Nastal čas na změnu, líčí Šoustal. Hrál s Draisaitlem, teď se těší na hvězdy Komety

Foto: Petr Vychopeň, hc-kometa.cz

2. června 2020, 21:28

Adam Bagar

Útočníka Tomáše Šoustala čekají premiérové starty mezi tuzemskou elitou. Po šesti letech strávených v zámořských soutěžích zamířil domů a kývl na nabídku Komety Brno.

Na česká kluziště se vrací poprvé od roku 2014, za oceán zamířil už v sedmnácti letech. „Agent mě tehdy kontaktoval s tím, jestli nechci příští sezonu zkusit juniorku v Kanadě. Ten nápad se mi líbil, chtěl jsem si vyzkoušet zahraničí. A když si mě v červnu na draftu vybral tým Kelowna Rockets, nebylo co řešit,“ líčí v rozhovoru pro klubový web Komety.

Tomáš Šoustal cítil, že v zámoří se může hokejově lépe rozvíjet. „Nejvíc mě lákaly kvalitnější tréninkové podmínky. Přece jenom v Olomouci byla jen jedna ledová plocha a vidina zlepšení nebyla taková jako v Kanadě,“ hlásí. „Tréninkové zázemí, konkurence, víc času na ledě a lepší předpoklady pro hokejový růst – to byly hlavní důvody,“ doplňuje.

Angažmá v Kelowně si užíval. „Nic bych neměnil, byla to obrovská zkušenost.“ Hned první rok došel do finále Memorial Cupu, ve druhém už dostával prostor i při přesilovkách a oslabeních, a zahrál si i s německou hvězdou Leonem Draisaitlem. „Musím říct, že to byl velký zážitek ho téměř denně potkávat a sledovat, jak funguje na ledě,“ pokyvuje.

Foto: globalnews.cz

Po více než třech letech se v klubu loučil, ale nikoliv se soutěží. V rámci WHL se přesunul do Edmontonu. I tam byl nadšený. „Tým se přesunul do Rogers Place – překrásné multifunkční haly. Šatnu jsme měli asi padesát metrů od Oilers. Hrát v takovém zázemí, kde běžně funguje tým NHL, mít na zimáku snídaně, obědy... Bylo to fakt super!“ září.

Kanadskou šestiletku pak zakončil v univerzitním klubu Lakehead Thunderwolves, kde strávil poslední dvě sezony. „Pokud jsem chtěl pokračovat v hokeji a zůstat v Kanadě, byl přestup na univerzitu logickým vyústěním. Strávil jsem tam dva hezké roky, ale rozhodl jsem se, že nastal čas na změnu,“ říká Šoustal s tím, že bakaláře si chce dodělat doma.

„Tomáš je talentovaný hokejista a věřím, že svůj talent potvrdí i u nás.“

Jak se jeho přesun do Brna vůbec upekl? „Začali jsme to řešit začátkem května. Nejdřív jsme kontaktovali Olomouc, coby můj mateřský klub, a pak jednali agenti s dalšími týmy extraligy i zahraničím. Už dva roky zpět, když jsem odcházel na univerzitu, o mě Kometa projevila zájem. Ten nakonec přetrval až do letošního roku a jsem za to hodně rád.“

Šoustalova postava předurčuje k fyzické hře. „S hrou do těla určitě nemám problém, ale chtěl bych stavět spíš na jiných faktorech – rychle rozdávat puky, vytvářet pro druhé co nejvíc šancí, přejít jeden na jednoho a uvolnit tím spoluhráče. Touhle cestou bych chtěl jít. Tím, že jsem hrál s Leonem Draisaitlem, tak vím, jak to může fungovat,“ má jasno.

Foto: kevinlight.photoshelter.com

Předchozí sezony se chystal individuálně, letošní příprava tak pro něj bude jiná. Ke Kometě se připojil už v pondělí. „Z prvního tréninku mám super pocity. Kluci mě hezky přivítali, takže si nemám na co stěžovat,“ těší mladého útočníka, který se v Brně potká také s českými hvězdami jako jsou Tomáš Plekanec, Martin Zaťovič nebo Ondřej Němec.

„Těším se hrozně moc! Znám je zatím jen z televize nebo playstationu,“ směje se. „Věřím, že se od nich můžu spoustu věcí přiučit. Rád se zeptám na jejich názor a ocením i to, když oni přijdou za mnou a řeknou mi, co by šlo dělat lepe. Přece jenom je mi třiadvacet a je pro mě teď stěžejní, abych se posouval dál a sbíral zkušenosti,“ dodává na závěr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz