Nejdřív chaos, teď už snad klid, hlásí Pešán. Proti Švédsku bude chytat Bartošák

Foto: Ondřej Kalát, Český hokej

3. listopadu 2020, 10:46

Václav Jáchim

První trénink na ledě Hartwall Arény mají za sebou čeští reprezentanti, přípravu zatím nemohli zahájit Filip Hronek a Pavel Novák, jelikož měli hraniční hodnoty testu na koronavirus. O jejich startu rozhodnou finští hygienici. Hlavní kouč Filip Pešán věří, že bude mít k dispozici kompletní kádr.

Hokejisté měli v pondělí sraz až ve finské metropoli, hned po příjezdu do hotelu absolvovali testy na covid-19. „Není to úplně jednoduchá situace, řešíme spoustu organizačních věcí. Do haly jsme se dostali až dnes ráno před tréninkem, byl to chaos," popisuje hlavní trenér.

Než byly známé výsledky testů, museli hráči zůstat v hotelových pokojích. Tradiční denní program v přípravě na akci už jede podle plánu. „Tým jsme rozdělili na dvě části, nejdřív šli na led kluci z dvacítky. Bylo to velmi rychlé, chaotické. První trénink už máme za sebou, doufám, že po organizační stránce nastane klid," přeje si Pešán.

Otazník zatím panuje u Filipa Hronka a Pavla Nováka. „Měli hraniční hodnoty testů. Covid už prodělali, řeší se forma, aby to bylo v souladu s požadavky hygieniků. Nechtěli jsme riskovat a kluky nechali na hotelu. Pro všechny to bylo nepříjemné, protože jsme tam byli od pondělí uzavřeni."

Foto: Pasi Mennander / Finnish Ice Hockey Association

Vedení týmu se výsledky testů dozvědělo v pondělí pozdě večer. „Já ještě někdy kolem třičtvrtě na jednu řešil, jestli hráče necháme na hotelu. S manažerem Honzou Černým a doktorem jsme se sešli na pokoji a probírali, jak se se zachováme," doplňuje Pešán.

Teď už je čas myslet na turnaj, národní tým bude mít několik dalších tréninků, všechno směřuje ke čtvrteční úvodní bitvě proti Švédsku (od 13:30 hodin). „Kluky z dvacítek jsem viděl poprvé na ledě, měli tu možnost po několika týdnech. Trénink byl tím pádem velmi syrový. Ale máme dost času, většina z nich si zahraje zápas až v neděli proti Rusku."

Pešán ordinuje svěřencům své představy a záměry. „Dělali jsme systémové věci. V pondělí proběhl mítink, kde jsme klukům naznačovali, jakým způsobem chceme hrát. Na tréninku jsme se zaměřili na herní systém, snad bude hráčům ušit na tělo." Představu už má o složení formací. „Typologicky jsme hráče poskládali do pětek, teď nejsem schopen říci, jestli je budu postupně míchat. Kluky z Ruska jsme nechali v jednom útoku, stejně tak ty z Finska. Chemie by mohla fungovat," věří.

Foto: Pasi Mennander / Finnish Ice Hockey Association

Hokejisté prožijí zcela atypický turnaj. Vinou opatření proti nákaze koronavirem nemohou opustit hotel, budou se pohybovat jen v něm a v hale. „Po pondělním příjezdu se všichni kluci těšili na stadion. Většina z nich je v zahraničí v klasickém pracovním provozu. Myslím, že nebude potřeba, abychom kluky v bublině opečovávali. Program bude v kombinaci s videem dostatečně akční na to, aby našli pohodu," připomíná Pešán.

Trenérský štáb má v předstihu určitou představu o nasazení brankářů. „Stoprocentní ještě ne, čekáme, s čím přijdou Rusové. Jestli se vyplní, že by na turnaji skutečně měli dvacítku, v neděli by proti nim chytal Lukáš Pařík. Do zápasu se Švédskem bychom chtěli jít s Bartošákem, byli bychom rádi, aby každý gólman nastoupil do jednoho utkání," hlásí kouč s tím, že do sobotního duelu s Finy by nastoupil Dominik Hrachovina.

Filip Pešán se osobně těší na premiéru v pozici kouče národního týmu. Na střídačce stál naposledy před rokem a půl ještě u Bílých Tygrů, dlouhé čekání ukončí ve čtvrtek. „Samozřejmě jsem rád. Za prvé, že jsem na ledě. Sem tam jsem chodil na tréninky s Libercem, abych se udržel v pohodě. A také mám radost, že to konečně vypuklo," povídá závěrem.

Foto: Ondřej Kalát, Český hokej

Foto: Pasi Mennander / Finnish Ice Hockey Association

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz