Nominace do áčka? Pocit štěstí a hrdosti, září Svozil. Draft neřeší

Foto: Martin Voltr

Stanislav Svozil v přípravném období strávil dva měsíce doma a když už se vracel do zápasu, zranil se. Přesto si nyní od hlavního trenéra Filipa Pešána vysloužil nominaci na reprezentační akci dospělých, kde se chce hlavně přiučit. Do kabiny půjde s pozdravem „ahoj“!

Stando, co říkáte na nominaci do áčkové reprezentace?
Jsem za to strašně rád. Jsem rád, že můžu vyrazit s A-týmem na Karjalu, budu si to tam co nejvíce užívat. Když se to povede, budu se snažit pomoci týmu v zápase i mimo led. Jsem za pozvánku strašně rád a jsem natěšený na to, co to bude obnášet.

Nejste v sedmnácti letech trochu nervózní?
Trochu ano, je tam malinká nervozita, protože kluci už tam jsou dospělí. Můžu se od nich přiučit, ale jsem proti nim věkem pořád kluk. Samozřejmě to tam bude trochu jiné než v A-týmu Komety, ale nesmím si nad tím lámat hlavu, musím se normálně do všeho zapojovat a nemít z toho žádný stres. Doufám, že bude všechno probíhat v pořádku.

Půjdete tam s pozdravem „dobrý den“?
„Dobrý den“ by asi nebylo vhodné říkat. Když jsem to někde řekl, dostal jsem poj*b, že je takhle nemůžu zdravit. (směje se) Takže půjdu s tím, že tam budu klukům normálně tykat a uvidím. Třeba to dopadne dobře. (culí se)

Když jste své jméno v nominaci viděl, co vás první napadlo?
Procitl ve mně pocit štěstí a hrdosti, že můžu reprezentovat za národní tým svou zem. Byl jsem strašně hrdý na to, že jsem se tam dostal. Jelikož jsem doma v Troubkách, sledovali jsme nominaci s taťkou a s bráchou v televizi, mamka byla v práci. Taťka byl strašně moc rád a stejně tak i brácha, ale ten to nedává tolik najevo. Taťka byl hrdý a s ním i děda, za kterým jsme potom jeli. Byli za mě strašně moc rádi.

„Půjdu tam s tím, že budu klukům normálně tykat a uvidím. Třeba to dopadne dobře.“

Těšíte se na hokej hodně?
Těším se stejně jako všichni kluci, takže strašně moc. Těším se na led i na kolektiv. Těším se na celý kemp a na to, jak to bude probíhat. Už se ani nemůžu dočkat.

Co od celé akce očekáváte?
Tréninky podle mě budou trochu náročnější než v klubu, ale s tím se dá počítat při každém reprezentačním srazu, ať už mládežnickém, nebo dospělým. Bude to náročnější, ale to mi vůbec nevadí. Těším se na kolektiv a jsem zvědavý na starší kluky, až uvidím, co dokáží na ledě. Jsem rád, že je budu moci sledovat a přiučit se od nich něco.

Foto: Markéta Křížová

Je tohle porovnání pro vás to nejcennější?
Samozřejmě. Jsem proti nim mladý kluk, ale nechci tím říct, že jsou staří. (culí se) Zkušenější určitě budou, takže se od nich budu chtít určitě přiučit. Budu se snažit, abych to potom na sobě i ukázal. Nechci tam jet jenom s tím, že se budu koukat a nic si z toho nevezmu.

Vraťme se ještě k přípravě: Vy jste měl hodně komplikované léto, viďte?
Suchá příprava a celé prázdniny byly hodně blbé, protože jsem byl v součtu dva měsíce doma, takže jsem musel něco dělat doma a na led jsem mohl zapomenout. Měli jsme kemp dvacítky v Brně, kde bylo přes dvacet kluků, kteří měli covid. Pár nás nemělo, já jsem byl v první várce negativní, ale po čtrnácti dnech jsem byl pozitivní, takže jsem byl 28 dní doma. Potom jsem byl týden až dva na suché v Brně, ale pak jsme byli zase další dva týdny doma. Nebylo to úplně dobré.

„Suchá příprava a celé prázdniny byly hodně blbé, protože jsem byl v součtu dva měsíce doma.“

Co pro vás bylo nejhorší?
Úplně nejhorší bylo, že jsem šel konečně do zápasu, mohl jsem být na ledě a hrát jako v normálních kolejích, ale odehrál jsem třetinu a konec. V mém prvním zápase ve Zlíně, kde uběhla třetina a pět minut, jsem dostal kolenem na stehno a šel jsem do kabiny, protože jsem na nohu nemohl ani došlápnout. V kabině jsem potom neseděl v klidu, byl jsem naštvaný, protože jsem prodělal, co jsem prodělal, a potkalo mě ještě tohle. Strašným způsobem mě to štvalo, takže jsem ze sebe emoce v šatně vyndal. Trvalo to asi tak pět dní a pak to bylo v pohodě. V přípravě jsem odehrál jednu třetinu, takže „skvělý“.

Byla to doposud vaše nejtěžší příprava?
Zatím byla asi nejtěžší a nejzajímavější. Doufám, že už taková letní příprava nikdy nebude.

„Zatím byla asi nejtěžší a nejzajímavější. Doufám, že už taková letní příprava nikdy nebude.“

Jak jste se udržoval v tempu, když jste byl dlouho doma?
Máme tu sportovní halu, takže jsem chodil do posilovny, chodil jsem běhat. S kamarády z vesnice jsme chodili hrát fotbal anebo tenis, prostě všechno možné, abych se udržel v nějaké kondičce. Tohle nebyl úplně problém, ale hokejista potřebuje být na ledě, což je to nejdůležitější. Na suchu to není úplně ideální trénink, abych se udržel v kondici, pak se přijde na led, kde je to úplně jiné. Trvá přibližně týden, než se do toho hráč pořádně dostane.

Co hokejová praxe a šikovnost?
To se úplně nezapomíná. Navíc máme s bráchou doma střelnici, kde jsme si mohli něco zkoušet. Myslím, že tohle nebyl úplně problém. Horší je rychlost bruslení a celkově fyzička, což bylo na ledě náročnější.

Foto: Markéta Křížová

Je výhoda, že můžete trénovat s bratrem Davidem?
Je paráda, že mezi sebou můžeme soutěžit. Není to jako zápas, ale aspoň o něco hrajeme, stejně jako třeba v tom fotbalovém zápase, kde se pořád pereme o výhru. Soutěžíme spolu stejně jako potom v každém zápase, kde chceme vždycky vyhrát. I když se to občas nepovede, vždycky do nich jdeme s touhou vyhrát. Aspoň tuhle soutěživost jsme si udrželi, takže to bylo pozitivní. Ale že jsem byl doma zavřený, když ostatní mohli trénovat, to úplná výhoda nebyla.

V přípravě i v úvodu ligy všechny týmy napříč kategoriemi padaly do karantény, zápasy se překládaly, teď se nehraje vůbec… Jaký z tohoto pohledu čekáte zbytek ročníku?
Já nechci nic předpovídat. Uvidíme, jak to dopadne. Doufám, že to všechno dopadne nejlépe, jak může. Určitě bych nechtěl, aby se to nedohrálo. To by bylo pro všechny kluky a pro všechny kluby to nejhorší. Přeju si, aby se to dohrálo, ale nechci to nijak konkrétně předvídat.

„Člověk si řekne, že to je parádní, je to vlastně za rohem, ale zároveň je to za dlouhou dobu, během které se toho může stát tolik.“

Pro vás osobně to taky není vzhledem k draftu ideální…
Draft teď úplně neřeším, ale je to pro nás samozřejmě trošku omezení. Ne jenom draftový ročník, ale všichni kluci se nemají jak předvést. Jak pak mají mladší ročníky kohokoliv zaujmout… Já v bráchově věku jsem se snažil hrát tak, aby si mě všiml nějaký klub a mohl jsem mít zase vyšší ambice. Brácha teď nemůže hrát, takže týmy nebudou vědět, co od něj čekat. Trochu ho zmapovaného mají, stejně jako ostatní kluky, ale není to bez těch zápasů úplně ideální.

Zůstaňme ještě u draftu: Co říkáte na první odhady, kde jste zatím nejvýše z Čechů?
Člověk si řekne, že to je parádní, je to vlastně za rohem, ale zároveň je to za dlouhou dobu, během které se toho může stát tolik. Hráč se může zvednout, ale i propadnout, takže na to teď vůbec nemyslím. Neřeším to, musím se soustředit na to, co je. Hlavně, aby se podařilo, abychom hráli, anebo alespoň trénovali.

O něco takového se snaží vedení Českého hokeje, které usiluje o možnost, aby dvacítka trénovala v litoměřické bublině. Je to i vaše přání, abyste mohl být s týmem?
Bylo by to pro nás všechny určitě parádní, protože dvacítka nemá žádný turnaj nebo pořádný zápas před mistrovstvím světa. Bylo by super, kdybychom mohli trénovat spolu a trochu si na sebe zvykli.

Máte mistrovství v Kanadě jako svůj cíl?
Jako cíl to určitě mám, ale – jak jsem říkal – ještě se může stát tolik věcí. Jestli tam pojedu, budu za to strašně rád. Určitě se tam budeme snažit se spoluhráči udělat co nejlepší výsledek.

Jaké vůbec bude hrát v bublině před prázdnou halou?
Úplně jsem o tom nepřemýšlel, ale pozastavil jsem se nad tím. Bude to trošku nezvyk, ale všichni kluci, kteří tam pojedou, ještě před nedávnem hráli juniorskou soutěž, takže vědí, jaké to je hrát před prázdnou halou. Každý rok chodí tisícovky fanoušků, takže to bude nezvyk. Určitě má ale pan trenér Mlejnek pravdu v tom, že ať je tam jeden fanoušek, nebo deset tisíc, my nebudeme měnit nic na tom, jak budeme hrát jako tým. Musíme odvést co nejlepší práci, a to se taky budeme snažit udělat.

Partneři HC ZUBR Přerov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz