Nešlo o protest, říká Kovalčuk. Rusy prý zmátl otevřený východ z ledu

Foto: Michal Eger, cslh.cz

20. května 2015, 15:47

Adam Bagar

Možná ještě víc než o suverénní jízdě kanadských hokejistů se po jednoznačné finálové partii hovořilo o trapném vystoupení ruské sborné, jejíž hráči opustili ledovou plochu ještě před tím, než zazněla státní hymna Kanady. A průšvih byl na světě. Rusové se nyní snaží hledat nějaké vysvětlení, dokonce se vymlouvají na organizátory. "Otevření brány jsme pochopili jako signál – je čas na oslavu mistrů a vy jste tu zbyteční," hlásí kapitán Ilja Kovalčuk.

Rusové se ocitli pod palbou velké kritiky. Nejen fanoušků. Ale třeba i Mezinárodní hokejové federace v čele s Reném Faselem, ti všichni nechápali chování ruských hokejistů, kteří během závěrečného ceremoniálu opustili předčasně led O2 Areny a zmizeli pod vedením kapitána Kovalčuka ještě před zazněním kanadské hymny.

Dvaatřicetiletý ruský hokejista kritice nerozumí. A celý incident ruského národního týmu se snaží vysvětlit. "Chtěl bych zdůraznit, že z naší strany nešlo o protest, jak se píše na internetu. Kanaďanům jsme na znak úcty podali ruce, pak jsme si vzali stříbrné medaile a poslechli si ještě slavnostní řeč," popisuje kapitán Ilja Kovalčuk.

"Když pak měla zaznít píseň šampionů, začaly na led padat konfety. V tu chvíli se otevřela brána směřující do novinářské mix zóny. Pochopili jsme to jako signál, že je čas na oslavu mistrů a my tam jsme zbyteční, proto jsme se odebrali z ledu. To je asi vše, co bych k tomu "protestu" řekl," prozrazuje Kovalčuk pro Sport-Express.

Těžko říct, zda mu ale fanoušci po celém světě uvěří. "Myslím, že toto téma je teď velmi vděčné, ještě jednou bych jménem celého týmu rád všechny ubezpečil, že v tom není potřeba hledat žádné podtexty," zdůrazňuje Kovalčuk s tím, že zámořské mašině blahopřeje ke zlatým medailím. "Jsme však připraveni na odplatu," dodává.

Naopak generální manažer ruské reprezentace Andrej Safronov přiznává, že jeho družina pochybila. "Mužstvu nic nebránilo, aby zůstalo na ledě, bylo to organizační nedorozumění. Nikoliv organizátorů, ale naše. Je to pro nás ostudné a nepříjemné. Nebyl v tom opravdu žádný úmysl, šlo o vniřní chybu našeho týmu," říká Safronov.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz