Nesmíme polevit, říká za boleslavské dravce Hyka. Lukáš chce být jedničkou

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

27. září 2016, 21:07

Václav Jáchim

Vstup do základní části Tipsport extraligy neměli úplně maximální, ale oproti soupeři z Plzně na tom byli hokejisté Mladé Boleslavi ještě slušně. Zatímco Západočeši se trápí, svěřenci trenérů Výborného a Jelínka zvedají hlavu i pořadí v průběžné tabulce. V dramatické bitvě se Škodou brali tři body -zejména díky lepší efektivitě, důrazu a proměněným příležitostem. Dvě branky ze tří zařídila formace Hyka, Musil, Lenc, která se ve městě aut stává luxusní zbraní. "Daří se nám, jen nesmíme polevit a usnout na vavřínech," povídá Tomáš Hyka.

Členové zmíněného útoku už nejsou žádní zelenáči, ale do nejvyšší soutěže přinášejí svěží vítr. Ponechme stranou klišé, na hokej těchto kumpánů je nicméně radost pohledět. A navíc, všichni mají velký podíl na tom, že boleslavský hokejový stroj roztáří obrátky. Ve třech utkáních, jež předcházela bitvě s Plzní, nasbírala trojice dvanáct kanadských bodů. Teď je bilance ještě bohatší.

Ve 23. minutě zařídil Radan Lenc vyrovnání náskoku protivníka, v čase 52:27 přidal Tomáš Hyka celkově třetí trefu domácích, která byla nakonec vítěznou. "Je to velmi důležitý výsledek. Po zápase ve Vítkovicích jsme ukázali, že můžeme vyhrát dvě utkání po sobě. Předvedli jsme dobrý výkon a je super, že máme další tři body," pochvaluje si rychlonohý bruslař s neskutečně šikovnýma rukama. 

Pokud Hyka vydrží, zaklepe na dveře reprezentace. Totéž by se mohlo povést i Musilovi s Lencem, tihle tři si na ledě dovolí parádní věci. "Vyhovíme si, momentálně hrajeme dobře. Tentokrát super výkon, je na to však třeba neustále navazovat," kvituje Hyka. Středočeši nastupovali proti soupeři, který byl v tabulce pod nimi. Ovšem to nebylo vůbec podstatné. "Věděli jsme, co Plzeň hraje. Myslím, že jsme pro vítězství udělali víc. Od začátku jsme měli hodně šancí a byla otázka času, kdy nám to tam spadne," hlásí.

Ve třetí třetině vedla Mladá Boleslav o dvě branky a mířila za výhrou. Nakonec ji vydolovala, jenže Škoda v závěru snížila. "Udělali jsme tam dvě zbytečné chyby. Nejdřív faul, pak to Tomáš Voráček mohl poslat spíš do rohu než nahodit. A byl z toho brejk, podražení a trestné střílení. Plzeň snížila, trošku jsme ji dostali na koně. Ale zaplaťpánbůh jsme náskok uhlídali," těší Hyku. Radost má také Jan Lukáš. Pracovitý gólman odmakal v kleci poctivý duel. Inkasoval dvakrát, řadu jiných příležitostí chytil. Například způsob, jak betonem vyrazil tutovku Kubalíka, byl skutečně nádherný.

"První třetinu jsme nehráli podle našich představ, myslím, že jsme do toho vstoupili trošku laxně," hodnotí utkání někdejší brankář Olomouce, Sparty nebo pražského Lva. "Bylo to vidět, vzniky chyby, soupeř nás napadal a byl místy lepší. V kabině jsme si pak řekli, že to takhle nesmí být. Potom jsme už všechno dodržovali," vrací se k úvodní dvacetiminutovce. Sám se musel hodně činit. "Plzeň je kvalitní soupeř, určitě nepříjemný. Oni všechno střílí do brány. Vytvořili si dost šancí, vlastně v průběhu celého zápasu. Nelepí jim to, ale nebylo to nic snadného. Každopádně jsme rádi za vítězství, potřebujeme dělat body, protože v určitých částech zápasů míváme výkyvy. Pevně věříme, že náš hokej bude lepší a lepší," přeje si.

Jan Lukáš přispěl k úspěchu Bruslařského klubu 25 zásahy, v konkurenci Fina Tarkkiho si dál říká o příležitost a podporu. Sympatický gólman ovšem odmítá, že by mezi brankáři panovala nějaká řevnivost: "Vůbec ne. Už před sezonou jsem říkal, že Tuomas je kvalitní gólman. My si nějakým způsobem pomáháme a celkem to sedí. Chytat bude lepší z nás. Pokud to bude on, beru to tak, že na tréninku musím jít ještě víc a čekat na šanci." Nicméně netají, že být extraligovou jedničkou má za svoji dlouhodobou jasnou metu. "Je to tak. Dostal jsem příležitost, pro mě je to nová role. Doufám, že se s ní popasuju. A že půjdu ještě nahoru," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz