OBRAZEM: Nevstoupíš dvakrát do stejné Daugavy. Jak to v Rize vypadá po 15 letech?

Aréna Riga od severu. 2021 | Foto: Roman Kučera

25. května 2021, 8:55

Roman Kučera

Mistrovství světa bylo na poslední chvíli celé přesunuto do Rigy, když se ho původně měla polovina odehrávat v Minsku. V Lotyšsku se sice dodržují lidská práva, zato je země sužována covidem, což má pro tvář šampionátu dost zásadní význam.

MS se zde koná již podruhé, můžeme si tedy ukázat, co mají obě události společné a čím se naopak liší. Začněme u maskotů: Někdejšího bobra RIXe vystřídal ježek Spiky.

Po prvním dnu můžeme konstatovat, že společným rysem je výborný výkon domácích Lotyšů v prvním zápase. Před 15 lety si vyšlápli na Česko, pozdějšího finalistu. Remíza 1:1 byla pro naše mužstvo zklamáním, ale nastartovala nás k výbornému výkonu po zbytek šampionátu.

Nakonec z toho bylo stříbro našeho mladého týmu, když jsme ve finále podlehli tehdy neporazitelným Švédům.

MS 2006: 1. Švédsko, 2. Česko, 3. Finsko.

MS 2006: 1. Švédsko, 2. Česko, 3. Finsko. | Foto: Roman Kučera

Letos mohli Lotyši oslavovat ještě větší úspěch, neboť vůbec poprvé porazili Kanadu. Jejich výkon, obětavost a nasazení byly nepopsatelné.

Hořká příchuť tohoto vítězství spočívá v tom, že všichni diváci v Aréně Riga byli - "karťáci". Vinou Covidu na zápasy žádní diváci nesmějí.

A tak kulisu obstarává jen zvuková aparatura a pár desítek dobrovolníků, kteří mají volnou chvilku ve svém náročném programu zajišťovat servis sportovním týmům a novinářům.

Kromě nich jsou sedadla obsazena kartonovými postavami ve fanouškovských dresech. Sympatické je, že pořadatelé karťáky nasazují podle týmů, které aktuálně hrají. Spiky navíc s těmito diváky "komunikuje", zlobivé diváky dokonce přesazuje, aby nerušili.

Dobrovolnice ve volných chvílích fandí svému týmu

Dobrovolnice ve volných chvílích fandí svému týmu | Foto: Roman Kučera

Po úspěšných zápasech domácího týmu se ulice v Rize zaplňují troubícími auty a lidé s vlajkami se shromážďují za plotem areálu, aby aspoň takto "distančně" vyjádřili vděk svým hrdinům s hokejkami.

Covidová opatření jsou zde opravdu přísná a... snad ještě chaotičtější, než jsme zvyklí doma. Mění se z hodiny na hodinu, vydalo by to na samostatný článek. Bylo nám doporučeno nejezdit MHD, jezdíme tedy auty.

V okolí haly jsou obrovské parkovací plochy, bohužel oplocené a nepřístupné. Parkujeme tedy ve vzdálenějších uličkách, kde se dá, zbytek docházíme pěšky.

Hlavní stánek - Aréna Riga, je stejně skvělý, jako byl v roce svého dokončení. Výborný výhled ze všech míst, skvělé ozvučení, kostka, zázemí.

Sarauj! Do toho!

Sarauj! Do toho! | Foto: Roman Kučera

Zato okolí doznalo změn. Holé pláně na severu jsou dnes zastavěné, vyrostlo zde moderní sídliště, odkud by to měly tisíce fanoušku blízko pěšky. Ale není jim to nic platné.

Vinou restrikcí je velký rozdíl oproti roku 2006 vidět i v ulicích. Riga byla tehdy plná pestrobarevných skupinek fanoušků z celé Evropy i zámoří. Náměstí v historickém centru bylo plné stánků, zahrádek, kde to žilo až do rána. Každý den, večer co večer. Dnes je zde prázdno.

Vlastně je mi Lotyšů líto. Další příležitost užít si domácího MS budou mít, odhaduji, nejdřív za 10 let. Tak jim můžeme jen popřát maximální úspěch na sportovním poli jejich pokřikem SARAUJ! (Do toho!)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz