Návrat Světového poháru? V zámoří zvažují, že by turnaj nahradil Utkání hvězd NHL

Foto: nhl.com

19. srpna 2019, 15:15

Václav Jáchim

Dosud poslední ročník proběhl v září 2016, další Světový pohár byl v plánu o čtyři roky později. Jenomže v roce 2020 se akce neuskuteční, ke změně došlo s ohledem na skutečnost, že se k cíli blíží stávající kolektivní smlouva mezi NHL a hráčskou asociací NHLPA.

World Cup, který navazuje na tradici někdejších Kanadských pohárů, by ale možná mohl být znovu uveden v život. Podle informací stanice Sportsnet vedení slavné ligy uvažuje, že by se uskutečnil místo Utkání hvězd NHL – tedy v lednu či v únoru, během pauzy základní části NHL.

Informaci zmíněnému zdroji potvrdil zástupce komisionáře NHL Bill Daly. „Mohl by to být nějaký mini turnaj, který by trval zhruba týden. Kdyby se přidalo několik dní k přestávce, kterou máme každým rokem na All-Star Game, mohlo by to být zajímavé," uvedl Daly.

Představitelé NHL a hráčské asociace podle jeho slov mají zájem na tom, aby se našel vhodný termín pro populární turnaj, který se zatím naposledy uskutečnil před třemi lety. Představa je taková, že by všechny hvězdy ligy nastoupily za své země v krátkém turnaji. Hokejisté by byli na rozdíl od zářijového termínu rozehraní, akce by trvala možná jen týden.

Klíčové budou další rozhovory mezi NHL a NHLPA. „Pokud se k tomuto bodu dostaneme, myslíme si, že dojdeme k dohodě," doplnil Daly s ohledem na důležitější témata vzájemných rozhovorů. Jestliže všechno klapne, nový formát World Cupu by vstoupil na scénu během sezony 2020-21. Ale jak uvádí Sportsnet, zatím jde pořád o předčasnou úvahu.

Kromě představitelů NHL a tamní hráčské asociace se projektem zabývá také vedení Mezinárodní hokejové federace. „Myslím si, že to je zajímavá myšlenka, která půjde vstříc NHL i celému světovému hokeji. Projekt je třeba ještě projednat a prostudovat, ale podle mého by byl přínosem," řekl ruské agentuře TASS šéf IIHF René Fasel.

Kromě Světového poháru je ve hře také účast zámořských hvězd na olympijských hrách. Jak známo, loni v Koreji hokejisté NHL chyběli, o Pekingu 2022 panují zatím nejasnosti. „Nejde jen o sport, je to byznys. Proto jde o složité téma. Ale vím, že NHL je připravena tuhle věc řešit, což je aktuálně to hlavní," dodal Fasel.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz