Obhajoba mezi akademiemi? Známka dlouhodobé kvality, těší Vojana

Foto: Karel Švec, Český hokej

Plzeňská akademie je po roce opět nejlepší v Česku. Její šéf Petr Vojan si nejvíce váží počtu juniorů, kteří se prosadili v seniorském hokeji a doufá, že právě tohle je ukazatel dobré práce akademie.

Co říkáte na tak suverénní vítězství mezi akademiemi?
Jsme za to velmi rádi, je to prestižní ocenění a opravdu si toho velice vážíme. Všeobecně se v klubech postupně podařilo vytvořit skvělé podmínky pro rozvoj mladých hráčů, pracuje se lépe, takže konkurence je veliká. Myslím, že v tom jsme třeba u nás v Plzni udělali největší progres. Materiální vybavení, tréninkové podmínky, stravování, ubytování, regenerace tréninkový proces – tam všude je to na špičkové úrovni a srovnatelné, ne-li lepší než v zahraničí. Bohužel, nejen pro nás, nám v akademiích chybí top hráči. Pro ty nejlepší zatím není takzvaná domácí cesta příliš atraktivní, přestože se čím dál víc hráčů prosazuje do NHL i přes naši extraligu. 

Proč tomu tak je?
Tam je několik důvodů. První souvisí s ice timem a rolí hráčů mezi dospělými. Ne každý mladý hráč má v klubech vytížení, které by si podle svých ambicí představoval, proto potom pro sebe hledá lepší řešení. Tím je v dnešní době odchod do zahraničí. Druhý je, že dlouhodobě je u nás snaha a velký tlak od agentů tlačit hráče do zahraničí za každou cenu. Slyší na to i rodiče a odliv hráčů je obrovský.

„Obhájit nějaké prvenství je už ale vždy známka dlouhodobě kvalitní a zejména koncepční práce.“

Co mělo podle vás na vítězství mezi akademiemi největší podíl?
Jelikož je hodnocení komplexní soubor více věcí, nedá se asi vypíchnout jen jedna z nich. Ale samozřejmě v tom hrálo zásadní roli působení Davida Jiříčka, za kterého bylo nejvíce bodů.

Prvenství jste obhájili z loňska. Těší to o to víc?
Ano, jistě. Vyhrát něco jednou může být třeba jen o štěstí, souhře okolností, nebo dobře načasované formě. Obhájit nějaké prvenství je už ale vždy známka dlouhodobě kvalitní a zejména koncepční práce. 

Je to závazek do budoucna?
Je, uvědomujeme si, že jsme si tím nastavili vysokou laťku a k té se budeme chtít neustále přibližovat.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Myslíte, že nyní budete víc pod drobnohledem nebo na sebe budete klást větší nároky?
Určitě ano, zaznamenali jsme vetší zájem klubů o naší práci. Zajímá je, jak fungujeme a jak to vlastně děláme. Hlásí se nám i trenéři na krátkodobé stáže, třeba nedávno tu byli trenéři ze Vsetína.

Jak takové trenérské stáže vypadají?
To je různé. Trenéři chodí sledovat tréninky všech kategorií, porady, tréninky mimo led. Projdou si celé zázemí, ubytování, regeneraci a tak dále. Někdy se třeba zapojí na dobu pobytu do trenérského týmu dané kategorie a absolvují s ním veškerý program. 

Jak se ohlížíte na loňskou úspěšnou sezonou?
Bylo to skvělé, celý klub si to užil, byl vidět. Nepodaří se to ale každý rok, to je asi všem jasné. Vyhráli jsme akademii roku, dorosteneckou i juniorskou extraligu, hráli v obou kategoriích hezký hokej, posunuli spousty hráčů do dospělého hokeje i do vyšších kategorií. Byla to opravdu velmi úspěšná sezona. Na druhou stranu, to už je minulost. Z té se žít nedá. Musíme pracovat dál a uvědomit si, že každá sezona taková nebude. To vidíme letos, třeba v juniorce se nám začátek sezóny vůbec nepovedl.

„V prvním týmu je spousta odchovanců, kluků, kteří tu vyrostli.“

Co považujete za největší úspěch minulého roku?
Jednoznačně to, kolik juniorů se prosadilo do dospělého hokeje. To je hlavní cíl naší práce. Tituly v mládeži nejsou to hlavní. Hlavní je vychovávat hráče pro náš A-tým, pro dospělý hokej.

Ukazuje to, že tohle je ten správný směr?
Snad ano. Je to i o šanci, kterou ti kluci dostanou a jak ji využijí. To už pak záleží na nich a na klubech, ve kterých působí. U nás v Plzni se to myslím celkem daří. Je to naše klubová filosofie, máme to na tom založené. V prvním týmu je spousta odchovanců, kluků, kteří tu vyrostli. Mají ke klubu vztah, působí doma.

Čtyři hráči, kteří prošli plzeňským týmem, byli letos draftováni. Sledujete i tyto úspěchy? 
Ano, jsme za to rádi, protože to je asi mezinárodně to největší ocenění práce s mládeží.  

Dubnová radost mistrovských juniorů Plzně

Dubnová radost mistrovských juniorů Plzně | Foto: Karel Švec, Český hokej

Měli tito hráči podle vás vždy předpoklady být draftovaní?
Takhle to asi nejde říct. Jsou mezi nimi hráči, kteří se výrazně prosazovali už v žákovském hokeji, ale i ti, kteří udělali progres až v pozdějším věku. Naopak máme v klubu i hráče, kteří byli v žácích mnohem dál, byli lepší a považováni za větší hvězdy, ale takhle daleko to už nedotáhli.

Už jste to trochu naznačil, ale junioři i dorostenci v minulé sezoně získali titul, mají tyto ambice i v nové sezoně?
Jak jsem říkal. Tituly v mládeži nejsou to hlavní. Ale samozřejmě se vždycky chceme pohybovat co nejvýš, což se nám poslední roky dařilo. Uvidíme, jak to bude letos. Díky úspěchům a kvalitní práci totiž přichází paradox dobré výchovy mládeže – odchody hráčů. To se letos, nutno říct, že poprvé, nevyhnulo ani nám. Je to pro nás nová situace a musíme se s ní vyrovnat. Odešlo, nebo v týmu už nepůsobí, dost hráčů, kteří by mohli v juniorce hrát i letos, a to je na kvalitě samozřejmě znát. Obvykle zůstanou po sezoně v týmu dvě třetiny, nebo aspoň polovina hráčů a doplní je dorostenci. Nám tam ale pro letošní rok zůstalo jen pár hráčů. Kluci z dorostu se s tím přechodem taky musí ještě srovnat, přestože to jsou mistři ve své kategorii a kvalitu bezesporu mají. Trenéři s nimi vloni udělali skvělou práci, ale to, než budou táhnout juniorku, bude ještě trvat.

„Je to pro nás nová situace a musíme se s ní vyrovnat.“

Vidíte v akademii ještě nějaký prostor pro zlepšení?
Vždycky je prostor ke zlepšení, ale jak jsem říkal, ty podmínky jsou již, nejen u nás, nastaveny velmi luxusně. Spíš vidím problém v tom, že doma nejsme schopni udržet ty nejlepší mládežníky. Problém pak je v nekvalitě juniorské soutěže a následném přechodu mezi dospělé. Pokud budu počítat, tak podle čísel ze svazu letos v zahraničních soutěžích působí tolik Čechů, že by naplnili zhruba čtrnáct elitních týmů po dvaceti hráčích. K tomu ještě připočítejme hráče, kteří už působí natrvalo v dospělém hokeji v extralize nebo Chance lize. V praxi to pak znamená, že vlastně hrajeme naši nejvyšší juniorskou soutěž s B-týmy. Není výjimkou, že v juniorském týmu teď působí hráči, které jsme v dorostu vyřadili, protože tam je ta konkurence ještě vysoká. Tím, jak postupně hráči v juniorce nebo po dorostu odcházejí, se ale tito hráči opět do týmů vracejí. To je podle mě zásadní problém českého hokeje.

Je nějaká možnost, jak to napravit?
Asi až budeme mít prostředí a soutěže, kterým budou rodiče, hráči i jejich agenti důvěřovat, budou tu třeba více zůstávat.

Abychom nekončili negativně – na co jste v plzeňské akademii pyšný?
Řeknu to jinak. Jsem velmi rád, že se po dvou letech covidového úpadku mládežnického hokeje odehrál kompletní ročník. A velmi rád zopakuji také to, že se podařilo posunout dost hráčů do dospělého hokeje, že se nám v sezoně, kdy ze soutěží dorostu a juniorů sestupovalo tolik týmů, podařilo obě soutěže vyhrát a že jsme obhájili vítězství v soutěži o akademii roku. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz