Nemám co měnit, říká Sklenička o Jokeritu. Proč na sraz dorazil později?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

2. dubna 2021, 11:05

Josef Prášek

S Jokeritem Helsinky letos vypadl v prvním kole play off už po čtyřech zápasech. Bek David Sklenička za sebou má dvě mistrovství světa mužů. V úterý se připojil k národnímu týmu a zabojuje o další účast na světovém šampionátu.

„Já prvně mluvil s Jardou Špačkem hned poté, co jsme v klubu vypadli. Zkontaktovali jsme se a nějak jsme se domluvili,“ popisuje David Sklenička svou účast na reprezentačním kempu.

Přišel ale zádrhel. „Asi jsme se blbě pochopili. Nejdřív jsem nevěděl, zda budu k dispozici už 30. března. I proto jsem nejdříve nefiguroval na původní nominaci. Potom jsme se spojili znova a já jsem říkal, že když bude potřeba – už můžu,“ vykládá čtyřiadvacetiletý bek.

„Pak záleželo na tom, jak to dopadne s Filipem Králem, zda odcestuje do Toronta, nebo ne,“ odtajňuje.

„Pak záleželo na tom, jak to dopadne s Filipem Králem, zda odcestuje do Toronta."

A to se skutečně stalo. Sklenička tak opět zabojuje o světový šampionát. Účastnil se už dvou, a to v letech 2018 a 2019.

Jak je připravený na další výzvu? „Ani nevím, jak dlouho tady vydržím. Budu se snažit, abych se tady udržel co nejdéle,“ odpovídá rodák z Rokycan.

Česká hokejová reprezentace se příští týden rozšíří na 28 hráčů! ?

Zveřejnil(a) Hokej dne Čtvrtek 1. dubna 2021

Ten má za sebou druhý rok v Jokeritu Helsinky. „Byla to divná sezona asi pro všechny, kteří nastoupili. Spousta karantén a téměř všichni si prošli covidem,“ zamýšlí se nad letošním ročníkem.

Jeho celek narazil ve čtvrtfinále na Lokomotiv Jaroslavl, ale Jokerit vypadl po výsledku 4:0 na zápasy. „Jako tým nemůžeme být spokojení, když jsme vypadli hned v prvním kole v play off,“ mrzí Skleničku.

Všechna utkání série se odehrála na ledě soupeře. „Já ani nevím, zda to byla velká nevýhoda. Ve Finsku by byly prázdné tribuny. V Jaroslavli alespoň nějací fanoušci byli – polovina kapacity se mohla naplnit. Asi to pro nás bylo nakonec lepší,“ odmítá, že by to mělo vliv na výsledek.

„V Jaroslavli alespoň nějací fanoušci byli. Asi to pro nás bylo nakonec lepší."

„V Helsinkách bychom nemohli mít žádné publikum. Je to velký rozdíl, když na stadionu nejsou,“ vysvětluje účastník juniorského mistrovství světa z roku 2016.

A že se hrály všechny duelu v Rusku? Důvod byl i další. „Kdyby ve Finsku někdo chytil covid, museli by do karantény všichni, kteří ho ještě neměli, nebo měli před delší dobou. Přišli bychom třeba až o deset hráčů,“ říká Sklenička.

I přes hořký konec sezony nechce změnu. Smlouvu má i na další rok. „Z mé strany není co měnit. Doufám, že si mě tam nechají a budu tam hrát i další sezonu,“ doufá.

Foto: jokerit.com

„Ve Finsku to je snad jedna z nejlepších destinací pro KHL. Nestěžuju si, život tam je perfektní. Nic mi nechybí a je o nás dobře postaráno,“ pochvaluje si angažmá v Jokeritu.

V týmu navíc není jediným Čechem. V obraně má parťáka Jakuba Krejčíka. „Někdy jsme se i navštívili doma a bylo to lepší, než kdybych tam byl sám. Mohli jsme si navzájem pomoct, a to je jen dobře,“ praví na adresu devětadvacetiletého beka.

„Když se nám nedaří, tak trenér přepne i do finštiny."

Štace v severské zemi mu svědčí, nevadí mu ani cestování. „Většinou to nejsou ani dlouhé lety. Máme v podstatě jen jeden dlouhý trip za sezonu. To si odbydeme najednou a pak máme zase jen maximálně dvouhodinové lety,“ popisuje přelety v KHL.

„Oproti AHL to je lepší. Tam jsem jezdil autobusem každou cestu šest hodin,“ usmívá se.

A jak komunikuje se spoluhráči? „Převážně se mluví anglicky, a to i na poradách. Když se nám nedaří, tak trenér přepne i do finštiny,“ směje se Sklenička.

„S angličtinou si ale vystačíme. Není potřeba se učit moc Finsky, je to moc náročný jazyk,“ poukazuje hráč, který dvakrát obsadil třetí místo s extraligovou Plzní.

Jan ŠČOTKA si po skvělé sezoně v HC VERVA Litvínov řekl nejen o pozvánku do Česká hokejová reprezentace, ale i angažmá ve ??! ??

Zveřejnil(a) Hokej dne Čtvrtek 1. dubna 2021

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz