Nejdřív Frankfurt, pak Rusko. Někteří krajánci vyrazí do KHL společně

Foto: cska-hockey.ru

7. července 2020, 16:36

Václav Jáchim

To tady ještě nebylo! Aby kluby ruské KHL měly včas k dispozici zahraniční krajánky, některé z nich se dohodly na společném postupu a pošlou pro hráče letecký speciál. Ten ve středu dorazí do Německa, odkud pak zamíří zpátky směr velká východní země.

Příčina je jasná – pandemie koronaviru a její důsledky. „Klubům je třeba pomoci, aby mohly včas zahájit společnou přípravu. Proto jsme jednali s vládními orgány se snahou, ať je zahraničním hokejistům umožněn bezproblémový vstup do země," řekl před několika dny šéf ruského hokeje Vladislav Treťjak.

Cestování do Ruska je aktuálně omezeno, letecké společnosti ani nenabízejí moc vhodných letů. Cizinci by měli jít po příletu do karantény, což u hokejistů není ideální. Dva týdny v izolaci je dost, přípravy týmů totiž začínají už brzy – kolem 15. července.

Foto: hcvityaz.ru

Některé kluby se tedy dohodly, že pošlou do Evropy letecký speciál. „Vím, že se to týká Magnitogorsku, Jekatěrinburgu, Ufy, Jaroslavle nebo moskevských týmů. Na palubě by měli být čeští kluci, ale i Finové, Švédové a hráči z dalších zemí," říká agent Vladimír Vůjtek ze společnosti Eurohockey Services, jejíchž klientů se akce také týká.

Z Prahy do Frankfurtu ve středu odletí Jiří Sekáč (na snímku), Jakub Jeřábek a Andrej Nestrašil. „Z Německa by letadlo mělo mířit do Jekatěrinburgu a pak do Magnitogorsku, poslední zastávkou má být Jaroslavl, kam moskevské kluby pošlou hráčům odvoz," přibližuje Vůjtek.

Ruské média zmiňovala, že podobným způsobem využijí letadlo také Češi z Traktoru Čeljabinsk. Ale v jejich případě je to trochu jinak. „Traktor začíná soustředěním v Minsku, Roman Will, Tomáš Hyka a Lukáš Sedlák tedy poletí z Prahy po vlastní ose," konstatuje zástupce hráčů Aleš Volek ze společnosti ALVO Sport.

Foto: hctraktor.org

Do leteckého speciálu měl původně usednout také Jakub Kovář. Jenomže zkušený brankář nemá pracovní víza. „Úřady byly dlouho zavřené, k otevření došlo až 1. července. Loni jsem měl všechny dokumenty včas, i letos bych si to vyřídil v průběhu jara. Teď ale ta možnost nebyla," Gólman Jekatěrinburgu bude muset vyrazit individuálně „Zatím toho moc nelétá, nebude snadné najít vhodný spoj," uvědomuje si.

Zatímco jiné evropské soutěže zahájí s ohledem na koronavirus později, například německá DEL a finská Liiga až v říjnu, Rusové chystají úvodní zápas soutěže už na 2. září. „Je to náš plán. Situaci sledujeme a jsme připraveni reagovat, nicméně věříme, že tenhle termín bude reálný," uvedl šéf soutěže Alexej Morozov.

Kluby Kontinentální ligy se do společné přípravy pustí v polovině tohoto měsíce, většina z nich ale zrušila evropská soustředění a zůstane na území bývalého Sovětského svazu. Pouze CSKA Moskva, Petrohrad a některé další týmy krátce vyjedou za přípravou do Finska.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz