Nejen Plekanec. Které další hvězdy hrály v první lize?

28. listopadu 2018, 10:21

Marek Hedbávný

Druhou nejvyšší soutěž brzy rozzáří Tomáš Plekanec, někdejší reprezentační kapitán a hokejista s 1 001 zápasy v NHL.

Přes tisíc startů zapsalo v NHL jedenáct Čechů. Zní to neuvěřitelně, ale hned šestice z nich alespoň krátce působila v první lize. Kromě Plekance a Jaromíra Jágra jde o Patrika Eliáše (o jeho netradičním působení v Třebíči si můžete přečíst samostatný článek), Radka Dvořáka, Václava Prospala a Radima Vrbatu.

Prospal s Dvořákem pomohli Českým Budějovicím k postupu během výlukové sezony 2004/2005. Tehdy se na jihu Čech sešel nejlepší tým v prvoligové historii: v brance chytal Roman Turek, v obraně byli Stanislav Neckář, Radek Martínek, Andrew Ference a v útoku například Radek Bělohlav. Řada z těchto hráčů tehdy byla na vrcholu kariéry, přesto České Budějovice málem vypadly v semifinále s Chomutovem (viz tento článek).

Foto: hcmotor.cz

Jágr není jediným olympijským vítězem z Nagana, který startoval v první lize. Hráli v ní ještě Jiří Dopita (Olomouc), Jan Čaloun (Ústí n/L a Vrchlabí), David Moravec (Opava, Havířov, Šumperk) a Libor Procházka (Písek).

Vladimír Růžička starší v době svého působení na Slavii, Jiří Šlégr při epizodní štaci v Karlových Varech a Roman Čechmánek během angažmá na Vsetíně ještě olympijskými vítězi nebyli. První dva jmenovaní už nicméně byli obrovskými hvězdami.

Spolu s Čechmánkem bojoval v prvoligové sezoně 1993/1994 na Lapači exreprezentant Rostislav Vlach. Zapomenout se nesmí ani na Libora Dolanu (Havlíčkův Brod), Františka Musila (Karlovy Vary a Jihlava), Ladislava Šmída (Benátky n/J), Václava Nedorosta (Motor), Petra Tenkráta (Kladno a Ústí n/L) či Milana Krafta (Chomutov).

Petr Nedvěd a Jaromír Jágr po zápase Benátek s Kladnem.

Petr Nedvěd a Jaromír Jágr po zápase Benátek s Kladnem. | Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Zajímavé osudy přivedly do první ligy Petra Nedvěda (Liberec a Benátky n/J) nebo Martina Pruska (Olomouc) s Václavem Varaďou (Ústí nad Labem). V nižší soutěži bavili fanoušky i dva borci ze zlaté éry českého hokeje: David Výborný (Ml. Boleslav) a Jan Hlaváč (Kladno a Benátky n/J).

Dva zápasy během výluky 2012/2013 sehrál doma v Mladé Boleslavi Radim Vrbata. Mateřským klubům na sklonku kariéry pomáhali Martin Škoula (Litoměřice), Aleš Kotalík (Motor), Viktor Ujčík (Jihlava) či Tomáš Kaberle (Kladno).

Kromě Ference ozářili první ligu i další známí cizinci: Niko (Litoměřice) a Sami (Brno) Kapanenové, Josh Gratton (Kladno), Anton Kurjanov (Kladno), Miroslav Hlinka (Chomutov), Peter Pucher (Kometa) nebo Brendan Morrison (Třebíč). Brzy by k nim mohl přibýt James Wisniewski, o kterého usiluje Kladno.

David Moravec v dresu havířovských Pantherů.

David Moravec v dresu havířovských Pantherů. | Foto: Eva Streichsbierová, hcdukla.cz

Poznámka: Do článku jsme se snažili zahrnout pouze hráče, kteří byli slavní už v době svého působení v první lize. Nejmenovali jsme hokejisty, kteří se na začátku kariéry mihli v první lize a až potom se proslavili. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz