MS 2021 uspořádají Bělorusko s Lotyšskem, další rok Finsko

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

19. května 2017, 13:56

Martin Voltr

AKTUALIZOVÁNO – Kongres Mezinárodní hokejové federace v Kolíně nad Rýnem rozhodl o místech konání světových šampionátů v letech 2021 a 2022. V těsném souboji o první jmenovaný rok uspěla společná kandidatura Běloruska s Lotyšskem, hrát se bude v Minsku a Rize. Finsko ale nemusí smutnit, v Tampere a Helsinkách uspořádá turnaj o rok později.

7. až 23. května 2021 se boje v elitní skupině mistrovství světa odehrají na půdě Běloruska s Lotyšskem, dvou zemí bývalého sovětského bloku. Dva státy současně hostily turnaj poprvé v letech 2012 a 2013, tehdy šlo o Finsko se Švédskem. Letos se situace opakuje.

Do Minsku i Rigy zavítá šampionát podruhé v historii. Běloruský turnaj před třemi lety překonal návštěvnický rekord, který si o rok později vzala zpět Česká republika. V Rize se mistrovství konalo poprvé v roce 2006. „Organizací obou mistrovství jsme se hodně naučili a s těmito zkušenostmi můžeme v roce 2021 uspořádat ještě lepší turnaj,“ uvedl generální sektetář běloruského svazu Jaroslav Zavgorodnij. Mistrovství vyvrcholí právě v Minsku.

Vášeň bez hranic – s takovým mottem vstupovaly Bělorusko s Lotyšskem do společné kandidatury dvou států, z nichž jeden patří do Evropské unie a druhý nikoli. „Skutečně věřím v Evropu bez hranic a s vášní. Věřím ve společenskou odpovědnost, to také znamená ceny pro fanoušky. Nebudou muset platit příliš. V Rize utratí za pivo 2,20 Euro, v Minsku ještě méně,“ citují stránky IIHF rižského primátora Nilse Usakovse. Lotyšsko zároveň přislíbilo výstavbu nové tréninkové haly.

Obě arény, v nichž se šampionát uskuteční, má česká reprezentace spojené s odlišnými vzpomínkami. V lotyšské metropoli dosáhla po finálové porážce 0:4 se Švédskem na stříbrné medaile, v paměti všem fanouškům nejvíce zůstal jednoznačně vítězný nájezd Zbyňka Irgla ve čtvrtfinále s Ruskem.

Naopak Minsk Arena byla pro český tým v roce 2014 zakletá. Základní skupinu odehrál v menší hale Čižovka, kde následně zvládl i čtvrtfinále se Spojenými státy. Do hlavního dějiště turnaje se přesunul až na souboje o medaile, Finsku ani Švédsku však tehdy nedal gól a skončil čtvrtý (na úvodním snímku).

Neúspěšná kandidatura pro rok 2021 nemusela Finsko dlouho mrzet, kongres IIHF mu totiž o pár desítek minut později přidělil organizaci dalšího mistrovství. Jeho hlavním dějištěm bude Tampere, druhým pak hlavní město Helsinky. V Tampere by měla vyrůst zbrusu nová multifunkční aréna, jejíž otevření je plánováno na rok 2020.

„Hokej je velkou součástí finského života a můžu vám zaručit, že fanoušci vytvoří skvělou atmosféru nejenom na finských zápasech, ale v průběhu celého turnaje. Hrál jsem na dvou domácích mistrovstvích a byla pro mě největší čest reprezentovat Finsko. Byl to neuvěřitelný pocit, když za námi stála celá země,“ řekl legendární útočník Saku Koivu, jenž bude v neděli uveden do Síně slávy IIHF.

Tampere hostilo vůbec první mistrovství světa v zemi v roce 1965, právě při jeho příležitosti byl otevřen dosud využívaný stadion Hakametsä. O celých 32 let mladší helsinská Hartwall Areena, do níž se šampionát vrátí, se zase podílela na pořadatelství se švédským Stockholmem ve zmiňovaných letech 2012 a 2013. Obě města od sebe dělí 170 kilometrů.

Mistrovství světa 2018 hostí Dánsko v Kodani a Herningu, v roce 2019 Slovensko v Bratislavě a Košicích, další rok pak Švýcarsko v Curychu a Lausanne. Kongres IIHF už odkryl i pořadatelská města turnajů nižších skupin pro příští rok, šampionát divize IA se 22. až 28. dubna 2018 po pěti letech vrátí do maďarské Budapešti.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz