Musíme zlepšit přesilovky, hlásí Gernát po Rakousku. Poláky nevnímal

Foto: Markéta Křížová

Slovensko ve čtvrtek večer na úvod finálové části olympijské kvalifikaci přetlačilo Rakousko 2:1. Pod vítězný domácí zásah se podepsal Martin Gernát, podle kterého má jeho tým před dalšími dvěma zápasy ještě co pilovat.

Slováci do svého prvního představení na turnaji vletěli jako hurikán a jejich aktivita byla už ve druhé minutě odměněna vstřelenou brankou – projektilem z pravého kruhu pro vhazování gólovou listinu otevřel Libor Hudáček.

„Pro většinu hráčů to byl první zápas po dlouhé době,“ řekl ex-třinecký zadák na tiskové konferenci po utkání. „Hlavní cíl bylo střílet, dávat všechno na branku.“

Energickou hru korunovanou příležitostným náporem na Kickertovu svatyni předváděl domácí celek i nadále, a právě Gernátovi se podařilo jednu z šancí v polovině prostřední třetiny přetavit v další zásah.

„Brankář sice puk viděl, ale nějak mu to propadlo, zřejmě pod vyrážečkou. Ani jsem si toho nevšiml, jelikož jsem se hned vracel k modré čáře. Díky bohu to tam padlo, odskočili jsme na rozdíl dvou branek a hrálo se nám trochu snáze.“

Po druhé přestávce ale přišel útlum a Rakušani situace naplno využili. Obzvlášť slabá chvilka pro Slováky přišla krátce ve třiapadesáté minutě, v níž se po kolapsu obrany před brankoviště protlačil Brian Lebler a uklidil kotouč do prázdného prostoru v domácí svatyni.

Zásah nicméně favorita skupiny D nerozházel, ba naopak mu pomohl se probrat. „Potom jsme si řekli, že je třeba hrát aktivně, zlepšili jsme to a závěr jsme udrželi,“ hodnotil Gernát.

„Díky bohu to tam padlo, odskočili jsme na rozdíl dvou branek a hrálo se nám trochu snáze.“

Hostům nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře, ve které domácí své soky pomalu ani nepustili ke střele. Tři body tak po závěrečné siréně bralo zaslouženě Slovensko, které soupeře přestřílelo 32:21.

Jednou z věcí, které pořadatelský výběr mohly mrzet, byly nevyužité přesilovky – těch bylo celkem šest.

„Musíme si v nich pomoct. Obzvlášť v zápasech, jako je tento, kdy je to o gól či dva. Dostáváme se do šancí při hře pět na pět, pak přijde přesilovka a nedokážeme se dostat k větší příležitosti. Věřím, že si to projdeme na videu a v dalším zápase bude každý vědět, co máme zlepšit,“ nechala se slyšet nová posila švýcarského Lausanne.

Už v pátek pak družinu kouče Ramsayho čeká Polsko, které se nesmířilo s rolí outsidera turnaje a hned v prvním utkání v Bratislavě překvapivě udolalo Bělorusko výsledkem 1:0.

„Musíme se připravit na zítra. Poláci dnes získali cennou výhru, z jednoho úniku dali gól. Mají výborného brankáře.“

„Nijak jsme to nevnímali, teď se musíme soustředit hlavně na naše výkony,“ odpověděl Gernát na otázku, zda jeho celku skalp zřejmě největšího slovenského konkurenta na postup mentálně pomohl.

Zároveň ale druhého soupeře na turnaji nijak nepodceňuje. „Musíme se připravit na zítra. Poláci dnes získali cennou výhru, z jednoho úniku dali gól. Mají výborného brankáře.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz