Největší hvězdy chybí. Spojené státy oznámily nominaci na MS

Foto: Markéta Křížová

6. května 2022, 13:43

Ondřej Mach

Po Velké Británii odhalily finální soupisku pro šampionát ve Finsku také Spojené státy. Zámořský celek tak trochu tradičně vynechal z nominace největší opory, na koho ukázal trenér David Quinn?

Americká výprava zahrnuje tři brankáře, osm obránců a třináct útočníků. Drtivá většina kádru letos působila za mořem, výraznější hvězdy v něm ale nenajdete.

„Máme skvělou skupinu hráčů, o kterých víme, že budou naši zemi skvěle reprezentovat,“ uvedl generální manažer Ryan Martin.

Role defenzivního lídra bezpochyby připadne Sethu Jonesovi. Všestranný zadák dokáže být hodně produktivní a se svými tělesnými parametry navíc platný také v defenzivní činnosti.

„Máme skvělou skupinu hráčů, o kterých víme, že budou naši zemi skvěle reprezentovat.“

Od loňského léta má nové působiště: Chicago jeho přednosti ocenilo obrovským kontraktem na 76 milionů dolarů. První rok ve Windy City se mu z hlediska produktivity vydařil, v jiných ohledech to ale nebylo úplně ono.

A mimochodem, na šampionátu ve Finsku si s ním zahraje jeho bratr Caleb. O tři roky mladší obránce patří od minulého července rovněž Blackhawks.

Jako známější jména můžeme označit ještě beky Natea Schmidta a Andrewa Peekea. Do nominace se vešel i nejmladší z bratrského klanu Hughesů – osmnáctiletý Luke, čtyřka draftu 2021.

V brankovišti bude americký výběr nejspíš spoléhat na Alexe Nedeljkovice. Perspektivní gólman za sebou má první rok v organizaci Detroitu, předtím se otrkával v Carolině. Sezonu v NHL dokončil ještě Jon Gillies.

Útočné řady zřejmého tahouna postrádají. Restartovat svou kariéru v Arizoně se pokouší Alex Galchenyuk, někdejší trojka draftu a hráč Montrealu nebo Pittsburghu.

Jinak se ale nominace skládá z borců, kteří mají v NHL spíš okrajovou roli. Olympijskou atmosféru v únoru okusilo trio Strauss Mann, Sean Farrell a Ben Meyers, minulý rok na MS v Rize se představil jen Alexander Chmelewski.

Spojené státy vstoupí do mistrovství světa 13. května soubojem s Lotyšskem, v rámci skupiny B narazí mimo jiné na českou reprezentaci. Ještě předtím odehraje v dějišti turnaje přípravný duel proti Kanadě.

Zopakuje loňský bronzový úspěch?

Nominace Spojených států na MS ve Finsku

Brankáři
Jon Gillies (New Jersey, NHL), Strauss Mann (Skelleftea, SWE), Alex Nedeljkovic (Detroit, NHL).

Obránci: 
Nick Blankenburg (Columbus, NHL), Jordan Harris (Montreal, NHL), Luke Hughes (Univ. of Michigan, NCAA), Caleb Jones (Chicago, NHL), Seth Jones (Chicago, NHL), Jaycob Megna (San Jose, NHL), Andrew Peeke (Columbus, NHL), Nate Schmidt (Winnipeg, NHL).

Útočníci: 
Riley Barber
(Detroit, NHL), Kieffer Bellows (Islanders, NHL), Thomas Bordeleau (San Jose, NHL), Alexander Chmelewski (San Jose, NHL), Sean Farrell (Harvard Univ., NCAA), Alex Galchenyuk (Arizona, NHL), Adam Gaudette (Ottawa, NHL), John Hayden (Buffalo, NHL), Sam Lafferty (Chicago, NHL), Vinni Lettieri (Anaheim, NHL), Karson Kuhlman (Seattle, NHL), Ben Meyers (Colorado, NHL), Austin Watson (Ottawa, NHL).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz