O peníze nešlo, tvrdí Olesz po svém konci. Kdo ho vyštípal z Vítkovic?

Díky Oli, psal vítkovický klub v grafice na svých sociálních sítích, když oznámil konec svého kapitána Rostislava Olesze. Proč končí? Může za to okleštěný rozpočet ostravského klubu? Přemrštěné požadavky hráče? ptali se fanoušci. Ne, na své tiskové konferenci Rostislav Olesz odkryl důvody, které ho vedly k odchodu.

„Naše cesty se rozcházejí, ale ve zcela korektním duchu, na kterém stojí také naše vzájemná dohoda,“ prohlásil na webu vítkovického klubu jeho šéf Aleš Pavlík.

„S majitelem klubu panem Pavlíkem jsme měli gentlemanskou dohodu, ať se k ničemu nevyjadřujeme. Rád bych ale uvedl některé věci na pravou míru. Chci, aby fanoušci měli jasno a netrpěl tím celý vítkovický hokej. Musím reagovat, protože tady v Ostravě žiju a hodně lidí se mému konci divilo. S panem Pavlíkem jsme se na něčem dohodli, mám s ním nadstandardní vztahy a věřím, že to tak bude i dál,“ říká na úvod své tiskovky Rostislav Olesz

„Jsem ten poslední, který by odešel, kdyby Vítkovice neměly peníze. Kdyby mi rok neposílaly peníze, stejně bych tam chodil dál.“

„Kategoricky odmítám, že za mým koncem jsou ekonomické podmínky v klubu. Do Vítkovic jsem se vždy vracel rád. Vítkovice, Ostrava, Moravskoslezský kraj, tohle je můj domov. Mám tady rodinu i přátele. Vždy, když jsem si odskočil třeba na krátké angažmá do Švýcarska, mé kroky směřovaly zpátky do Vítkovic. Přitom zájem jiných klubů o mě byl, ale srdce chtělo, abych hrál tady,“ vysvětluje.

„Nešlo mi o peníze, to bych chtěl zdůraznit. Věřil jsem v nové Vítkovice, v nový projekt, který bude založen na hráčích, kteří se tady vrátí ať už ze zámoří či z evropských lig a na odchovancích. Klidně jsem si mohl říct o více peněz, ale neudělal jsem to. Šel jsem s nimi dolů a části peněz jsem se vzdával, aby klub mohl přivést kvalitního útočníka nebo obránce. Jsem ten poslední, který by odešel, kdyby Vítkovice neměly peníze. Kdyby mi rok neposílaly peníze, stejně bych tam chodil dál,“ tvrdí.

Cíle, které se změnily

Kde je tedy problém? „Jsem typem hráče, který přijme cokoliv. Dva roky po sobě jsme v play off vypadli ostudně 0:4 na zápasy, což je pro mě velká prohra. Byl jsem kapitánem týmu a strašně mě mrzí, že jsme nedokázali víc. Na druhou stranu mám spoustu hezkých vzpomínek. Když jsme třeba vyřadili Spartu, měl jsem radost, když jsem viděl semknutí týmu, byť to bylo “jen” předkolo,“ líčí.

„Ptal jsem se sám sebe, zda má smysl bojovat proti něčemu, kdy někomu nejde o prospěch Vítkovic, i když oni to asi odůvodní tak, že mým odchodem dojde k vyčištění. Vytrácela se profesionalita.“

„Měli jsme cíl, který se postupem času hodně změnil. Někteří lidé upřednostňovali zájmy své před zájmy klubu. Snažil jsem se dělat co nejvíc pro Vítkovice, ale coby hráč o některých věcech nemůžu rozhodovat a má pravda některým začala vadit. Svou nespokojenost a nesouhlas jsem trenérům oznámil před startem přípravy, kdy jsem odevzdal kapitánské céčko. Nedávalo mi to smysl,“ pokračuje borec, který si v NHL zahrál za Floridu, Chicago a New Jersey.

„V celé mé kariéře jsem věřil v morálku. Dokázal jsem se věcem podřídit, ale tomuhle realizačnímu týmu jsem nevěřil. Ptal jsem se sám sebe, zda má smysl bojovat proti něčemu, kdy někomu nejde o prospěch Vítkovic, i když oni to asi odůvodní tak, že mým odchodem dojde k vyčištění. Vytrácela se profesionalita,“ myslí si Olesz.

Olesz jako zlo pro trenéry

Bývalého kapitána nejvíc mrzí forma jeho konce. „To, jak se to odehrálo. Mohlo se to vyřešit hned po sezoně z očí do očí. Ne, že mi tvrdili, počítáme s tebou, a přitom sestavu chystali beze mě. Mohli mi říct dřív, že už se mnou nepočítají. Ušetřili by i výplaty. Znovu opakuji, že pan Pavlík není důvodem mého odchodu. Pro hokej dělá hodně. Snaží se, jak může, ale je smůla, že není denně na hale. Má tam lidi, kterým věří, ale jim už nevěřím já,“ pálí zkušený útočník.

„Vyvinulo se to tak, že pod panem Petrem a Trnkou si nedokážu představit fungovat. Nechtěl jsem, aby mi tito trenéři ukončili hokejovou kariéru. Panu Pavlíkovi jsem nabídl, že bych mohl být generální manažer. Když někteří lidé mají drzost o mě po Ostravě různě mluvit mimo noviny, já se zeptal slušně,“ usmívá se.

„Vyvinulo se to tak, že pod panem Petrem a Trnkou si nedokážu představit fungovat. Nechtěl jsem, aby mi tito trenéři ukončili hokejovou kariéru.“

Ke klubu jako takovému ale žádnou zášť necítí. „S kluky z týmu dál zůstáváme kamarády a přáteli. Skladba týmu, posily, věkový průměr mužstva nebo peníze vůbec nehrály roli při mém odchodu z Vítkovic. Ty důvody byly jiné. Pro trenéry jsem byl zlo, a tak jsem pryč. Každopádně já, nebo trenéři? Takhle jsem to postavit nechtěl. Vítkovický hokej totiž není Olesz nebo Jakub Petr. Je to velká značka ve světě a já mu přeji úspěch. Přece jen je to jeden z hlavních sportů v Ostravě,“ dodává.

„Nechci uškodit vítkovickému hokeji ani klubu. Hráčům i klubu budu dál fandit a držet jim palce. Nechci válčit přes noviny, odcházím kvůli trenérům. Na vítkovický hokej jsem rozhodně nezanevřel. Mám tam i svého syna, který uvidí své vzory v áčku. I proto si přeji, aby Vítkovice hrály co nejlépe. Klukům fandím, ale může se stát, že budeme soupeři,“ přiznává Olesz.

Co dál? Olesz trénuje s Porubou a čeká

Teď Olesz řeší budoucnost, protože ve 33 letech se mu ještě končit nechce. „Konec kariéry mě napadl po sezoně, ale mám syna a u něj jsem našel chuť. Teď je jen otázka, kde budu pokračovat. Z Vítkovic se mi odchází strašně těžko, ale Milan Baroš taky musel odejít, aby se mohl vrátit. Třeba se jednoho dne budu moci vrátit, ale tuto sezonu ve Vítkovicích určitě nebudu,“ potvrzuje.

„Z Vítkovic se mi odchází strašně těžko, ale Milan Baroš taky musel odejít, aby se mohl vrátit. Třeba se jednoho dne budu moci vrátit, ale tuto sezonu ve Vítkovicích určitě nebudu.“

„S Milošem Holaněm jsem se domluvil na trénincích, možností je i Poruba. Chuť hrát mám velkou, ale člověka to musí bavit. Momentálně jsem přes agenta oslovil jak kluby v extralize, tak v zahraničí. Čekám, co bude. Nechci se unáhlit. Chci nějaké dny na rozmyšlenou, případné angažmá musí dávat smysl nejen mně, ale i rodině. Zvažuji různé okolnosti, ale touhu po úspěchu mám velkou,“ hlásí. 

Čas ale běží a řada týmů už má kádry zaplněné. „Teď už se angažmá shání hůř, dobré kluby v zahraničí jsou plné. Jsem asi hloupý, že jsem tak dlouho čekal, ale takový už jsem já. Tvrdohlavý dobrák,“ uzavírá Rostislav Olesz.

Kam nakonec zamíří?

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Reakce klubu na slova Rostislava Olesze

„HC VÍTKOVICE RIDERA se k prohlášení bývalého hráče A-týmu a někdejšího kapitána Rostislava Olesze nebude vyjadřovat, ani na něj nebude jinak reagovat. Klub se již k odchodu hráče vyjádřil prostřednictvím slov svého šéfa Aleše Pavlíka při oznámení ukončení spolupráce s hráčem. A-mužstvo se aktuálně plně soustředí na přípravu na novou extraligovou sezonu a osobní názor bývalého hráče ponechává bez komentáře.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz