NHL touží oslovit čínské fanoušky, v Šanghaji a Pekingu je i Gretzky

Foto: nhl.com

21. září 2017, 14:40

Václav Jáchim

V minulé sezoně oslavila NHL stoleté jubileum, před startem nového ročníku se její týmy představí v daleké Číně. Směr Asie v minulých dnech vyrazili hokejisté Los Angeles Kings a Vancouver Canucks, v nejlidnatější zemi planety uskuteční dvě přátelská utkání. První dnes uvidí Šanghaj, druhé v sobotu Peking. "Nemělo by jít o jednorázovou akci, naším zájmem je, abychom vytvořili pravidelnou událost. Každým rokem nebo v určitých intervalech," řekl Bill Daly, zástupce komisonáře Garyho Bettmana.

O první misi slavné soutěže do Asie nejde. Před 20 lety nastoupili v Tokiu hráči Anaheimu a Vancouveru, na japonských kluzištích se duely NHL hrály i v letech 1999 a 2000. Jenže liga nezakořenila. Zájem nebyl takový a na další akce tím pádem nedošlo. "Nebyli jsme patrně v pozici, kdy bychom dokázali vytvořit na japonském trhu potřebné podmínky, které by zvedly respekt fanoušků k hokeji," doplnil Daly.

Nyní míří interes NHL jinam. Čína nikdy nebyla hokejovou velmocí, ovšem v roce 2022 pořádá zimní olympiádu a tamní politické špičky mají velký zájem, aby šla výkonnost domácích hráčů nahoru. Navíc v zemi existuje značný potenciál nadšeného publika, o který stojí také basketbalová NBA nebo fotbaloví giganti jako Real Madrid, Manchester United, FC Chelsea a mnozí další.

Trh je pro NHL velmi lákavý, bossové ligy si přejí, aby se jim povedlo v novém prostředí zaujmout. "Věříme, že jsme schopni dostat hokej a náš byznys do širšího zájmu čínské veřejnosti," uvedl Daly. Zápasy Los Angeles a Vancouveru jsou pouze přátelské, nikoli oficiální, pro slavnou značku ovšem mají velký význam.

Lesk dodává mimo jiné i osobní přítomnost nejlepšího hokejisty všech dob. Součástí delegace NHL je  Wayne Gretzky (na snímku), který netají zvědavost. "V Číně jsem nikdy nebyl, víme o obrovském potenciálu země i tamního hokeje. A navíc, Kunlun v ruské soutěži trénuje můj dobrý přítel Mike Keenan," řekl někdejší unikátní útočník magazínu The Athletic.

Některé kluby zámořské soutěže podnikly v nedávné minulosti na čínském území vlastní aktivity, loni například Boston i za účasti Davida Pastrňáka. Kontaktů má přibývat, majitelé klubů NHL dobře vědí, že tahle cesta má smysl. Pokud půjdou obchodní plány dobře, mohlo by to pomoci také návratu hráčů NHL na olympijské hry.

Pro Pchjongčchang 2018 nebylo dohody dosaženo, Peking 2022 ale podle expertů vypadá docela optimisticky. "Chceme získat co nejvíc informací o čínském hokeji, protože další olympiádu tam berou velmi vážně. Číňané deklarují značný zájem o rozvoj našeho sportu, chtějí nové a nové hokejové školy. Tohle všechno zní velmi zajímavě," připustil Gretzky.

Zmíněné dva duely Kings a Canucks naznačí, zda představy NHL mají reálnou podporu. "Jde o nepopsaný list papíru. Doufáme, že zápasy nejlepších hráčů planety vzbudí v Číně pozornost," poznamenal Daly. NHL pečlivě vyhodnotí zájem o vstupenky, ohlas utkání i samotné přítomnosti v asijských končinách. Pokud všechno klapne, mohlo by jít o začátek nové dimenze elitní soutěže.

První dojmy znějí pozitivně. "Lidé jsou nadšeni, je to na nich patrné. Líbí se nám tady," řekl Ben Hutton, obránce Vancouveru. Podobně jako mistr světa z Prahy 2015 hovoří i Jeff Zatkoff, gólman Los Angeles: "Kdo ví, jestli se ještě do Číny někdy podíváme, je to pro nás velký zážitek." V průběhu sezony se NHL vydá mimo Severní Ameriku pouze jednou, 10. a 11. listopadu hostí švédský Stockholm bitvy základní části mezi Coloradem a Ottawou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz