nebo Edmontonu nakonec dostal dva měsíce.

Jak uvedl zmíněný list, Salo měl na silnici nezvykle kličkovat a na silnici E18 východně od Köpingu narazil do středových vozidel. Když k němu dorazil svědek události, Salo za volantem spal. Přivolaní policisté u něj následně provedli test ze vzorků krve, který odhalil 3,06 promile alkoholu v těle. Tato hodnota o víc než jedno promile překročila hranici, jež je ve Švédsku kvalifikována jako řízení v těžké opilosti.

Salo přišel o řidičský průkaz, jeho případ řešila média v celé zemi. Ale hlavně – musel před soud. Švédská hokejová legenda se k požití alkoholu přiznala. Salo prý dva dny předtím hodně popíjel, v průběhu cesty zastavil a alkohol si dal znovu. Tuto informaci však nyní při soudním projednávání popřel.

Foto: belarus.by

„Je pravda, že jsem večer předtím hodně pil, domů jsem pak odjel dřív, než bylo plánováno. Alkoholu bylo hodně. Snažím se vypovědět, co si pamatuji," uvedl Salo podle deníku Aftonbladet u okresního soudu ve Västmanlandu. Mistr světa 1998, jenž 1. února oslaví 50. narozeniny, odmítl, že by autem naboural do svodidel. „Nemohu zpochybnit obsah alkoholu v krvi, ale je zvláštní, že jsem naživu," řekl s ohledem na uvedenou hodnotu 3,06 promile.

Svoji vinu uznává, při výslechu se přiznal. „Neexistují žádné výmluvy pro to, co jsme udělal," napsal na sociálních sítích. Jeho advokátka Erika Lindqvistová vzápětí po vynesení nepodmíněného dvouměsíčního trestu oznámila, že se její klient odvolá.

„Tommy Salo se přiznal a převzal odpovědnost. Nikdy předtím nebyl trestán, je to starostlivý člověk, který žije v řádných podmínkách. Byl už potrestán dostatečně. Přišel o řidičský průkaz a čelil značné kritice v médiích i veřejnosti," doplnila obhájkyně s tím, že by adekvátním trestem podle ní bylo nařízení o veřejně prospěšné práci.

Někdejší znamenitý gólman po skončení kariéry přiznal, že ho provázejí deprese a stavy úzkosti. Uvažoval dokonce o sebevraždě a musel vyhledat odbornou pomoc. Příčinou bylo zejména selhání ve čtvrtfinále olympiády 2002, kdy za stavu 3:3 pustil laciný gól od Vladimíra Kopata a místo favorizovaných Švédů postoupili do bojů o medaile senzačně Bělorusové.

Salo s chytáním skončil po sezoně 2006-07, kdy hájil branku Frölundy. Později se dal na trenérskou dráhu, byl také generálním manažerem Leksandu a Oskarshamnu.  Účastník dvou olympiád, sedmi mistrovství světa či Světového poháru 2004 má na kontě 526 utkání NHL a dalších 22 zápasů ve Stanley Cupu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz