<

Nejsme na výletě, hlásí Kubíček. Chceme vyhrát, uděláme pro to všechno!

Foto: Česká hokejová reprezentace

4. listopadu 2017, 13:51

Martin Voltr

Větší turnaj ještě nikdo z nich neabsolvoval. Co znamenají v osmnáctce a dvacítce světové šampionáty, tím je pro kategorii do 17 let turnaj World Hockey Challenge. Čeští hokejisté se usadili v kanadském Dawson Creeku, uspěli v generálce se Švédskem a těší se na nedělní start!

Do kanadské provincie Britská Kolumbie se turnaj vrátil po dvou letech, loni se konal na jihu země u hranic se Spojenými státy. Česká reprezentace si dlouhou cestu rozdělila noclehem ve Vancouceru, po příletu na místo ji přivítal sníh a teploty hluboko pod nulou. Únavu postupně sklepala a v neděli v 19 hodin místního času půjde na věc.

„Všichni kluci se těšíme. Možná tam bude i lehká nervozita, ale věřím, že to zvládneme. Musíme hrát jako tým a bude to dobré,“ věří obránce Šimon Kubíček.

Přípravný duel se Švédskem přinesl českým mladíkům vítězství 3:1, které je cenné hlavně pro jejich psychiku. V první řadě si ale mohli zvyknout na zámořské kluziště, což je extra důležité s ohledem na složení jejich skupiny, v níž mají Spojené státy a dva kanadské výběry.

„Určitě to je těžká skupina. Je dobře, že jsme měli přípravný zápas, abychom si malé hřiště oťukali. S Američany jsme už hráli, sice na větším hřišti v Porubě, ale už jsme mohli vidět jejich hokej. A Kanaďani budou hrát podobně,“ tuší Kubíček. Stejně jako většina spoluhráčů ví, co ho čeká. „Oni jsou hrozně rychlí, mají rychlý přechod před střední pásmo. Všechno tlačí do brány. Obránci podporují útok a pak se všichni rychle přepínají do obrany, blokují střely. Budě těžké se proti nim prosadit,“ přemýšlí.

Haken před World Hockey Challenge: Chceme otočit loňský výsledek »

Na domácím turnaji Češi zasypali Američany 50 střelami, přesto v souboji o zlato prohráli 3:5. Dva rozdílové góly přitom inkasovali v posledních pěti minutách. Aspoň si ale ukázali, že s nimi můžou v pohodě hrát. „Útok máme dobrý a myslím, že taky umíme jít do brány. Ještě teď na malém hřišti to bude víc potřeba, co nejvíc střílet. Hlavně ale musíme vycházet z kvalitní obrany,“ nabádá český zadák.

Šimon Kubíček se určitě bude podílet na obojím. Jeho hlavní povinnosti jsou samozřejmě v defenzivě, ale vedle toho vydatně pomáhá útoku. A to je znát na jeho bodovém kontu. V Porubě zapsal šest bodů za gól a pět nahrávek, v extralize staršího dorostu letos během 14 duelů vstřelil šest branek a přidal čtyři asistence. O kategorii níž v loňské sezoně dokonce sbíral víc než bod na zápas!

Patnáctiletý mladík se proto v Českých Budějovicích řadí mezi nepostradatelné hráče. „V klubu dostávám hodně prostoru na ledě, v přesilovkách i jindy. Snažím se podporovat útok a trefovat bránu, občas mi tam taky nějaký gól padne. Asi i kvůli tomu si mě trenéři vybrali,“ říká.

Zároveň si ale uvědomuje, že domácí soutěž a mezinárodní scéna jsou dvě různé věci. „Je to hlavně dobré porovnání s kluky z jiných zemí. Hokej je určitě rychlejší a kvalitnější ve všem. Teď to bude hodně o rychlosti, takže musíme přidat,“ opakuje.

Předešlým výběrům se na World Hockey Challenge výsledkově nevedlo. Odehrály sice spoustu vynikajících zápasů, ale v konečném zúčtování to přišlo vniveč. Hokejisté ročníku 2001 (a mezi nimi i Nick Malík z ročníku 2002) teď touží prolomit bránu čtvrtfinále, domů se nechtějí vracet s prázdnou.

„Máme výbornou partu,“ pochvaluje si Kubíček. A na jakou metu pomýšlí? „Cíle máme určitě ty nejvyšší. Nejsme tady na výletě, chceme to vyhrát. Doufám, že se to podaří. Uděláme pro to všechno!“ slibuje závěrem.

Foto: Studio Cartier

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz