Neprošel draftem, přesto vybojoval smlouvu. Obránce Vála patří Dallasu

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

Je to unikátní kousek, který se povede málokterému z českých hokejových mladíků. Ondřej Vála neprošel draftem NHL, ovšem zabral a vybojoval kontrakt v NHL coby volný hráč. Někdejší pardubický obránce přesvědčil vedení Dallasu a má jistotu, že další období stráví v organizaci Stars. "Pro Ondru to je bezpochyby úspěch, s Dallasem podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu, která je dvoucestná," řekl hokej.cz zástupce hráče Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

Upsat se klubu slavné ligy na konci září, to nebývá jen tak. Míst zbývá málo, karty jsou většinou dávno rozdané. Ale občas se stane, že některá z mladých tváří přesvědčí na nováčkovských turnajích, případně v kempech. Ondřej Vála přesně tohle dokázal.

Účastník letošního mistrovství světa osmnáctiletých a loňského Memoriálu Ivana Hlinky patří do skupiny perspektivních českých beků, jako jsou Libor Hájek, Vojtěch Budík, Ondřej Kachyňa. První dva uspěli v draftu: Hájka brala Tampa Bay, Budíka zase Buffalo. Vála se nyní přidal, bude se rozvíjet v organizaci Dallasu.

Uzavřený kontrakt je pro něj osobním úspěchem. "Mám ohromnou radost, je to velká vzpruha po zklamání z draftu. Na nováčkovském kempu jsem poznal mnoho skvělých hokejistů, o to více si podepsání smlouvy vážím. Absolvoval jsem náročnou letní přípravu a tu jsem dokázal především v prvních třech zápasech na kempu prodat," uvedl Vála.

Po neúspěchu v červnovém draftu se Vála zúčastnil nováčkovského kempu Philadelphie, následně totéž absolvoval v Dallasu. "Chtěl bych poděkovat svým agentům Craigu Osterovi a Robertovi Spálenkovi, kteří mi zajistili možnost poprat se o šanci. Dokázali mě nakopnout ve správnou chvíli. Teď mě čeká další sezona ve WHL, každý zápas i trénink mě mohou posunout k vysněnému startu v NHL,“ dodal Vála.

Ačkoli urostlý zadák vždycky těžil z kvalitního bruslení a dobrých fyzických předpokladů, během loňského angažmá v juniorském týmu Kamloops Blazers na sobě musel hodně zapracovat, aby měl šanci oslovit kluby NHL. "Ondrovi jsme už loni zajistili účast na speciálním kempu v Kanadě, kde potkal mnoho hráčů draftovaných později v prvním a druhém kole. Ondra se potřeboval trošku déle adaptovat na zámořský hokej, z českého mládežnického hokeje si přinesl některé špatné návyky," připomněl Robert Spálenka.

Během minulého ročníku sehrál Vála za Kamloops i s play off 79 utkání Western Hockey League, vstřelil čtyři góly a přidal 18 nahrávek. Za úspěch v Dallasu podle Spálenky vděčí především tvrdé dřině posledních měsíců. "Ondrovi jsme promluvili do duše a on si uvědomil, že šance sama nepřijde. Na léto jsme mu zajistili důkladnou přípravu s individuálním kondičním trenérem a tvrdou práci dokázal přetavit také v dobré výkony na ledě. Je to kvalitní obránce s ohromnými fyzickými předpoklady, v Dallasu si toto uvědomují. Z hráčů se stejným statusem podepsal nejlepší smlouvu v zámoří za poslední tři roky,“ uzavřel hráčův agent

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz