Nepovedený vstup do Karjaly. Češi podlehli Švédsku, trefil se jen Chlapík

Foto: Jan Beneš, Český hokej

(LINKÖPING, od našeho zpravodaje) Začátek nové reprezentační sezony si čeští hokejisté zřejmě představovali jinak. Úvodní bitvu na Karjala Cupu jasně ovládlo domácí Švédsko, národní tým v Linköpingu vyšel bodově naprázdno.

Češi nastoupili v očekávané sestavě, po bleskovém přeletu z Moskvy se do ní vešel také obránce Jakub Jeřábek. Mezi tři tyče se podruhé v reprezentační kariéře postavil Petr Kváča.

Už na startu 3. minuty se v samostatném úniku zjevil Smejkal, jeho kličku ale pokryl gólman Johansson.

Sympatický začátek ze strany národního týmu utnul až Pontus Holmberg, který si od mantinelu vybruslil před branku a bekhendovým zakončením překonal Kváču – 1:0.

Od té doby hýřili hráči ve žlutých dresech aktivitou a několikrát nebezpečně zahrozili před hostující klecí. Mírný tlak zužitkovali v 15. minutě: rána Landera českému brankáři propadla a kotouč do sítě dorazil Carl Klingberg – 2:0.

Zaplněnou Saab Arenu málem potřetí rozradostnil Lander, jenže proti jeho šanci se zaskvěl Kváča. Na druhé straně pálil Kaše v oslabení pouze do Johanssona. 

Pár minut před druhou sirénou mohl v přečíslení snížit Stránský, kotouč mu ale v klíčovou chvíli přeskočil hokejku. A tak v čase 38:52 udeřil během početní výhody střelou z první Jesper Olofsson – 3:0. 

Ještě hůř pak národnímu týmu bylo, když se po dalších 35 vteřinách hry pokusem z otočky prosadil Anton Bengtsson – 4:0. 

Švédsko v poslední části vysoký náskok poctivě bránilo a nepouštělo svěřence Filipa Pešána do souvislejšího náporu.

O jediný zásah hostujícího celku se na konci duelu postaral Filip Chlapík, jenž po šťastném odrazu za brankou Tre Kronor trefil odkrytou klec – 4:1.

Šanci na reparát bude mít reprezentace v sobotu od 17 hodin proti Finsku, o den později pak narazí na výběr Ruska. 

Výsledek prvního utkání české reprezentace na turnaji Karjala:

ŠVÉDSKO – ČESKO 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Holmberg, 15. C. Klingberg (Lander, Bromé), 39. Olofsson (Tömmernes, Everberg), 40. A. Bengtsson (Holmberg, Djuse) – 58. Chlapík (Sklenička).
Rozhodčí: Nord, Sjöqvist – Yletyinen, Malmqist.
Vyloučení: 1:2.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 20:18.
Nejlepší hráči: Lars Johansson (SWE) – Matěj Stránský (CZE)
Diváci: 7 482.
Švédsko: Johansson – Pudas, Tömmernes, Folin, Djuse, Hansson, Själin – C. Klingberg, Lander, Bromé – A. Bengtsson, F. Olofsson, Holmberg – Viksten, Linus Johansson, Nygärd – Olofsson, J. de La Rose, Everberg. Trenér: Garpenlöv.
Česko: Kváča – Jiříček, J. Jeřábek, D. Sklenička, Pavel Pýcha, Pyrochta, Ščotka, D. Mašín – M. Řepík, F. Chlapík, D. Kaše – Blümel, Michael Špaček, M. Stránský – Flek, Jašek, Smejkal – L. Horký, O. Najman, P. Kousal. Trenér: Pešán.

Další program turnaje Karjala 2021

Čtvrtek 11. listopadu:
17:30 Rusko – Finsko (v Helsinkách)

Sobota 13. listopadu:
13:00 Švédsko – Rusko (v Helsinkách)
17:00 Finsko – Česko (v Helsinkách)

Neděle 14. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (v Helsinkách)
16:30 Finsko – Švédsko (v Helsinkách)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz