Nejdřív šichta, pak euforie! Češi skolili Němce, v Bratislavě hrají o medaile!

Foto: Alena Zapletalová

23. května 2019, 22:23

Václav Jáchim

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Byla to ohromná bitva. A také nervy. Čeští hokejisté svedli ve čtvrtfinále světového šampionátu napínavý souboj s houževnatými Němci. Dlouho vyrovnaný duel zlomil ve 45. minutě kapitán Jakub Voráček, hokejisté pak přidali další trefy a slaví postup! Na mistrovství světa budou hrát poprvé od roku 2015 o medaile, v sobotu od 19:15 je čeká velké semifinále proti Kanadě.

Před utkáním trenérský štáb českého výběru zvažoval změny v útočných formacích, nakonec k jedné došlo. Jakuba Vránu nahradil ve druhé formaci Filip Chytil, který předtím byl mimo základní sestavu. Tentokrát potkal stejný úděl střelce z Washingtonu. Do branky se postavil Patrik Bartošák, záda mu kryl Šimon Hrubec, jelikož Pavel Francouz nebyl zdravotně fit.

Češi do utkání vstoupili aktivně. Hned ve druhé minutě měli velkou možnost: Gulaš pálil, Kovář bohužel nestihl přesně zakončit následnou dohrávku. Němci se chvíli srovnávali s nasazením českých hokejistů, po vyloučení Nowaka nebezpečně střílel Řepík. Z dobré pozice minul Chytil. Němci postupně srovnávali krok, ve 13. minutě českým fanouškům zatrnulo. Na Bartošáka se hrnul osamocený Draisaitl, ovšem gólman Třince sebral hvězdě Edmontonu radost a podržel tým.

MS 2019: Jan Kovář po postupu do semifinále

V 15. minutě fauloval Palát v nebezpečné pozici a nejspíš zachránil národní tým od inkasované branky. Na přelomu první a druhé třetiny pykal na trestné lavici Hager, nicméně česká přesilovka neuspěla. Hokejisté potřebovali dát vedoucí gól, aby získali jistotu, soupeř by musel otevřít hru a ne pouze vyčkávat zakopán na vlastní modré čáře. Po vyloučení Gudase likvidoval Bartošák další pokus Draisaitla, ke gólu nevedla ani souhra bratrů Zohornových.

Blízko radosti byl ve 32. minutě Palát, ale trefil tyč. V čase 33:41 se už skóre měnilo, Jan Kovář si potáhl puk za beka a bleskově namířil k tyči – 1:0. Češi konečně našli způsob na německou defenzivu, jenže v čase 37:46 bylo vyrovnáno. Bartošák nepřesně rozehrál puk, od zadního mantinelu ho Tiffels nahrál mezi kruhy Franku Mauerovi a útočník Mnichova napnul síť – 1:1. Do konce druhého dějství mohli reprezentanti znovu odskočit, ve slibné pozici ovšem minul Voráček.

Český kapitán si všechno vynahradil po startu třetí třetiny. Češi využili nepřesnost v německé rozehrávce, nabruslili do přečíslení. Jakub Voráček vystřelil, Grubauer vyrazil, ovšem podruhé už se lídr Philadelphie nemýlil – 2:1. Tahle trefa byla ohromně důležitá, z českých hokejistů spadl balvan. Dál zápasili s nesmlouvavým sokem, ale dýchalo se jim lépe. Třetí gól mohl přidat Hynek Zohorna, leč nestihl zamést kotouč do odkryté klece. Na opačné straně byl hodně nebezpečný Draisaitl.

Českou obranu vymotal Hager, načež Ehlize vychytal Bartošák. V čase 51:41 přidal národní tým další zásah, nádhernou ránou nedal Grubaurovi šanci Dominik Kubalík – 3:1. Hokejisté se definitivně zbavili závaží, v 54. minutě přidal další gól Ondřej Palát – 4:1. A bylo hotovo. V závěru hrál ještě soupeř dlouho bez brankáře, ovšem marně. Devět vteřin před sirénou podruhé v utkání trefil Jan Kovář – 5:1.

MS 2019: Říha po výhře nad Německem

Svěřenci trenéra Říhy rázně odpojili snaživého soka a slaví postup. Česká reprezentace bude poprvé od roku 2015 hrát na mistrovství světa o medaile, v sobotu ji čeká velké semifinále proti Kanadě.

Výsledek čtvrtfinále MS 2019:

ČESKO – NĚMECKO 5:1 (0:0, 1:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 34. Jan Kovář, 45. Voráček (Simon), 52. Kubalík (Jan Kovář, Hronek), 54. Palát (Kolář), 60. Jan Kovář (Moravčík)  – 38. Mauer (Tiffels)
Rozhodčí: Öhlund (Švédsko), Tufte (USA) – Goljak (Bělorusko), Nikolainen (Finsko).
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 34:22 (11:6, 8:8, 15:8).
Diváci: 9 032.
Česko: Bartošák – Hronek, Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, Sklenička – Voráček, Simon, Frolík – Chytil, Faksa, Jaškin – Gulaš, Jan Kovář, Kubalík – Řepík, T. Zohorna, Palát – H. Zohorna. Trenéři: Říha, Reichel a Mlejnek.
Německo: Grubauer – Holzer, Moritz Müller, Seider, Y. Seidenberg, Nowak, Jonas Müller, Reul – Hager, Ehliz, Draisaitl – Plachta, Eisenschmid, Michaelis – Mauer, Kahun, Tiffels – Noebels, Fauser, Pföderl – Loibl. Trenéři:Söderholm, C. Murphy, Dallaire, Abstreiter a Reinprecht.

Další program MS

Sobota 25. května – semifinále:
15:15 Rusko – Finsko (Bratislava)
19:15 Kanada – Česko (Bratislava)

Neděle 26. května:
15:45 Utkání o bronz (Bratislava)
20:15 Finále (Bratislava)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz